Política

ERC convoca la militància per explicar l’aposta per governar en solitari

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, puntualitza que el suport de la seva formació en cap cas serà “gratis”

Jéssica Albiach desvetlla que la formació republicana ja s’ha posat en contacte amb ells per celebrar una reunió

ERC ha convocat la seva militància a diverses assemblees territorials aquest diumenge a la tarda per explicar-los l’aposta que va posar sobre la taula ahir el candidat republicà, Pere Aragonès, per formar un Govern en solitari amb el suport extern dels seus actuals socis de JxCat.

En un comunicat, el partit ha detallat que en total es convocaran catorze assemblees -dotze avui i dues demà-, que se celebraran de forma telemàtica.

“La direcció del partit vol compartir amb les bases l’estat de les negociacions i, també, escoltar les seves valoracions. En aquesta ocasió, els republicans explicaran i analitzaran amb la militància el gest de responsabilitat del partit per desencallar les negociacions amb un Govern en solitari, i evitar així unes noves eleccions”, exposen.

Les assemblees convocades per aquest diumenge són les de l’Ebre, Lleida, Camp de Tarragona, Penedès, Alt Pirineu, Girona, Catalunya Central, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Maresme-Baix Besòs, Baix Llobregat, i Barcelona.

Demà dilluns se’n celebraran dues més, una per a la militància de les sectorials i una altra per a la permanent de les seves joventuts, el Jovent Republicà.

I és que els retrets públics entre ERC i JxCat s’han intensificat en les últimes hores, després que ahir el candidat republicà, Pere Aragonès, digués que vol governar en solitari amb el suport extern dels seus socis actuals, i han propiciat l’entrada en escena dels comuns en la negociació.

Els vuit diputats d’En Comú Podem han cobrat protagonisme en les últimes hores perquè JxCat els ha situat en l’equació que pot evitar una repetició electoral a Catalunya, en condicionar la cessió dels vots necessaris per investir el candidat d’ERC al fet que aquest s’asseguri abans els vots de la CUP -ja pactats- i dels comuns.

Ahir dissabte, després de 83 dies de negociació infructuosa i un debat d’investidura fallit, Aragonès va apostar per governar en solitari, ja que considera que ara no hi ha les bases per garantir un Govern “fort i cohesionat” amb Junts.

Això sí, el candidat d’ERC va demanar als seus actuals socis que li facilitin la investidura, tal com havien promès si no s’arriba a un acord abans del límit del 26 de maig.

Aquesta proposta va arribar amb prou feines 24 hores després que el dirigent de JxCat Jordi Sànchez assegurés que l’acord era imminent i va enxampar per sorpresa el partit de Carles Puigdemont; de fet, l’expresident va avisar que la seva formació no es deixarà “trepitjar”.

JxCat ha promès quatre vots favorables a la investidura d’Aragonès si abans ERC aconsegueix tancar un pacte amb la CUP i els comuns.

La vicepresidenta i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, ha puntualitzat a RAC1 que el suport de la seva formació en cap cas serà “gratis” i que haurà d’anar lligat a un acord que posteriorment hauran de confirmar les bases del partit.

A la mateixa emissora, el sotssecretari general de comunicació d’ERC, Sergi Sabrià, ha criticat aquesta “condició afegida” que planteja JxCat, la que hi hagi un acord previ que inclogui els comuns, i ha advertit que si els seus actuals socis no compleixen el compromís de facilitar la investidura d’Aragonès perquè puguin governar en solitari, hi haurà eleccions, perquè no buscaran el suport del PSC.

Artadi ha indicat que el que proposen presenta un esquema similar al que va seguir la CUP quan va segellar un acord amb ERC perquè els seus nou diputats donessin el “sí” a Aragonès, un document que el diputat Carles Riera ha subratllat que és “de mínims” i per tant “inamovible”.

Per la seva banda, la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha desvetllat que la formació republicana ja s’ha posat en contacte amb ells per celebrar una reunió entre ambdues parts, que espera que es produeixi “en els propers dies”.

Albiach va demanar ahir a ERC que aposti per un Govern “transformador i progressista” que exclogui a JxCat de l’operació, perquè creu que els de Puigdemont acabarien per imposar les seves tesis des de fora de l’executiu.

Aquests moviments en el tauler de negociacions han anat acompanyats per la polèmica en xarxes socials, on representants i afins a ERC i Junts es donen les culpes per la falta d’acord.

Tot això, a 17 dies de la data límit per evitar unes noves eleccions a Catalunya, que fonts d’ERC i JxCat no descarten.

Encara que Jordi Sànchez es va comprometre a facilitar la investidura d’Aragonès, cedint-li vots encara que no hi hagi acord per reeditar la coalició, aquest compromís penja d’un fil, ja que, arribat el cas, hauria de ser ratificat per les bases de JxCat en una consulta, i el resultat ara mateix no pot ser més incert.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona