La UE vol simplificar els viatges aquest estiu
Brussel·les demana eliminar quarantenes i PCR per als vacunats i recuperats de la Covid-19
Recomana eximir els menors de l’aïllament si els pares n’estan exempts
La CE pressiona per fer servir al juny el passaport sanitari
A Europa tothom té ganes de vacances, però moure’s pel continent encara costa massa temps i diners per viure un estiu a l’estil prepandèmic. Veient que en estats del sud com l’espanyol i l’italià ja comencen a aixecar restriccions per captar turistes, Brussel·les s’afanya a dissenyar un pla comú per facilitar els viatges. La Comissió Europea (CE) va recomanar ahir a tots els països que donin via lliure als vacunats contra la Covid-19 i als recuperats del virus sense exigir ni quarantena ni PCR. Aquells amb un test negatiu també quedarien exempts de fer l’aïllament. Per “garantir la unitat familiar”, l’executiu europeu proposa que els menors que viatgin amb els pares no hagin de fer quarantena si els seus progenitors no n’han de fer.
Fonts comunitàries defensen que aquestes directrius europees donaran més flexibilitat als governs per començar a retirar restriccions a la lliure circulació a l’espai Schengen. A més, la CE proposa apujar els llindars del mapa de colors que serveix de guia per posar o treure mesures. En concret, vol que la franja intermèdia vermella, on ara mateix hi ha la majoria de països, s’elevi dels 50-150 als 75-150 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.
La cap de la CE, Ursula von der Leyen, va assegurar ahir que aquestes noves normes donaran més “claredat i predictibilitat” als ciutadans a l’hora de desplaçar-se per la UE. “Els europeus necessiten saber quina és la situació abans de viatjar, gastar diners i reservar les vacances”, hi va afegir l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders.
Brussel·les espera que les capitals validin aviat aquest pla per relaxar restriccions i que comencin a fer servir aquest mateix juny el passaport sanitari per agilitzar els controls sanitaris. Ara els passatgers es passen de mitjana més de tres hores a l’aeroport per culpa dels documents sobre la Covid-19.
Avui mateix estarà a punt el sistema operatiu per verificar el nou “certificat Covid” de la UE, així que els països preparats per emetre certificats de vacunació ja el podran començar a usar. Tenen de marge fins a l’1 de juliol, però la CE pressiona perquè hi hagi “una implantació fluida” del salconduit amb què espera salvar la temporada turística després d’un any i mig molt dur de confinaments.
Més veus a favor d’ajornar la reobertura al Regne Unit
El microbiòleg Ravi Gupta, un dels assessors del govern britànic, va alertar ahir que el Regne Unit és “a prop” d’una nova onada de contagis impulsada per la variant índia i va recomanar “ajornar” l’aixecament total del confinament, previst per al dia 21 de juny. Gupta és l’últim expert a defensar l’ajornament de la data de reobertura. Segons aquest assessor, tot i que el nombre de noves infeccions és relativament baix, el volum de casos positius creix “exponencialment”, de manera que “almenys tres quartes parts corresponen a la nova variant”.
Fraus a Alemanya en llocs on es fan tests d’antígens
El govern alemany reforçarà el control sobre els llocs que ofereixen tests d’antígens gratuïts, necessaris per entrar en comerços i altres establiments, arran dels fraus en la facturació detectats en diversos punts del país. L’oferta de llocs on es fan aquestes proves s’ha multiplicat des que, amb la reobertura de terrasses, museus, comerços i piscines a l’aire lliure, se n’ha de presentar un de negatiu per accedir-hi fet menys de 24 hores abans. El ministre de Sanitat, Jens Spahn, es va reunir amb dirigents dels lands arran de les investigacions de diverses fiscalies.
L’OMS avaluarà si cal una convenció sobre pandèmies
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) crearà un grup de treball encarregat d’avaluar si el món necessita una convenció sobre pandèmies. L’assemblea anual de l’OMS es tornarà a reunir a finals de novembre per rebre la recomanació i adoptar-la. La idea de la convenció sorgeix després que la pandèmia hagi posat de manifest que el reglament sanitari internacional (RSI), aprovat el 2005 i que estableix com s’han d’afrontar brots epidèmics que poden propagar-se fora del país d’origen, no és suficient per gestionar emergències com la de la Covid-19.
Puja el nombre de fumadors a Itàlia pel confinament
Més d’1,2 milions d’italians van començar a fumar durant la pandèmia –tant cigarretes tradicionals com electròniques i altres productes alternatius amb nicotina–, segons l’Institut Superior de Sanitat italià. Actualment al país els fumadors suposen el 26,2% del total de la població.
L’OCDE millora les previsions per a l’economia global
Natàlia Segura RaventósLa previsió de creixement de l’economia mundial ha millorat “considerablement” per l’avenç en la vacunació i les fortes mesures fiscals, segons l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que espera un augment del PIB global del 5,8%aquest any i d’un 4,4% el 2022. Els EUA són el gran motor de les economies avançades: l’OCDE hi augura un increment del PIB del 6,9% enguany i del 3,6% el vinent, un fort rebot econòmic generat pel contundent paquet d’estímuls de l’administració Biden. Darrere dels EUA va l’eurozona. Tot i que han millorat els seus pronòstics econòmics, són més modestos que els dels nord-americans. L’OCDE preveu que el 2021 la zona euro creixi un 4,3% i el 2022, un 4,4%. L’OCDE justifica que les previsions siguin inferiors adduint que la vacunació va començar més tard i l’impacte de la pandèmia va ser més gran. Així, l’OCDE avisa la UE que és “molt important” que posi en marxa ràpidament el fons de recuperació per “reduir la bretxa” amb els EUA.