Política

El candidat d’esquerres Castillo es proclama president electe del Perú

El mestre rural s’imposa en l’escrutini oficial per 44.000 paperetes a Keiko Fujimori

La candidata de la dreta impugna 200.000 vots i paralitza el procés

El mestre rural Pedro Castillo s’ha proclamat president electe del Perú. En una roda de premsa feta dimarts a Lima, el líder d’esquerres va celebrar la fi de l’escrutini oficial, que després de nou dies de recompte li ha donat la victòria per 44.000 vots sobre la seva rival, Keiko Fujimori. Però el país andí haurà d’esperar per saber el nom del seu nou president. La líder de la dreta, filla de l’expresident Alberto Fujimori (1990-2000), avui pres per delictes de lesa humanitat, ha demanat l’anul·lació de 200.000 vots de l’Amazònia i els Andes, dues zones de preeminència indígenes on Castillo va arrasar a les urnes. La decisió és ara en mans de la justícia electoral, que haurà de decidir si accepta o no la reclamació de Fujimori. L’assumpció del nou president està prevista per al 28 de juliol.

El Perú viu hores de màxima incertesa. La segona volta electoral, celebrada el 6 de juny, ha posat en evidència un país dividit a parts iguals. Fujimori va aconseguir el suport dels grans empresaris, els mitjans de comunicació, les elits de Lima i, fins i tot, dels seus més aferrissats opositors en el passat, com el Nobel de literatura Mario Vargas Llosa. L’escriptor peruà va demanar el vot per Fujimori perquè considera que Castillo portarà el Perú pel camí de Cuba i Veneçuela. El líder de l’esquerra, mentrestant, s’ha fet fort a les zones rurals, on predomina el vot indígena, que també és el dels més pobres. No es declara antisistema, però sí que promou més participació de l’Estat en l’economia, mentre manté posicions conservadores en temes com el matrimoni igualitari i l’avortament.

Castillo nega les acusacions dels seus rivals i fins i tot ha intentat portar tranquil·litat als empresaris prometent que respectarà la propietat privada. Però ara està centrat a desarmar el que considera una maniobra de la dreta per no reconèixer el seu triomf. “Hi ha veus que venen fins i tot de personalitats amb tota una experiència política, de voler anar més enllà, de voler judicialitzar la voluntat popular del poble peruà. El poble ha triat i això s’ha de respectar”, va dir Castillo des de Lima.

El candidat rebutja les crides a no reconèixer els resultats que arriben des del nucli més dur del fujimorisme. Com el congressista Jorge Montoya, d’una agrupació d’ultradreta. Segons la seva proposta, cal anul·lar les eleccions perquè va haver-hi frau contra Fujimori, i convocar-ne de noves. El dia de la presa de possessió del nou president, llavors, només es formaria el nou Congrés, que hauria de nomenar un mandatari de transició. Fujimori no ha presentat proves de cap frau i ha ignorat que Castillo ni tan sols té al darrere un partit polític capaç d’una maniobra d’aquest tipus. Tot ha quedat ara en mans de la justícia electoral, que ha rebutjat les primeres impugnacions. Si finalment es dona l’elecció per bona, la candidata perdedora ha amenaçat de portar l’afer a la justícia. Passi el que passi, el futur del Perú és convuls.

LA DATA

28.07.2021
és la data
en què està previst que Pedro Castillo prengui possessió com a president si es validen els resultats.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona