Política

La Guàrdia Civil sosté que els CDR “perseguien” fer tèrmit en dos laboratoris

Ho indica en un nou informe “recapitulatiu”, enviat al jutge de l’Audiencia Nacional

Els defineix com una “organització criminal amb finalitat terrorista”

La Guàrdia Civil afirma que els nou independentistes detinguts el 23 de setembre del 2019 –als quals se sumen quatre activistes més el 2020– formarien part d’una “organització criminal amb finalitat terrorista” perquè tenien “dos laboratoris casolans” a Sabadell i Sant Fost de Campsentelles, on van assolir “un grau d’eficiència en l’obtenció de tèrmit”, a més d’altres agents precursors d’explosius, manuals i objectius com ara la comandància de la Guàrdia Civil a Sant Andreu de la Barca. Així es recull en un informe que el cos qualifica de “recapitulatiu” i que a finals de maig passat va entregar al titular del jutjat central d’instrucció 6 de l’Audiencia Nacional, el magistrat Manuel García Castellón.

Informació del Tsunami

En l’informe es confirma, com van insistir les defenses, que no tenien explosius, tot i que el Grup Especial de Desactivació d’Explosius (Gedex) hi detalla tots els elements trobats en un pis de Jordi Ros, a Sabadell, i en una casa de Sant Fost, d’Alexis Codina. De tots dos s’indica que “tenen el coneixement necessari per a la fabricació il·lícita d’explosius”. A les bosses d’escombraries de Ros comissades van trobar “restes per elaborar explosius de base nitrada tipus amonal, amosal o nagolita”. No se li pot imputar, però, cap acció violenta.

La Guàrdia Civil hi sosté que els CDR “s’han comportat com una organització criminal”, en la qual els seus impulsors estan ara “en una estadi de màxima clandestinitat”. Dels set detinguts el 23-S, que van estar en presó preventiva fins a tres mesos, s’indica que pertanyen a l’anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERP) i el seu objectiu era “assaltar el Parlament” i quedar-s’hi unes setmanes, en una data no concretada, però segurament s’indica que seria en sortir la sentència del Suprem contra els líders independentistes, que va ser el 14 d’octubre del 2019, quan estaven tancats.

Dels últims acusats, s’assegura que van participar en les protestes postsentència, promogudes pel Tsunami Democràtic, plataforma anònima de la qual s’afirma que els investigats tenien “informació privilegiada” de les seves mobilitzacions. Precisament, el jutge García Castellón té una investigació secreta sobre el Tsunami, que ara farcirà amb part dels detinguts en l’operació Volhov, com ara l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell. En l’informe es detalla que es van fer cerques i seguiments a vehicles i instal·lacions de les forces de seguretat i també a la Fiscalia Superior de Catalunya o la Delegació del Govern de l’Estat a Barcelona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona