Política

Aragonès fuig del soroll del rei i insta l’Estat a moure’s

El president obre les jornades del Cercle d’Economia situant la Declaració de Pedralbes com a punt de partida del diàleg amb Sánchez

La cúpula de l’empresariat avala la concessió dels indults

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va arribar a primera hora de la tarda d’ahir a l’acte inaugural de les jornades del Cercle d’Economia, amb la sensació que un brogit incòmode sobrevolava un auditori –l’Hotel W de Barcelona– farcit d’empresaris i personalitats il·lustres. El dia abans, dimarts, tant ell mateix com el govern que tutela s’havien ficat en un embolic sideral al voltant de quina havia de ser la representació de la Generalitat en els actes d’aquesta trobada –essencialment el sopar d’ahir– on també va assistir el rei Felip VI. Després d’almenys quatre rectificacions en una mateixa jornada, que indiquen sobretot que dins el govern català no hi ha ara mateix un criteri del tot clar i nítid sobre la seva relació institucional i protocol·lària amb la Corona, Aragonès es va trobar, doncs, amb un conat d’incendi que va entomar aplicant una estratègia de manual: no atiar més el foc, evitar tota referència que pogués injectar més benzina a la polèmica sobre el rei en un sentit o un altre, i bastir el seu discurs sobre fonaments menys pantanosos sense renunciar, això sí, a llançar alguns missatges amb notòria càrrega política.

Aragonès sabia bé qui tenia al davant ahir i, per això, bona part de la seva intervenció va girar a l’entorn de qüestions d’àmbit econòmic. I, sobre això, es va guanyar un primer titular quan va reclamar el traspàs a la Generalitat del port de Barcelona, l’aeroport del Prat i el Consorci de la Zona Franca, una aspiració, però, que no sorgeix ara. “Necessitem que aquelles infraestructures clau, el nostre mascaró de proa de la competitivitat econòmica del nostre país, es gestionin des del territori”, va recalcar el president, que també va jutjar “imprescindible corregir el dèficit fiscal” del país i que, en el torn de preguntes, tampoc va voler trepitjar cap ull de poll respecte a com s’ha de resoldre el nus de l’ampliació de l’aeroport del Prat. “Queda tota una feina al davant en una taula tècnica i la decisió final no serà del govern, sinó que ha de pronunciar-se el Ministeri de Transició Ecològica i, finalment, la Comissió Europea”, va recordar.

Quan va ser el torn estrictament de la política, la taula de diàleg va ser la qüestió que va acaparar més atenció. Aragonès va insistir que ha de ser el govern espanyol qui mogui fitxa i faci una proposta que fins ara no ha fet. “L’Estat ha de presentar la seva proposta i, a partir d’aquí, debatre. Aquest procés serà extremament complicat, requerirà passos endavant. Hem de ser molt clars: les distàncies hi són, però de la mateixa manera que existeixen de partida hi ha d’haver una voluntat d’esforç i de gestionar de manera diferent el conflicte polític”, va manifestar el cap de govern, que també va subratllar que, en cas que s’arribi a un acord amb Madrid, aquest posteriorment haurà de ser “ratificat” per la ciutadania. De cara a aquesta negociació que s’albira, el president català va assenyalar que un bon punt per iniciar-la seria la Declaració de Pedralbes que van signar Pedro Sánchez i Quim Torra durant la cimera que van mantenir el desembre del 2018. Entre altres coses, aquell document reconeixia que la naturalesa del conflicte català és política –anteriorment, des de La Moncloa es parlava que era de “convivència”– i que, com a tal, s’ha de canalitzar a través del diàleg entre les parts.

En el seu torn de paraula, el president del Cercle d’Economia, Javier Faus, va entrar de ple en el debat polític del moment, qüestió que no sempre és norma entre l’alt empresariat, i més en els termes que ho va fer ell, defensant obertament i sense embuts els indults per als presos polítics. “Qualsevol mesura emparada pel nostre ordenament jurídic que fomenti aquesta oportunitat de concòrdia, i els indults ho són, tindrà el suport del Cercle”, va comentar Faus. Igualment, també va apostar per un model d’Estat “menys radial, una Espanya més alemanya que francesa” on “es reparteixin millor els beneficis de la centralitat i les regions es puguin desenvolupar plenament”.

Els equilibris que ha fet el govern català en les darreres hores en relació amb la presència del rei —que va arribar al Vela poc abans de quarts de vuit del vespre– van quedar patents ahir. Així, amb el mateix Aragonès van coincidir en la recepció oficial que el Cercle d’Economia va organitzar amb empresaris coreans que assisteixen a la cita, però en canvi el president va evitar rebre’l, així com la fotografia de tots dos compartint menú en el sopar oficial d’inauguració, on sí que va assistir la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà.

I mentre les autoritats i convidats feien la seva, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) feia una acció de protesta a la plaça del Mar de la Barceloneta, fortificada policialment durant bona part del dia, per la presència de Felip VI. Un centenar de participants van cremar una gran foto de Felip VI de cap per avall amb la frase Ni rei ni corona.

LES FRASES

El diàleg serà un procés extremament complicat, i requerirà passos endavant
Pere Aragonès
president de la generalitat
Tot el que fomenti una oportunitat de concòrdia, i els indults ho són, tindrà el suport del Cercle
Javier Faus
president del cercle d’economia


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona