Política

Quatre jutges del TC, contra la presó als indignats

Sostenen que el Suprem va vulnerar els drets dels cinc joves d’‘Aturem el Parlament’ i jurisprudència del TEDH en condemnar-los a tres anys de presó sense haver-los escoltat

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha rebutjat per majoria l’empara demanada per a cinc dels vuit condemnats pel Tribunal Suprem a tres anys de presó per un delicte contra les institucions de l’Estat per haver participat en la protesta Aturem el Parlament el 2011 contra la retallada de la despesa social en el pressupost de la Generalitat. Segons va informar ahir el tribunal, dels deu magistrats del TC, quatre han emès tres vots particulars en els quals consideren que el Suprem sí que va vulnerar els seus drets, i també la jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH), en condemnar-los sense haver-los escoltat, i quan en el judici, a l’Audiencia Nacional, van ser absolts. L’Estat espanyol ha estat condemnat pel Tribunal d’Estrasburg per la mateixa omissió en diverses ocasions, com ara en el cas Atutxa el 2019. Ara els cinc joves presentaran una demanda al TEDH i amb els altres tres esperen ser indultats.

La vicepresidenta del TC, Encarnación Roca, sosté que s’hauria d’haver admès el recurs dels cinc manifestants perquè es va vulnerar el seu dret a tenir un procés amb totes les garanties, ja que el tribunal de Marchena els va condemnar sense concedir-los una audiència. En el segon vot particular, els magistrats Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer, més crítics, sostenen que el Suprem també ha vulnerat el dret de reunió dels cinc joves en donar-los “una severa resposta penal” amb la condemna, quan no van provocar cap lesió a diputats, i comparteixen el vot discrepant del magistrat Cándido Conde-Pumpido.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.