Oxigen per a les finances
Giró debuta al Consell Fiscal i rep 2.160 milions per la Covid, 458 milions per IVA del 2017 i el 6,3% més en bestretes
“Hi soc com Junqueras el 2016”
Lamenta no tenir un 1,1% de dèficit
Montero: “Amb ell no ha pogut anar millor”
Des del 2016 el conseller d’Economia i Hisenda no acudia al Consell de Política Fiscal i Financera, l’òrgan que aplega el Ministeri d’Hisenda i els titulars autonòmics del ram per abordar el rumb del dèficit i les entregues del finançament, i el seient que un dia ocupava Oriol Junqueras va ser per a Raül Romeva, Carles Mundó o Natàlia Mas. Quatre anys i mig després i amb la conselleria ara en mans de Junts, el conseller Jaume Giró va debutar en aquest fòrum –fet per via telemàtica– i l’estrena va coincidir amb un baló d’oxigen per a les finances gràcies a la pluja de milions d’Hisenda. La Generalitat rep 2.160 milions –dels 13.486 milions addicionals del fons Covid–, 458 milions de compensació pel canvi en la liquidació de l’IVA del 2017 i l’augment del 6,3% de les bestretes d’enguany, de 19.700 milions. El lament per un dèficit del 0,6% i no de l’1,1% el 2022 no enfosqueix el balanç. “Sens dubte positiu”, va dir Giró.
L’endemà d’aprovar al Consell de Ministres un sostre de despesa rècord –196.142 milions, un 0,02% superior al del 2021– com a pas previ a l’elaboració del pressupost del 2022, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va reunir la Generalitat i la resta per oferir-los el guió per confeccionar els seus comptes de l’any que ve. I Montero va regalar a les comunitats bones notícies del passat i del present.
Si bé una herència de Mariano Rajoy és el litigi per la liquidació negativa de l’IVA del 2017 que ara les comunitats corrien el risc d’haver de retornar en ple 2021 de combat contra la pandèmia, Hisenda ho compensa transferint uns 3.000 milions (dels quals, 458 milions a Catalunya). És un litigi molt tècnic i que se suma a la complexitat del model de finançament –basat en entregues que es liquiden dos anys més tard i s’ajusten llavors a l’alça o a la baixa–, però l’anomenat subministrament immediat d’informació (SII IVA) de Rajoy va fer que les comunitats perdessin un mes de recaptació per IVA.
Pel que fa al present, la Generalitat –igual que la resta– patia per tancar el 2020 amb una liquidació negativa perquè l’Estat es vanta d’haver entregat al govern més diners dels que li corresponien, i això obligaria a retornar aquesta diferència el 2022. La solució que aplica Hisenda és transferir 3.900 milions a repartir entre les disset per cobrir aquest impacte i blindar els efectes de la gestió de la pandèmia. “Aquests deutes queden saldats”, agraïa Giró. La magnanimitat dinerària estatal neix dels fons de la UE (26.355 milions més a rebre l’any que ve).
Cap polèmica ERC-Junts
Com que es tractava del seu debut i la implicació arribava només dos dies abans que Pere Aragonès planti Pedro Sánchez a la conferència de presidents de Salamanca, Giró es va veure obligat a desmentir cap crisi entre ERC i Junts en el si del govern sobre l’assistència als fòrums multilaterals. “Creguin-me que no ha generat cap debat de cap mena al govern. El president Aragonès ha valorat amb molt bon criteri que anar a Salamanca no aportava res, i jo subscric la seva decisió. Igual que el president Aragonès subscriu la meva, perquè, com sempre, n’hem parlat ell i jo personalment. I quan li vaig explicar les incògnites que teníem amb el pressupost i que era el moment de recordar a la ministra una sèrie de coses i les cartes que li hem enviat, ell em va dir que per descomptat li semblava molt bé que hi anés. Tal qual”, va argumentar. “No fa tants anys, no parlem de quinze o vint, el 2016 un vicepresident d’Economia, l’estimat Oriol Junqueras, va anar a una reunió igual que aquesta perquè va considerar que podia treure’n alguna cosa a favor del país, exactament igual que ho he considerat jo”, esgrimia Giró.
Montero, acostumada a tenir interlocutors d’ERC, va lloar també la presència de Giró. “Hem saludat tots la presència del conseller de Catalunya. Ha tingut un paper molt actiu, pràcticament ha demanat la paraula en tots els punts més importants. Vull remarcar el seu to, que ha estat amable en tot moment. Les seves reflexions ens serveixen també a tots i aquesta és la normalitat institucional. Amb ell no ha pogut anar millor”, es va felicitar.
Tibantor pel dèficit
El focus de tibantor va ser el dèficit, pel seu desigual repartiment. Per passar del 8,4% del 2021 al 5% del 2022, l’Estat es reserva el gruix del 3,9% i obliga la Generalitat a reduir el seu del 0,7% al 0,6% dins el seu pressupost, quan el que Giró creu és que hauria de ser gairebé el doble: un 1,1%. “La resposta ha sigut que no s’incrementarà el marge de dèficit. El govern espanyol considera que el 2022 ja no hi haurà cap efecte de la pandèmia de la Covid, tant de bo sigui així”, confia el conseller d’Economia i Hisenda. Amb aquests vímets, Giró admet que és “més fàcil fer els pressupostos” perquè es resolen algunes incògnites però que serà “molt difícil satisfer tothom i totes les necessitats”. El conseller també va aprofitar per exigir a Montero que eviti aplicar a Catalunya la nova imposició sobre residus que es tramita a escala estatal perquè “Catalunya ja té un impost igual des de fa més de 15 anys”.