Pel seu tarannà i trajectòria, hauria jurat que la seva formació era humanista i resulta que ve del món científic.
M’agradaven més les ciències i quan va arribar el moment d’escollir carrera m’hauria agradat fer medicina, que potser agafava més la branca humanista amb la científica. Però en aquell moment medicina no es podia estudiar a Girona i era impossible de mantenir la vida a Barcelona. I, per tant, vaig escollir químiques amb l’esperança que potser podria convalidar assignatures o si canviaven les coses..., però vaig acabar químiques i n’estic contenta. Però sí que durant l’etapa universitària –i abans– sempre vaig estar vinculada a entitats de caire social.
Amb quines?
Vaig estar molt de temps al centre cristià d’universitaris, a Girona, fent voluntariat a la presó, que aleshores era a Pont Major, i també al barri de la Font de la Pólvora. D’aquí em ve el coneixement de l’àmbit social de Girona.
Va exercir com a química?
Em vaig quedar uns anys a la Universitat fent de professora associada en pràctiques els primers anys del campus de Montilivi. I després em va arribar una oferta de l’empresa privada i em va semblar que era un ritme que m’agradaria més, i així va ser. Vaig anar a treballar a una empresa de suro de Cassà de la Selva. Vaig estar a l’àmbit privat fins a les primàries del 2014. De fet, els primers anys com a regidora a l’Ajuntament de Girona els vaig compaginar amb la feina en l’àmbit privat.
La seva trajectòria política, quan i com va començar?
Soc filla d’un doble militant, a la UGT i al PSC. De molt petita seguia el meu pare a actes sindicals, de partit. Ens diuen socialistes genètics perquè neixen amb aquesta marca a l’ADN. Em vaig fer militant d’una forma molt natural. I va ser amb Ciutadans pel Canvi, amb Pasqual Maragall, quan vaig començar a fer alguna activitat més enllà de la militància. Vaig viure un temps a Extremadura pel tema del suro precisament i quan vaig tornar, per aquest perfil vinculat a l’empresa privada, se’m va demanar si volia acompanyar la Pia Bosch a la candidatura del 2011 per l’Ajuntament de Girona. Aquest va ser el meu primer compromís.
I què va passar fins al 2014, quan es va presentar a les primàries?
Durant el mandat 2011-2015, el PSC va tenir una sèrie de baixes, trencaments dins dels grups municipals, a Girona d’una manera molt accentuada, i, per tant, hi havia diferents visions sobre què havia de ser el PSC a Girona. I jo humilment pensava que en representava una i per això em vaig presentar a les primàries. Amb un projecte de renovació que calia després de molts anys de governar a la ciutat de Girona.
Després de la seva trajectòria en l’àmbit municipal, què és el que va fer que decidís fer el salt al Parlament?
Se’m va demanar des del partit fer el salt cap a la política del Parlament. I ser-hi em dona l’oportunitat d’ampliar coneixements. És una altra institució, una altra manera de fer i uns altres procediments administratius. I el que vaig dir és que volia ser, humilment, igual que l’Ernest Lluch i Josep Maria de Puig, parlamentaris molt territorials, en el sentit de traslladar les necessitats de la demarcació i de la ciutat de Girona al Parlament. I això és el que intento fer.
Com han anat els primers mesos de parlamentària?
La veritat és que va bé; estic aprenent molt. He de reconèixer que el primer dia em va impactar i em va emocionar moltíssim pujar per aquelles escales per primer cop. He intentat conèixer bé els procediments, les persones que formen l’hemicicle, la resta de diputats amb qui treballarem a les dues comissions en què estic, igualtat i medi ambient.
Dona, defensora dels drets dels ciutadans i de la diversitat d’identitats, com és conviure a l’hemicicle amb Vox?
Hi són perquè van ser escollits per la ciutadania. Però és veritat que em pregunto com és possible que tinguin una presència amb tants diputats amb un discurs xenòfob i en contra de les dones. Tot el que he sentit dir a Vox a l’hemicicle ni construeix ni beneficia cap ciutadà de Catalunya. És sempre un discurs de confrontació, d’exclusió. Les forces democràtiques hem de fer una reflexió sobre com podem aturar el creixement d’aquests extremismes excloents.
Com compagina la tasca de regidora i portaveu del grup del PSC a l’Ajuntament de Girona amb la de diputada?
Ha significat un esforç en hores, però en l’àmbit municipal fa un temps que hi soc, el conec bé i això m’ha facilitat dedicar hores al Parlament. De moment ho compagino bé. Els meus fills són els que se n’han ressentit més, però com que dos d’ells estudiaran a Barcelona ens trobarem allà.
Té alguna afició? I temps per fer-la?
Faig patinatge sobre rodes. N’havia fet amb el Club de Patinatge Artístic (CPA) de Girona, que té un grup d’adults, per a nostàlgics com jo. És la meva estona d’alliberació mental. M’agrada la sensació de llibertat sobre el patí. És una hora i mitja a la setmana de desconnexió absoluta del món. També m’agrada molt caminar, ho faig per salut i perquè m’ajuda a pensar.
En el seu blog, expressa la seva confiança en la naturalesa humana. Ho manté en les circumstàncies actuals?
Totalment. És cert que els humans tendim a reaccionar de manera col·lectiva davant de reptes quan els tenim a sobre. Quan passa això, de manera col·lectiva ens mobilitzem probablement per una qüestió egoista, de preservar allò que entenem que és el benestar i que volem deixar com a llegat als fills. I és aquí on fem un gest generós, de voler salvar el món d’aquestes amenaces per deixar-lo en les millors condicions possibles als descendents.
La pandèmia ens interpel·la sobre els drets individuals ‘versus’ els col·lectius. Què en pensa?
La realitat s’entesta a posar-nos al davant reptes que només es poden superar de manera solidària i col·lectiva. La vacunació és un gran èxit d’això. Crec que aquesta ha estat la gran lliçó de la pandèmia. I part d’aquest ensenyament sobre la pandèmia i el canvi climàtic que patim quedarà en el substrat de les persones i dels més joves.
En l’àmbit polític, quin és el pròxim repte: alcaldessa de Girona o presidenta de la Generalitat?
Alcaldessa de Girona, sens dubte. La meva aspiració política és aquesta. He dirigit i seguiré dirigint tots els meus esforços cap aquí. Aquest és el meu objectiu polític de cara al 2023, si així ho confirma la militància.