Política

Marea roja

La davallada del nombre d’autocars arribats de tots els punts de Catalunya no va fer desanimar els participants de comarques disposats a “collar els polítics”

La por a la Covid va fer desdir alguns dels més grans, un col·lectiu incondicional en edicions anteriors

“Si ens volem comptar que ens deixin votar i ja ho veuran”, reclamava el Climent

Moti­vats, per­sis­tents, incon­di­ci­o­nals i rei­vin­di­ca­tius. Milers de per­so­nes van fer cap a Bar­ce­lona en auto­car pro­ce­dents de tots els punts de Cata­lu­nya. N’eren molts menys que en altres oca­si­ons però no per això mos­tra­ven desànim. De ver­mell, este­lada en mà, pas deci­dit i la mas­ca­reta més o menys ben posada, la guer­ri­lla de comar­ques afron­tava l’enèsima mobi­lit­zació pels car­rers de Bar­ce­lona per dema­nar la inde­pendència de Cata­lu­nya.

Encara no era un quart de qua­tre de la tarda i la vorera de la banda Besòs del pas­seig de Gràcia ja estava plena d’auto­cars. A tocar de la Gran Via, asse­guts en un banc, la Montse, el Pere, la Teresa i la Qui­meta es men­ja­ven l’entrepà que s’havien pre­pa­rat a casa abans de sor­tir. Havien arri­bat minuts abans amb un auto­car pro­ce­dent de Car­dona que havia apro­pat fins a Bar­ce­lona veïns de l’eix del Car­de­ner. Molts menys que altres anys, reco­nei­xien, però ells no s’ho havien vol­gut per­dre. “No veiem aque­lla il·lusió d’altres anys però aquí estem”, deia el Pere, que tenia clar que calia “collar els polítics”. “Ja tenim una edat i volem veure la inde­pendència”, excla­mava la Montse al seu cos­tat.

Més amunt, una guia turística s’esforçava per acon­se­guir que un nodrit grup de turis­tes es fixés en la façana de la Casa Batlló. Una part estava més interes­sada en la marea roja que en aquells moments des­fi­lava per les vore­res de l’emblemàtic pas­seig bar­ce­loní. “Llui­tem i gua­nyem la inde­pendència”, deia a la samar­reta ver­me­lla que diuen molts del que havien arri­bat a Bar­ce­lona en auto­car i pas­se­ja­ven en grup abans d’anar cap al punt de con­cen­tració. Altres lluïen el mateix color però amb models vin­tage de l’ANC que evi­den­ci­a­ven la seva par­ti­ci­pació en mobi­lit­za­ci­ons prèvies. “Nosal­tres venim des que els nens eren petits”, expli­cava l’Eva de Sant Vicenç de Mon­talt, acom­pa­nyada d’un grup que feia bai­xar la mit­jana d’edat dels arri­bats en auto­car. Reco­nei­xia que aquest any només havien omplert tres quar­tes parts d’un bus quan en oca­si­ons ante­ri­ors n’havien estat dos. Més nom­bro­ses eren les bai­xes d’altres parts del ter­ri­tori com reco­nei­xien els assis­tents. El Gui­llem, de Sallent, expli­cava que al seu poble anys abans havien arri­bat a omplir cinc auto­cars i aquest any en com­par­tien un amb altres mani­fes­tants de Navàs i Bal­sa­reny. Al matí, la pre­si­dent de l’ANC, Eli­senda Palu­zie, anun­ci­ava l’arri­bada de 225 auto­cars quan en edi­ci­ons ante­ri­ors els vehi­cles des­plaçats supera­ven de llarg el miler.

La por al con­tagi havia fre­nat una part dels assis­tents més grans, un col·lec­tiu incon­di­ci­o­nal en edi­ci­ons ante­ri­ors i el que omplia més auto­cars. “Els joves es des­pla­cen en cotxe o fan ser­vir el trans­port públic, argu­men­tava la Pilar, arri­bada del Bages.

Tots havien estat en mani­fes­ta­ci­ons ante­ri­ors i alguns, com la Dolors i el Jesús d’Anglès, fins i tot a les mobi­lit­za­ci­ons a Brus­sel·les i Estras­burg. Aquest any havien omplert un sol auto­car amb veïns del seu poble, de la Cellera i d’Amer. “Som la gent del car­rer que hem d’aguan­tar al peu del canó i fer força des de la base”, asse­gu­rava la Dolors.

Abans de les qua­tre de la tarda la majo­ria dels auto­cars ja havien arri­bat a la seva des­ti­nació, molts havien fet per pri­mer cop un tra­jecte lliure de peat­ges. Per fer temps, alguns dels mani­fes­tants pre­nien alguna cosa a les ter­ras­ses del pas­seig de Gràcia i la Ram­bla de Cata­lu­nya, on la dava­llada de turis­tes feia més fàcil tro­bar taula. Des d’allà comen­ta­ven la jugada. De con­fiança en els polítics, poca. Tot i això, molts esta­ven con­vençuts de poder tor­nar a gua­nyar a les urnes. “Si de veri­tat ens volem comp­tar, no cal que demà donin números dels que som a la mani­fes­tació, que ens dei­xin votar i ja ho veu­ran”, argu­men­tava el Cli­ment de Camp­devànol espe­rançat amb la pos­si­bi­li­tat que un nou lide­ratge faci pos­si­ble sor­tir de l’atzu­cac. Men­tre no sigui així, apun­tava un altre motiu per seguir mobi­lit­zant-se: “Venim sobre­tot a tocar els collons al govern espa­nyol.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.