Sánchez vindrà demà a la taula
El president espanyol confirma que liderarà la mesa de diàleg, que s’avança a dimecres, però rebutja un referèndum
Artadi promet que per Junts no serà que no funcioni, i Vilalta alerta que no es caigui en la divisió
El president espanyol, Pedro Sánchez, liderarà la delegació estatal en la represa de la taula de diàleg amb el govern català, que finalment tindrà lloc demà a Barcelona, i no dijous o divendres, com s’havia especulat en les últimes setmanes. Així ho va confirmar ell mateix, després de dies d’indefinició, en una entrevista anit a TVE, en què va anunciar la seva “aposta ferma” pel diàleg, si bé va tornar a tancar la porta a l’autodeterminació. “Sempre he defensat el diàleg entre catalans, la necessitat d’obrir un nou temps, de retrobar-nos”, justificava. Sánchez primer es reunirà amb el president Pere Aragonès, i després amb les dues delegacions. “Espero que avancem en la línia del diàleg i el retrobament”, confiava.
Fonts properes a Aragonès confirmaven que primer els dos presidents es trobaran “per situar els objectius i la metodologia” de la taula, que es reunirà tot seguit. El govern anunciarà avui tots els membres de la seva delegació, si bé es dona el fet que la cimera coincidirà amb la declaració al TSJC dels membres sobiranistes de la mesa del Parlament de l’anterior legislatura, acusats de desobediència al TC, entre els quals l’expresident Roger Torrent, que justament és un dels integrants ja anunciats de la part catalana.
Sánchez, això sí, rebutjava la possibilitat d’un referèndum per la independència perquè “no tan sols està fora de la Constitució, sinó que a més no és el que necessita Catalunya ara mateix de més fractura”. “El que sigui Espanya ho hem de decidir entre tots; vivim junts i per tant decidim junts”, tancava. “Comencem per les qüestions en què ens podem entendre”, advocava el socialista, abans d’assegurar que havia analitzat les demandes que li havien fet arribar els últims anys els presidents Mas, Puigdemont i Torra. “Dels 45 punts, 44 tenien una resposta afirmativa, doncs apostem per avançar en aquelles coses on ens podem trobar més a prop”, concloïa.
Sánchez, això sí, no tancava la porta a una consulta emparada en l’article 92 de la Constitució, sense efectes jurídics, si bé hi posava una condició: que es voti “un acord i no una ruptura”, perquè recordava que el punt de partida de la negociació és que qualsevol pacte s’ha de referendar en una votació dins de la llei. “No pot ser que traslladem un desacord a la ciutadania”, deia. “Si ens n’anem a un programa de màxims és evident que la conversa durarà poc”, avisava també Sánchez, que després va defensar els indults perquè han donat “estabilitat” al conjunt de l’Estat, i va apostar perquè el rei “sigui present” a Catalunya, i vingui properament a l’entrega dels despatxos als nous jutges.
Es rebaixa la tensió
Abans que Sánchez confirmés la mesa de demà, i amb totes les diferències estratègiques del món, Junts i ERC ja havien rebaixat al matí la tensió. Després que les dues primeres institucions del país arribessin a la Diada amb retrets mutus –Pere Aragonès instava JxCat a concretar una alternativa i Laura Borràs qualificava la taula de mer “eslògan”–, ahir les aigües semblaven més manses: la número 2 de JxCat, Elsa Artadi, recordava que el seu escepticisme cap a la taula no és nou i a ningú pot sorprendre, ja que està recollit fins i tot en l’acord de legislatura que també va firmar ERC.Elsa Artadi va insistir que és un instrument que neix amb problemes, ja que sorgeix d’un acord d’investidura entre el PSOE i ERC “d’esquena i en secret de l’independentisme”, i amb l’absència d’un mediador reclamat insistentment pel seu partit. “Per tant, la responsabilitat que funcioni no és nostra; hem advertit de les debilitats que té”, va afirmar. Però malgrat tots els malgrats, Artadi va destacar que JxCat hi participarà pel seu compromís amb el diàleg i la paraula donada: “No serem nosaltres els que ens aixecarem de la taula. Hi serem, i hi serem sempre, però no serem els responsables que no funcioni, quan no hem estat nosaltres els que hem creat aquest instrument.”
Segons ella, el govern espanyol ara no té cap incentiu per buscar una solució al conflicte polític. “La prova és que a la primera reunió, el febrer del 2020, es va acordar que hi hauria una reunió mensual. Han passat dinou mesos i no n’hi ha hagut cap”, constatava l’exconsellera de la Presidència, que va ser a la delegació catalana en aquella cita. La portaveu de Junts pensa que l’incentiu que aleshores tenia Sánchez per reunir-se amb el president Torra era la pressió de la comunitat internacional perquè fes un gest de distensió amb l’independentisme, una pressió que ara no creu que tingui, i menys després dels indults als presos polítics. Per això al matí instava Aragonès que, “per dignitat institucional”, no anés a la reunió si no ho feia Sánchez.
També al matí, el president Aragonès reflexionava des de Santa Coloma de Gramenet que les posicions amb La Moncloa estan “allunyades”, però remarcava que aquesta és una setmana “important” i tothom haurà de fer esforços “per avançar”. Aragonès admetia que no serà un procés “ràpid”, i instava que cada part plantegi la seva proposta. “Totes es discutiran”, subratllava.
Entretant, a ERC encara es felicitaven al matí per “l’èxit col·lectiu” de la manifestació de la Diada, que segons la secretària general adjunta, Marta Vilalta, és “la millor manera d’evidenciar que aquí hi ha un conflicte polític que està pendent de ser resolt, perquè ningú es despisti”. Vilalta treia importància als xiulets que van rebre Aragonès i el president d’ERC, Oriol Junqueras, i fins i tot en va fer una “lectura positiva” perquè “són mostres de llibertat d’expressió, que preval per sobre de tot”. Això sí, els republicans feien una crida al conjunt de l’independentisme a “no caure en el parany” de dividir-se, i aprofitar “totes les oportunitats” que es posin davant, com la taula de negociació, per fer passos cap a la república. “La confrontació intel·ligent és cap a l’Estat, l’adversari l’hem de tenir molt clar, i no és ni el company de viatge ni ningú amb qui compartim l’objectiu”, etzibava Vilalta, que alhora es refermava com a garant d’un “independentisme inclusiu, plural i transversal que abraci cada vegada més gent”.
A ERC ja confiaven en els contactes que “des de ja fa dies” han mantingut els gabinets negociadors per tancar tots els detalls per a la represa de la taula, o el que ERC anomena “recomençar el procés de negociació”. Vilalta ja es mostrava tranquil·la perquè en poques “hores” es resoldrien les incerteses que encara l’envoltaven, com el format o l’ordre del dia. “Treballen amb la discreció necessària perquè es faci en el millor context i les màximes concrecions possibles”, resumia.
La portaveu, que va instar el govern espanyol a posar sobre la taula la seva proposta, és conscient que el primer dia “probablement” encara no es parlarà de tot. “Hem d’entendre que estem reprenent un procés de negociació, i volem escoltar la proposta del govern estatal per veure quin és el marge, però no començarà ni acabarà tot en la primera reunió”, advertia Vilalta, que, això sí, prometia que posaran “paciència i perseverança” en la negociació, sense que això l’allargui “infinitament en el temps”.La republicana també va explicar que es treballa per articular l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació, amb un grup motor liderat per l’exdiputat de la CUP David Fernàndez, que confia que donarà fruits els propers dies amb una “concreció” de l’inici dels treballs. Vista la dificultat per ajuntar en un front agents socioeconòmics i entitats de la societat civil, el govern reorientarà l’acord com a òrgan permanent, que haurà de coordinar, articular i fer seguiment de les converses que es vagin produint, per comprovar si avancen cap al que considera els grans consensos del país: l’amnistia i l’autodeterminació.
LES FRASES
“Aparca” el Prat fins que el govern “maduri”
“Tant de bo” hi hagi la possibilitat de desencallar l’acord per a l’ampliació del Prat, apuntava també Sánchez, genèricament, a TVE, on justificava el trencament unilateral de l’acord assolit el 2 d’agost al·legant que el govern català, segons ell, se’n va “desdir” de seguida, i en les setmanes següents dirigents i partits com ERC van fer “crides” a anar a la manifestació prevista aquest diumenge contra l’ampliació. “Les grans infraestructures exigeixen grans consensos”, justificava Sánchez, que es comprometia que qualsevol inversió que faci l’Estat tindrà sempre totes les declaracions d’impacte ambiental. “El que s’exigeix és un mínim consens constitucional, i si no hi és, el que hem de fer és aparcar-lo fins que el govern de la Generalitat maduri la seva posició”, tancava. En tot cas, tant Vilalta com Artadi havien deixat clar al matí que en cap cas es parlarà de l’ampliació en la reunió de demà, ja que ja té altres fòrums, com les comissions bilaterals i reunions específiques de grups de treball. “Cada cosa al seu espai; la ministra s’equivoca, i ho sap”, havia dit Vilalta, en resposta a la titular de Transports, Raquel Sánchez, que al matí havia apuntat aquesta possibilitat. Vilalta també va contestar a un altre integrant de la mesa, el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que va dir, com a la nit repetiria Sánchez, que si es vol parlar d’amnistia i autodeterminació durarà molt poc la negociació. “Si ho diuen potser és perquè no tenen proposta per a Catalunya”, cloïa. JxCat també tem que s’intenti emprar la taula per desmobilitzar la societat o desvirtuar-la derivant-hi qüestions competencials com la del Prat, que no tenen a veure amb l’arrel del conflicte polític. “Volem ser garants que del que s’hi parla és de l’encàrrec que tenim de la majoria catalana, no per anar a fer una comissió bilateral II”, va sentenciar Artadi.