Política

Sánchez deslliga la taula de diàleg dels pressupostos generals de l’Estat

El president del govern espanyol reivindica que ja ha complert “bona part” dels compromisos d’investidura

Sobre la plataforma de Yolanda Díaz: “Necessitem tot l’espai progressista en plena forma”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha deslligat la taula de diàleg dels pressupostos generals de l’Estat i ha afirmat que en la negociació amb ERC cal deixar al marge el “full de ruta” independentista dels republicans. Sánchez ha dit que en la negociació ERC està reclamant “polítiques progressistes” i “inversions”. En aquest sentit, el president espanyol ha reivindicat que l’executiu ja ha complert “bona part” dels compromisos d’investidura. D’altra banda, en una entrevista aquest dilluns al matí a la Cadena SER, Sánchez ha defensat que cal “unitat” de l’esquerra perquè el sistema electoral “penalitza la divisió”.

“Necessitem tot l’espai progressista en plena forma”, ha dit sobre una plataforma de Yolanda Díaz que aglutini tot l’espai a l’esquerra dels socialistes. Sánchez ha dit que aspira “només a guanyar” si no a obtenir una “àmplia representació parlamentària” progressista.

“Aprofundir en l’autonomisme”

Sánchez ha defensat que cal “aprofundir i perfeccionar l’estat autonòmic” i ha afirmat que cal “extirpar” de l’Estat espanyol el “discurs del greuge territorial”, que ara fa servir la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso. El president espanyol ha fet una crida a la “unitat institucional”.

Possible retorn de l’emèrit

Sánchez també ha afirmat que la decisió sobre un possible retorn del rei emèrit a l’Estat espanyol no correspon a l’executiu, ja que la Casa Reial és una institució diferent. A l’entrevista d’aquest dilluns a la Cadena SER, Sánchez ha dit que “respecta” les decisions que pren la Casa Reial. El cap de l’executiu s’ha tornat a obrir a limitar la inviolabilitat del monarca, ja que creu que “no és necessari que es reconegui aquesta condició al cap d’Estat”, però ha remarcat que necessita el PP per fer-ho. “Dos no ballen si un no vol”, ha dit. També ha reiterat que Joan Carles I hauria de donar explicacions sobre “les raons que l’han portat a absentar-se d’Espanya”.

Tanmateix, Sánchez ha rebutjat obrir el debat sobre monarquia o república i s’ha mostrat en contra de les iniciatives que reclamen investigar-lo al Congrés. “S’haurien de jutjar persones, però no institucions”, ha dit Sánchez, que ha defensat “l’exemplaritat” de Felip VI.

Renovació del CGPJ

D’altra banda, Sánchez ha insistit que cal renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i ha opinat que és “inexplicable el bloqueig” del PP quan s’ha avingut a renovar altres òrgans constitucionals. El president espanyol ha “estès la mà” als populars i ha dit que cal que “compleixin tots els articles de la Constitució” i deixin de posar “excuses”, com el debat sobre el sistema d’elecció del CGPJ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona