Cop a la llei d’Orbán contra els refugiats
La justícia europea tomba la normativa que criminalitza els demandants d’asil i posa traves a les ONG per ajudar-los
El maltractament d’Hongria als refugiats topa amb la justícia europea. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va tombar ahir la reforma legislativa del govern de Viktor Orbán que criminalitza l’ajuda als demandants d’asil. Coneguda com a llei Stop Soros, en referència al filantrop i magnat George Soros, aquesta normativa permet castigar judicialment persones o ONG que “faciliten la immigració il·legal”. Un delicte penat amb fins a un any de presó.
El Parlament hongarès va aprovar el 2018 la llei gràcies a la majoria del partit d’Orbán, el Fidesz, però la Comissió Europea la va portar als tribunals de la UE. Com en altres ocasions, Luxemburg ahir li va donar la raó perquè considera que assessorar sol·licitants d’asil no és una “pràctica fraudulenta” i, de fet, vulnera els seus drets establerts a la legislació europea. Per exemple, a rebre assessorament jurídic.
Budapest defensava que era una mesura per protegir-se de la “immigració il·legal”, però els magistrats europeus creuen que Orbán ha anat massa lluny. “El tribunal declara que prestar assistència per formular o presentar una sol·licitud d’asil en un estat membre no pot considerar-se una activitat que afavoreixi l’entrada o l’estança irregulars d’un nacional d’un tercer país en aquest estat membre, de manera que la tipificació penal establerta en la normativa hongaresa no constitueix una mesura idònia per assolir aquest objectiu”, diu la sentència.
El TJUE també esmena altres disposicions de la polèmica llei que les organitzacions de drets humans fa anys que denuncien. Hongria havia introduït com a criteri per rebutjar una sol·licitud d’asil el fet que el demandant arribi a través d’un estat on no està exposat a persecució ni a “risc de danys greus”, en lloc de tenir en compte la situació en què es trobava al seu país d’origen. Luxemburg va dir ahir que això és contrari a la directiva d’asil i va renyar Hongria per l’incompliment de les seves obligacions d’acollida de refugiats.
El govern d’Orbán accepta la sentència, però no mostra intenció de revertir la política de mà de ferro contra els sol·licitants d’asil. “Ens reservem el dret d’emprendre accions contra les activitats de les ONG finançades a l’estranger, incloses les de Soros, que busquen interferir políticament o fins i tot promoure la migració”, va avisar ahir Zoltán Kovács, portaveu d’Orbán.
Nou revés de la UE a la reforma judicial de Polònia
Natàlia Segura RaventósLa polèmica reforma judicial de Polònia no passa el filtre de la justícia europea. El Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) va tombar ahir un altre dels canvis impulsats pel govern ultraconservador del partit Llei i Justícia (PiS). Aquest cop, ha declarat contrari al dret europeu el règim que permet al ministre de Justícia, que també és fiscal general, adscriure jutges a tribunals penals superiors. Luxemburg considera que no es donen les “garanties necessàries” per “evitar qualsevol risc” de “control polític” del contingut de les decisions judicials. Així, dubta de la independència d’aquests magistrats perquè són elegits i apartats pel ministre per a la comissió de servei sense “criteris coneguts”, cosa que fa sospitar sobre la seva “arbitrarietat”, a part del risc de “manipulació”. Està clar que a Luxemburg no agrada la reforma judicial del PiS, enfrontat amb Brussel·les. En anteriors resolucions, el TJUE va avisar que el règim per l’elecció de jutges podria vulnerar la independència judicial i fins i tot va imposar una multa diària d’un milió d’euros a Varsòvia fins que suspengui la cambra disciplinària del Tribunal Suprem. També el Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Polònia en diverses ocasions per les interferències polítiques en la judicatura.