Política

El príncep Andreu respondrà davant la justícia dels EUA

Un jutge de Nova York ha acceptat la demanda de la víctima perquè el fill d’Elisabet II sigui jutjat per abús sexual a una menor

El membre de la reialesa britànica està vinculat a la xarxa de pedofília d’Epstein

El príncep Andreu serà jutjat a Nova York per una demanda d’abusos sexuals a una menor si no hi ha un acord amb la víctima. La demanda civil havia estat presentada per Virginia Giuffre (Roberts era el seu cognom de soltera), ciutadana nord-americana, una de les esclaves sexuals menors d’edat de la xarxa de pedofília de Jeffrey Epstein, empresari multimilionari dels EUA, i Ghislaine Maxwell, exxicota d’Epstein i filla d’un magnat de la comunicació britànic. Giuffre acusa el príncep d’haver-la obligat a mantenir relacions sexuals amb ella quan tenia disset anys el 2001 en tres ocasions, a casa de Maxwell a Londres i a les mansions d’Epstein a Manhattan i a l’illa que havia comprat al Carib.

La demanda va ser presentada l’any passat i el jutge Lewis A. Kaplan havia de determinar si l’acceptava o no. Els advocats del príncep havien posat moltes traves. La principal era un acord que havia signat Giuffre amb Jeffrey Epstein el 2009 de no denunciar-lo a ell ni a cap “potencial culpable” a canvi de 450.000 euros. Andreu deia que els “potencials culpables” l’incloïen a ell. La vista preliminar es va fer per videoconferència el 4 de gener. El jutge Kaplan havia de dilucidar si la clàusula d’Epstein era suficient per arxivar la causa. Finalment ha conclòs que no.

Això significa que el príncep Andreu s’haurà de asseure al banc dels acusats a Nova York. Serà el primer Windsor a ser processat. El difunt príncep Felip i la princesa Anna van ser portats a judici en el passat per un accident de cotxe i la mossegada d’un gos respectivament, però ara l’acusació és per un afer molt més tèrbol i desagradable: els abusos sexuals a una menor, pedofília, esclaves sexuals.

Jeffrey Epstein va ser processat per primer cop per haver intentat prostituir una menor el 2005 i va passar un any a la presó. Al juliol va ser detingut després de múltiples denúncies de dones que confessaven haver estat esclaves sexuals seves quan tenien tretze, catorze i quinze anys. Es va iniciar el judici sobre la xarxa de pedofília d’Epstein en què la seva exnòvia Ghislaine Maxwell n’era la facilitadora, i en la qual es creu que estaven involucrades poderoses personalitats nord-americanes i de tot arreu.

Al mes d’agost Epstein va ser trobat mort, penjat a la cel·la de la presó. La policia no va poder establir que fos suïcidi. Es creu que va ser assassinat. El judici va ser suspès. Però un any més tard, davant noves denúncies contra Maxwell, aquesta va ser jutjada i declarada culpable el 19 de desembre passat per sis delites de prostitució de menors. Maxwell podria ser condemnada a més de cent anys de presó. També està pendent de ser processada per perjuri. El següent a passar pels tribunals va ser el príncep Andreu, un vell amic d’Epstein des de mitjans del anys noranta que va viatjar en el Lolita Express, com es coneixia el jet privat d’Epstein, segons va explicar el pilot de l’avió en el judici de Maxwell.

Andreu va intentar demostrar la seva innocència el 2019 en una entrevista a la BBC que ell mateix va demanar i que va ser un autèntic desastre. Andreu va negar conèixer Giuffre tot i haver-hi una foto d’ell agafant-la per la cintura en una d’aquelles trobades, i va donar coartades poc creïbles. S’apunta que les dues parts haurien parlat d’una indemnització de 4,5 milions d’euros per arxivar la causa i evitar l’escarni públic al príncep, però Giuffre ara mateix prefereix seguir endavant i ser referent per a les víctimes d’abusos sexuals.

LES FRASES

La demanda de Giuffre no és ni inintel·ligible, ni vaga ni ambigua
Lewis Kaplan
jutge
No comentem res sobre un afer legal en curs
Portaveu del Palau de Buckingham

La família reial, en una posició delicada

El judici al príncep deixa en una posició delicada la família reial britànica i la reina Elisabet II. Ja el va apartar de les seves funcions oficials el 2019 després de la nefasta entrevista a la BBC i se li va retirar el sou que percebia. Des de llavors que la casa reial ha mantingut silenci perquè l’escàndol no els esquitxi. Però s’apunta que la reina ha continuat pagant les despeses legals d’Andreu durant tot aquest temps i que podria pagar la possible indemnització amb diners d’un fons privat. S’apunta també que els prínceps Carles i Guillem estarien furiosos amb Andreu per haver implicat la reina. Buckingham Palace podria retirar-li els títols de príncep, de coronel en cap de nou regiments de l’Exèrcit i de patró de dotzenes d’organitzacions benèfiques, i que el Parlament li podria retirar el títol de duc de York si és condemnat. També s’hauria demanat a Meghan Markle que declari en el judici en favor del príncep. El judici al príncep coincidirà amb el jubileu de platí de la reina per celebrar els setanta anys al tron.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona