Acció Exterior i Govern Obert
Catalunya, a tots els debats
Les prioritats del Departament d’Acció Exterior i Govern Obert per al 2022 passen per continuar fent sentir la veu de Catalunya en tots els debats internacionals, europeus i mediterranis, en la línia de la campanya que la consellera Victòria Alsina ha presentat aquesta setmana, #EscoltaEuropa, en el marc de les taules rodones organitzades des del Departament per la Conferència sobre el futur d’Europa. Les pròximes tindran lloc demà a la Seu d’Urgell (sobre educació, cultura, joventut i esport), dimarts a Tortosa (Catalunya i el català a la Unió Europea), i dijous a Tarragona (salut i model social europeu).
Alsina es concentrarà a teixir aliances internacionals, tant a Catalunya com a l’exterior. Sense anar més lluny, dijous passat la consellera i el titular d’Economia, Jaume Giró, es van trobar telemàticament amb els cònsols a Barcelona per presentar el pressupost i explicar la realitat del conflicte polític entre Catalunya i l’Estat espanyol, però també per reforçar el potencial econòmic del país com a pol d’atracció de talents i tecnològic.
“Fem acció exterior: tant dins com fora de Catalunya, i la posem al servei de tothom. La nostra xarxa de delegacions, que són les nostres antenes al món, creixerà l’any 2022. Ja hem trepitjat una desena de capitals i, al nostre país, estem en contacte amb les entitats de la societat civil que cada dia teixeixen complicitats internacionals, des de les universitats a les empreses”, assegura Alsina. El desembre passat es va inaugurar la delegació del govern a Mèxic, després de fusionar, al novembre, en el marc d’un procés de reordenació de la xarxa, les dels països nòrdics i els països bàltics.
El Departament vol impulsar enguany projectes innovadors en tots els àmbits, amb especial èmfasi en la cooperació al desenvolupament (4 de cada 10 euros dels pressupost es dedicaran a aquesta tasca). No en va, la partida destinada a cooperació és la més dotada de la conselleria, amb 36,9 milions d’euros (6,6 milions més que el darrer exercici) i representa el 39,15% del pressupost del Departament.
D’altra banda, el Govern Obert sortirà de l’àmbit teòric i entrarà a les llars, a les empreses, a les universitats i als ajuntaments. La consellera vol que formi part del dia a dia dels ciutadans i institucions. A tal efecte, impulsarà el projecte Catalunya, país de dades. “De la mateixa manera que Estònia és coneguda per la seva administració electrònica, la marca de Catalunya a l’exterior ha de ser la qualitat democràtica”, sosté Alsina. L’objectiu és assolir el milió de registres disponibles en aquest portal durant l’any 2022.
“Som el Departament jove que més creix. De fet, el pressupost demostra que malgrat les agressions a l’acció exterior per part de l’Estat, no ens aturem. És el nostre dret i el nostre deure”, defensa. Enguany Govern Obert disposa de 4,1 milions d’euros.