Política

Regne Unit

Efemèride reial

Un llarg regnat en hores baixes

L’escàndol del príncep Andreu, pendent d’un possible judici per pederàstia, i les acusacions de racisme d’Enric marquen els 70 anys al tron d’Elisabet II

Només el 31% dels joves britànics es declaren monàrquics

La popularitat de la institució ha caigut en picat durant aquests dos últims anys

La reina d’Anglaterra compleix avui 70 anys al tron. Elisabet II, que en farà 96 d’aquí a dos mesos, arriba al pitjor moment de la monarquia durant tot el seu regnat, amb l’excepció de la mort de la princesa Diana el 1997.

La renúncia d’Enric i Meghan Markle, que van marxar a viure als EUA després d’haver acusat la casa reial de racisme, i l’escàndol d’Andreu, el tercer fill de la reina, pendent d’un possible judici per pederàstia, taquen les celebracions del Jubileu de Diamant de la reina, que han estat traslladades al mes de juny, quan faci més bon temps i la gent pugui sortir al carrer. Es faran del 2 al 5 de juny coincidint amb el 69è aniversari de la seva coronació, que va ser el 2 de juny de 1953. Elisabet II tenia aleshores 25 anys i reemplaçava el seu pare, el rei Jordi VI, mort d’un càncer de pulmó. Aquest any es publiquen les memòries del príncep Enric, en les quals podria treure més draps bruts sobre els royals, com va fer el març del 2021 en la polèmica entrevista amb Oprah Winfrey, quan va dir que hi havia gent racista a palau a causa de l’ascendència africana de Meghan. També aquest any serà el judici a Nova York d’Andreu, el seu fill favorit, vinculat a la xarxa de pedofília de Jeffrey Epstein. Està acusat per una de les menors d’edat esclaves sexuals d’Epstein que va ser forçada a mantenir relacions sexuals amb Andreu quan tenia 17 anys, el 1991. La casa reial s’ha distanciat completament d’ell per evitar que aquest escàndol tan obscur l’esquitxi. No serà fàcil desvincular-se’n perquè s’apunta que la reina continua pagant la defensa d’Andreu a través d’un fons personal. En qualsevol cas, la popularitat de la monarquia ha caigut en picat els últims dos anys. Ara mateix, un 61% dels britànics són monàrquics, segons YouGov. És significatiu el percentatge per franges d’edat. El 81% dels més grans de 65 anys són monàrquics (igual que el 2019), el 53% entre 25 i 49 anys (-5%) i el 31% entre 18 i 24 anys (-15%). Un 41% dels joves entre 18 i 24 es declaren republicans i opinen que hi hauria d’haver un president (+15%). Elisabet II és ara mateix qui sustenta la monarquia amb el 76% de popularitat, al davant del príncep Guillem, segon en la línia de successió, amb el 66%. El príncep Carles, que serà qui succeirà la reina, ocupa la sisena posició amb només el 45% de popularitat. El príncep Enric, favorit dels britànics fins fa poc, ocupa ara la vuitena posició. Molta gent es pregunta què passarà amb la monarquia quan no hi hagi la reina. Elisabet II és la quarta monarca de la història que ha estat més temps al tron, al darrere de Lluís XIV de França, que va regnar durant 72 anys i 110 dies entre 1643 i 1715: el rei Bhumibol de Tailàndia, 70 anys i 126 dies entre 1946 i 2016, i Joan II de Liechtenstein, 70 anys i 91 dies entre 1858 i 1929.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

habitatge

Junts evita l’intent del Congrés de regular el lloguer de temporada i d’habitacions

barcelona
política

PSOE i PP avalen la iniciativa de Junts per endurir les condemnes per multireincidència

barcelona
Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Barcelona
memòria democràtica

Torna la campanya per fer de Via Laietana 43 un espai de memòria

barcelona
unió europea

Qui és qui a la nova Comissió Europea de Von der Leyen?

barcelona

La consellera d’Educació, Esther Niubó, renuncia al càrrec de regidora

Castelldefels
guerra a europa

Kíiv busca forçar Rússia amb més pressió mentre continua cedint terreny en l’est

barcelona
pròxim orient

L'Unrwa denuncia que Israel no dona visats als treballadors humanitaris

barcelona
Política

Madaula denuncia un intent de “perjudicar-la” en el cas d’Eduard Pujol

barcelona