Política

Un primer any en imatges

2021

12 DE FEBRER

Separats però units contra el PSC
L’independentisme va tancar una campanya en què cada partit va presentar una ruta pròpia per assolir la independència. ERC apostava per ampliar la base social i el diàleg; Junts, per aixecar la DUI si s’aconseguia el 50% dels vots, i la CUP, per un nou referèndum. I així continuen. Junts i ERC s’unien; cap pacte amb el PSC, limitat, però, al Parlament.

12 DE MARÇ

Borràs, presidenta
La candidata de Junts, Laura Borràs, va ser escollida presidenta del Parlament amb els vots d’ERC i la CUP en una negociació a contrarellotge i amb retrets i acusacions per les maneres de negociar a dobles bandes. Fins a vint-i- quatre hores abans de la sessió no es va conèixer el nom de la candidata de Junts a la presidència després d’un pacte que donava a ERC una vicepresidència i a la CUP una secretaria. Per primera vegada hi havia una mesa “independentista, d’esquerres” i amb representació de les tres forces polítiques. La crítica va ser pel discurs de Borràs obviant el seu predecessor, el republicà Roger Torrent.

26 DE MARÇ

Primera investidura fallida
Després de 82 anys, ERC aconseguia el 21 de maig tornar a presidir la Generalitat, i amb la majoria del percentatge de vots (52) i diputats (74) independentistes més gran en obtenir el suport de JxCat i CUP. El pacte es va fer esperar i abans Pere Aragonès va haver de passar per dues investidures fallides, el 26 i el 30 de març.

17 DE MAIG

Pacte inevitable que es fa pregar
ERC i Junts van acabar pactant perquè, ara com ara, és inimaginable un govern català d’independentistes i unionistes. Però Junts, que perdia la presidència, es va fer pregar fins al punt de fer entomar a Aragonès dues investidures fallides –la confirmació de les males relacions–. ERC havia posat pressió amb un pacte inicial amb la CUP que apuntava a un gir cap a l’esquerra i que la CUP considera avui frustrat.

23 DE JUNY

El govern espanyol indulta els presos polítics i dilueix el conflicte en la seva agenda
Quan ho va apuntar Miquel Iceta, fins i tot Pedro Sánchez ho va negar, però, finalment, el govern espanyol va concedir els indults als exlíders del govern, Òmnium i l’ANC empresonats prop de quatre anys pel referèndum de l’octubre del 2017. Més de mig any després sembla que aquest era l’únic gest polític que estava disposat a fer Pedro Sánchez. Als llimbs ha quedat la intenció de reformar el delicte de sedició, que tots els juristes reconeixen extemporani, i que permetria rebaixar penes i facilitar la tornada dels exiliats amb el president Carles Puigdemont al davant. Però La Moncloa sembla haver-se proposat també deixar esllanguir la taula de diàleg bilateral que reconeix el conflicte polític.

15 DE SETEMBRE

Diàleg sense continuïtat
ERC va centrar l’avanç en l’aspiració independentista en els resultats de la taula de diàleg, que es va reprendre el 15 de setembre, coixa i només amb els consellers d’ERC, en un nou capítol de les topades amb JxCat. A l’anterior legislatura es va considerar un èxit que Pedro Sánchez admetés que hi havia un conflicte polític, però continua mantenint el vet a parlar d’autodeterminació i amnistia. Amb els mesos la taula ha desaparegut de la seva agenda i la CUP i Junts demanen canviar d’estratègia.

19 DE SETEMBRE

El doble no a ampliar l’aeroport
Les desavinences entre ERC i JxCat van aflorar en un altre episodi sonat amb l’ampliació de l’aeroport del Prat que va acabar el 8 de setembre amb la retirada de la promesa d’inversió de 1.700 milions per part del govern espanyol amb l’excusa de la manca de consens. Això no va impedir que unes 10.000 persones es manifestessin el 19 de setembre contra el projecte, entre elles membres d’ERC, la CUP i els comuns.

19 DE DESEMBRE

Illa agafa el timó del PSC
Amb un congrés extraordinari, el PSC oficialitzava el relleu de lideratges. Miquel Iceta, el líder durant els anys del procés, s’apartava junt amb l’altra veu visible al Parlament, Eva Granados. Salvador Illa encapçala una nova direcció amb nous protagonismes i la identificació plena amb l’actual direcció del PSOE. “Girar full” en l’aspiració sobiranista és l’exigència d’un Illa que ofereix acords de país al president Aragonès mentre aspira a substituir-lo.

23 DE DESEMBRE

Pressupost gràcies als Comuns
El govern va aconseguir pactar el pressupost de 38.139 milions, 5.618 més gràcies als fons europeus, amb l’abstenció pactada dels Comuns. Es visualitzava el trencament amb la CUP per projectes com el Hard Rock i els Jocs Olímpics d’Hivern i la manca de polítiques socials. El sí dels Comuns es cobrava amb el sí d’ERC al pressupost de Barcelona.
2022

20 DE GENER

La JEC fa fora Juvillà
El secretari tercer de la mesa, el diputat de la CUP Pau Juvillà, va perdre l’acta de diputat en aplicació d’un article de la llei electoral que inhabilita càrrecs públics de manera automàtica sense sentència ferma per un delicte de desobediència. Després d’un primer intent per mantenir l’acta de diputat, la presidenta i les tres forces independentistes van optar per acatar l’ordre de la JEC arran d’una sentència que avisava de conseqüències jurídiques.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.