Política

Macron impulsa la via diplomàtica a Ucraïna amb Biden, Johnson i Scholz

L’Elisi creu que encara hi ha espai per a la negociació però admeten que la situació és molt volàtil

L’OTAN veu en la prolongació de la presència militar russa a Bielorússia un senyal que el Kremlin prepara la invasió d’Ucraïna

El pre­si­dent francès, Emma­nuel Macron, ha impul­sat aquest diu­menge la recerca d’una solució diplomàtica a la tensió a la fron­tera ucraïnesa en con­ver­ses telefòniques amb els caps de govern dels Estats Units d’Amèrica (EUA), Joe Biden; el Regne Unit, Boris John­son, i Ale­ma­nya, Olaf Scholz.

Aquests inter­can­vis es pro­du­ei­xen després de les con­ver­ses que Macron ha man­tin­gut amb el pre­si­dent rus, Vladímir Putin, i l’ucraïnès, Volodímir Zelenski, en un intent per rebai­xar la tensió amb Rússia i acon­se­guir el res­ta­bli­ment de l’alto el foc a l’est d’Ucraïna, on l’Exèrcit ucraïnès s’enfronta a milícies pro­rus­ses de les auto­pro­cla­ma­des repúbli­ques popu­lars de Donetsk i Lugansk.

L’Elisi ha infor­mat que Macron i John­son “estan total­ment d’acord a empren­dre en els pròxims dies totes les acci­ons per­ti­nents que per­me­tin man­te­nir oberta i fer pre­va­ler la via de la diplomàcia”. De la resta de con­ver­ses no n’han trans­cen­dir els detalls.

Per França, la pri­o­ri­tat és tre­ba­llar sobre l’alto el foc i com­pro­var el seu com­pli­ment. Poste­ri­or­ment, el país advoca per man­te­nir una dis­cussió més àmplia sobre la segu­re­tat col·lec­tiva i l’esta­bi­li­tat a Europa.

Les auto­ri­tats fran­ce­ses cre­uen que encara hi ha espai per a la nego­ci­ació, tot i que adme­ten que la situ­ació és molt volàtil. Segons fonts de l’Elisi, “cada dia que passa sense que hi hagi guerra és un dia gua­nyat per a la pau”.

En la seva con­versa avui amb Putin, els dos pre­si­dents han coin­ci­dit en la neces­si­tat de res­ta­blir l’alto el foc al Don­bass. De la seva banda, Zelenski, amb qui va par­lar dis­sabte, li ha con­fir­mat la seva volun­tat de no res­pon­dre a les “pro­vo­ca­ci­ons”.

Aquesta inten­si­fi­cació dels enfron­ta­ments es pro­du­eix el mateix dia en què Rússia i Bie­lorússia han pres la decisió d’esten­dre el temps d’ins­pecció de les seves for­ces con­jun­tes més enllà d’aquest diu­menge, quan estava pre­vist que aca­bes­sin els exer­ci­cis mili­tars Deter­mi­nació Ali­ada 2022 a Bie­lorússia.

Segons les fonts de l’Elisi, Putin ha asse­gu­rat a Macron que reti­rarà les seves tro­pes d’aquesta zona quan aca­bin les mani­o­bres, però el secre­tari gene­ral de l’OTAN, Jens Stol­ten­berg, ha vist en la pro­lon­gació de la presència mili­tar russa al país aliat com un senyal que el Krem­lin està “pre­pa­rant una invasió d’Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.