Política

Rússia controla la central nuclear més gran d’Europa

Les tropes russes prenen el control de la central nuclear ucraïnesa de Zaporiyia

El govern ucraïnès alerta que el risc de catàstrofe nuclear és “deu vegades” més gran que Txernòbil

Zelenski, demana a Europa que “desperti ja” davant el “terrorisme nuclear” de Rússia

Les tropes russes han ocupat la central nuclear ucraïnesa de Zaporiyia, la més gran d’Europa, segons ha informat el regulador nuclear estatal d’Ucraïna, que ha afegit que el personal de la planta controla l’estat dels blocs i en garanteix el funcionament correcte.

Els reactors de la central romanen intactes i no s’han registrat canvis a l’estat de radiació en el moment actual, assenyala el regulador. Especialistes d’aquest organisme estan en contacte amb els enginyers de la planta atòmica. “Els reactors de la central romanen intactes, hi ha danys a l’edifici del compartiment del reactor de la unitat de potència No. 1, que no afecten la seguretat del reactor. Els sistemes i elements importants per a la seguretat de la central nuclear estan funcionant. No s’han registrat canvis a l’estat de radiació en el moment actual”, diu l’informe.

L’atac rus contra la central s’ha dut a terme aquesta matinada i finalment ha estat sufocat pels bombers a les 6.20 h del matí i en aquests moments ja s’ha extingit l’incendi provocat pel bombardeig.

El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, ha explicat que l’exèrcit rus ha disparat “des de tots els costats” i ha alertat que el risc de catàstrofe nuclear és “deu vegades” més gran que Txernòbil. L’atac ha provocat un incendi i l’Organització Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) ha explicat que està en contacte amb les autoritats ucraïneses fent seguiment de la situació. Membres del govern ucraïnès han reclamat a Rússia que aturi els atacs i permeti els treballs d’extinció del foc.

El director general de l’OIAE, Rafael Mariano Grossi, ha expressat la seva preocupació per la situació en la central nuclear. Ha afegit que està en “estret contacte” amb el regulador i operador nuclear d’Ucraïna i ha fet una crida a abandonar les accions que poden posar en perill les centrals nuclears.

Des dels Estats Units, la secretària d’Energia, Jennifer Granholm, ha afirmat que les “operacions militars” russes prop de la planta nuclear són “temeràries” i ha demanat el seu cessament. Granholm s’ha posat en contacte amb el seu homòleg ucraïnès.

Zelenksi després de l’atac: “Despertin ja”

El president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha demanat a Europa que “ja desperti” davant el “terrorisme nuclear” de Rússia. “¡Europa s’ha de despertar ja! La central nuclear més gran d’Europa està en flames, s’estan desconnectant ara mateix unitats nuclears”, ha assenyalat en un vídeo publicat al compte de Telegram de l’oficina presidencial. També ha indicat que els tancs russos estan equipats amb càmeres termogràfiques perquè els soldats sàpiguen on disparar.

Zelenski s’ha dirigit a tots els ucraïnesos i europeus que, ha dit, coneixen perfectament la paraula “Txernòbil”, en referència a la catàstrofe nuclear més gran de la història, ocorreguda el 26 d’abril de 1986. “Rússia vol repetir això i ho està repetint, però sis vegades més”, ha indicat en referència al nombre d’unitats que hi ha a la central nuclear d’Energodar, a la regió de Zaporiyia.

Per la seva banda, Mykhailo Podolyak, assessor del president ucraïnès i que ha participat en les dues trobades entre les delegacions d’Ucraïna i Rússia, ha reclamat un cop més el tancament de l’espai aeri per garantir la seguretat de la població. En una piulada al seu perfil de Twitter ha expressat que “només el tancament de l’espai aeri aconseguirà frenar aquesta escalada”, demanant als socis de l’oest a “assumir responsabilitats”.

El president nord-americà, Joe Biden, ha urgit aquesta matinada amb el seu homònim ucraïnès a Rússia perquè “cessi” les “activitats militars” a prop de la central de Zaporiyia. La conversa entre els dos líders ha tingut lloc després que s’informés de l’incendi en aquesta planta nuclear. Segons un breu comunicat de la Casa Blanca, Biden i Zelensky han coincidit a “urgir a Rússia el cessament de “les activitats militars a l’àrea i permetre als serveis d’emergència accedir al lloc”.

NOVÈ DIA DE GUERRA

Un altre fet destacat d’aquest inici del novè dia de guerra són els bombardejos que les forces russes estan fent a Ojtirka, a la regió de Sumi, al nord-est d’Ucraïna, i han deixat sense electricitat i calefacció la població, segons ha informat el cap de l’Administració Militar Regional, Dmytro Zhyvytskyi, al compte de Telegram. “En principi, tota la regió de Sumi és ara un territori de l’infern, que és destruït per les tropes russes”, ha indicat.

El Comandament General de les Forces Armades ucraïneses també ha afirmat que en territori bielorús, a prop de la frontera amb Ucraïna, hi ha 38 brigades d’assalt aerotransportat de Bielorússia que han rebut l’ordre de creuar la frontera, i després rebrien una altra ordre d’atacar el país veí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona