Política

La UE apunta a excloure més bancs de SWIFT i a més mesures financeres

Borrell admet que les sancions no aconseguiran que la guerra acabi “demà” i demana centrar-se en implementar les actuals

Subratlla que l’objectiu no és fer fora Putin sinó “reforçar” la posició d’Ucraïna en les negociacions

La Unió Europea (UE) ha analitzat aquest divendres noves sancions contra Rússia per la invasió d’Ucraïna, però no ha adoptat cap decisió, a l’espera que facin efecte les mesures ja adoptades, que van des de congelar els fons a Europa del Banc Central rus a excloure set bancs del sistema del sistema internacional de comunicació financera SWIFT.

En una roda de premsa aquesta tarda a Brussel·les, l’alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha apuntat que en un possible tercer paquet de sancions es podria ampliar la llista de bancs desconnectats del SWIFT i “aprofundir” en les mesures financeres.

“Hem considerat quines noves sancions poden decidir-se. Podem augmentar el nombre de bancs russos del SWIFT, però no hem pres una decisió específica sobre un banc o altre”, ha dit després de la reunió extraordinària dels ministres d’Exteriors del bloc. No obstant això, ha subratllat que primer cal centrar-se en implementar les sancions ja adoptades.

En qualsevol cas, Borrell ha admès que les sancions no tenen la capacitat d’acabar ràpidament la guerra. “La comunitat internacional no és tan poderosa”, ha reconegut l’alt representant. “No tenim la capacitat d’acabar demà amb la guerra. Tenim la capacitat d’afeblir l’economia russa i això prendrà temps”, ha indicat.

Borrell ha subratllat que l’objectiu de les sancions no és fer fora el president rus, Vladímir Putin, sinó “reforçar” la posició negociadora d’Ucraïna. “Les conseqüències no seran immediates”, ha insistit.

Preguntat sobre la possibilitat de bloquejar l’accés als ports europeus dels vaixells russos o de reduir la dependència energètica de Rússia, l’alt representant ha assegurat que “algunes” d’aquestes propostes s’han posat damunt la taula.

“Cal accelerar la transició ecològica, no només per qüestions mediambientals, sinó també per qüestions geopolítiques”, ha indicat. Borrell, però, ha recordat que el gas rus representa el 40% del que consumeix a Europa. “No podem anular el gas [rus] de la nit al dia”, ha advertit; “intentarem fer-ho”, ha afegit.
 
Pel que fa a la situació humanitària a Ucraïna, l’alt representant ha admès que “cada cop és més complicada” pels “bombardejos continus”. Més d’un milió de desplaçats han arribat ja a la Unió Europea en una setmana des de l’inici de la guerra i Borrell ha dit que la xifra augmentarà.

Mentre la UE estudia noves sancions, el ministre d’Exteriors ucraïnès, Dmytro Kuleba, que ha assistit a la reunió per videoconferència, ha demanat que s’aprovi ja un quart paquet de sancions. “Estic agraït als meus socis per les dures sancions que ja han imposat, que han donat un cop dur a a l’economia russa. Ja és hora de donar-li un altre”, ha reblat.

El G7 adverteix Putin que imposarà “més sancions severes” si continua la guerra a Ucraïna

ACN

El  Grup dels Set (G7) ha advertit el president rus, Vladímir Putin, que imposarà “més sancions severes” si continua la guerra a Ucraïna.

En una declaració, els ministres d’Exteriors del G7 han exigit a Putin que “aturi immediatament” els atacs militars a Ucraïna i que retiri les tropes d’aquest país.

“Condemnen els atacs de Rússia a civils ucraïnesos i infraestructura civil, com escoles i hospitals”, han manifestat.

Els ministres celebren l’acord per crear corredors humanitaris per evacuar civils com un “primer pas”, però alerten que aquests corredors s’han d’implementar de manera “ràpida”.

Els països del G7 es comprometen a augmentar l’ajuda humanitària a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.