Política

Es reprèn l’evacuació de civils a través de sis corredors humanitaris

Ucraïna demana a les tropes russes que respectin l’alto al foc fins a les 21 hora local

El govern ucraïnès denuncia de nou l’impediment de Rússia a l’evacuació i entrada d’ajut humanitari a Mariúpol, on hi ha 400.000 persones

Aquest dimecres s’han tornat a obrir sis corredors humanitaris arreu d’Ucraïna per facilitar la sortida segura de civils de les ciutats més afectades per l’atac de Rússia. L’acord entre Ucraïna i Rússia per establir vies de fugida segura de civils garanteix en principi un alto al foc fins a les 21 h (20 hora catalana). Amb tot, el ministre d’Afers Exeterior, Dmitro Kuleba , ha denunciat a través de les xarxes un nou incompliment de l’alto al foc a Mariúpol. “Rússia continua tenir com a hostatges més de 400.000 persones a Mariúpol, bloquejat l’ajut humanitari i l’evacuació. Continuen els bombardejos indiscriminats. Hi ha uns 3.000 nadons sense medicaments ni aliments. Insto el món a actuar!”, ha dit Kuleba.

Mentrestant el nombre de refugiats ucraïnesos que creuen la frontera no para d’augmentar i ja superen els 2,15 milions, segons l’ACNUR.

Segons ha explicat la viceprimera ministra ucraïnesa, Irina Veresxuk, a través de Telegram, a quart de vuit del matí han rebut un missatge “de la Federació Russa sobre l’aprovació de les nostres rutes proposades anteriorment”. També ha explicat que havia informat al Comitè de la Creu Roja Internacional, assegurant que “els militars han de cessar el foc” durant les hores acordades.

Les àrees de l’alto el foc són entre Energodar i Zaporíjia; Sumi en direcció Poltava; Mariúpol i Zaporiye: Volnovaja i Pokrovsk; i entre Pasas i Lozova (a la regió de Khàrkiv). El sisè corredor afecta la regió de Kíev i inclou un recorregut que inclou Vorzel, Butxa, Borodianka, Hostómel e Írpin, a més de Stoianka i Belgorodka.

En l’acord pels corredors humanitaris de dimarts, les tropes russes van tornar a no respectar l’alto al foc a la ciutat de Mariúpol, encerclada per les tropes russes des de fa dies.

Per aquest motiu, Veresxuk ha fet una crida a respectar l’alto al foc per permetre la sortida de la població civil, com l’evacuació prevista d’un orfenat de Vorzel amb 55 menors i el seu personal cuidador. “És una operació especial i per això demanem a les Forces Armades russes que compleixin el seu compromís i cessin el foc”, ha assegurat la viceprimera ministra.

L’evacuació de Sumi

L’evacuació de l’assetjada ciutat de Sumi, al nord-est d’Ucraïna, ja s’ha reprès per segon dia consecutiu, segons les autoritats locals. Aquest dimarts l’evacuació va acabar amb èxit i un total de 5.000 persones “es troben fora de perill”, segons Kirilo Timoixenko, cap adjunt de l’oficina del president ucraïnès, Volodímir Zelenski.

Timoixenko ha explicat de matinada a través de Telegram, on també es poden veure imatges nocturnes de gent abandonant la ciutat en cotxes, trens i autobusos, que l’evacuació de la ciutat ha sigut un èxit i que a més de les 5.000 persones han pogut sortir uns 1.000 cotxes particulars.

L’evacuació de Sumi va començar dimarts al matí amb una primera columna d’uns 20 autobusos plens de ciutadans, especialment estudiants estrangers de l’Índia.

Una segona columna de més de 35 autobusos va sortir a la tarda de la ciutat (de gairebé 270.000 habitants), amb més de 600 persones a l’interior.

Després de tres dies consecutiu d’intents frustrats d’evacuació, aquest dimarts Rússia i Ucraïna es van posar d’acord per obrir corredors humanitaris a diversos punts del país. El pactat a Mariúpol va ser l’únic que no es va respectar, segons les autoritats ucraïneses.

La majoria de les evacuacions es van fer des de les grans ciutats del país cap a altres poblacions allunyades dels combats. En el cas de Sumi, els ciutadans van ser traslladats cap a la ciutat de Poltava, a l’est del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.