Política

Generalitat, Ajuntament de Barcelona, govern espanyol, diputacions i municipis es coordinen per l’acollida de refugiats

Les administracions acorden treballar de la mà des de les seves competències i es comprometen a reunir-se periòdicament

Argimon calcula que podrien arribar a Catalunya uns 25.000 refugiats ucraïnesos

Repre­sen­tants de la Gene­ra­li­tat, la dele­gació del govern espa­nyol a Cata­lu­nya, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, dipu­ta­ci­ons, la Fede­ració de Muni­ci­pis de Cata­lu­nya (FMC), l’Asso­ci­ació Cata­lana de Muni­ci­pis (ACM) i l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya s’han reu­nit aquest dime­cres a Bar­ce­lona per coor­di­nar l’aco­llida de refu­gi­ats pro­vi­nents d’Ucraïna.

Segons un comu­ni­cat, l’objec­tiu de la tro­bada era tre­ba­llar de manera coor­di­nada en la recepció de per­so­nes que ja han arri­bat o ho facin en les pro­pe­res set­ma­nes. A la reunió han posat el focus en la neces­si­tat d’anar de la mà des de les com­petències de cada admi­nis­tració. Per això, s’han emplaçat a man­te­nir reu­ni­ons tècni­ques de coor­di­nació de forma periòdica.

Es cal­cula que entre qua­tre i set mili­ons de per­so­nes ucraïneses sor­ti­ran del país amb motiu del con­flicte, mol­tes d’elles amb des­ti­nació a Espa­nya i, tot i que en les pri­me­res arri­ba­des la majo­ria tenen fami­li­ars que les acu­llen, d’altres arri­ben sense vin­cles i mol­tes neces­si­ta­ran l’assistència de les admi­nis­tra­ci­ons que tre­ba­llen per aten­dre les seves neces­si­tats de manera coor­di­nada.

Des de l’inici de la invasió russa, han arri­bat a Cata­lu­nya unes 1.300 per­so­nes ucraïneses, segons dades de la Gene­ra­li­tat. La majo­ria són dones, infants i ado­les­cents, ja que s’ha pro­hi­bit la sor­tida del país d’homes d’entre 18 i 60 anys.

A més, Cata­lu­nya és també porta d’entrada de mol­tes per­so­nes en trànsit, cosa que fa que la gestió de l’aco­llida tin­gui una espe­cial com­ple­xi­tat. En aquests moments, es cal­cula que apro­xi­ma­da­ment el 70% de les per­so­nes que entren per via fer­roviària o aèria a Bar­ce­lona es tro­ben en trànsit cap a altres des­ti­na­ci­ons.

Amb la nova direc­tiva de pro­tecció tem­po­ral, la ciu­ta­da­nia d’Ucraïna –que compta amb un pro­ce­di­ment d’estança tem­po­ral de 90 dies– veurà agi­lit­zats els tràmits de residència i tin­dran dret a tro­bar feina de forma imme­di­ata, dret a l’esco­la­rit­zació, atenció sanitària i drets soci­als, com qual­se­vol altre resi­dent.

Per poder tra­mi­tar-la, el govern espa­nyol pre­para a Cata­lu­nya un cen­tre logístic de recepció per agi­lit­zar els tràmits. En aquest cen­tre de recepció és on els ucraïnesos que arri­bin podran rebre l’esta­tus de pro­tecció tem­po­ral.

A par­tir d’aquí, aque­lles per­so­nes que ho sol·lici­tin podran aco­llir-se a la xarxa fle­xi­ble d’aco­llida que ofe­rei­xen les dife­rents admi­nis­tra­ci­ons que tenen com­petències en la matèria. Aque­lles per­so­nes que ho reque­rei­xin també podran adhe­rir-se al Paquet de Pro­tecció Inter­na­ci­o­nal a través del qual l’Estat ofe­reix assistència i que, en el cas con­cret de Cata­lu­nya, es rea­litza a través de la Creu Roja.

Pre­si­dida per la dele­gada del govern espa­nyol a Cata­lu­nya, Maria Eugènia Gay Rosell, a la reunió d’aquest dime­cres hi han par­ti­ci­pat el sub­se­cre­tari a Bar­ce­lona, Car­los Pri­eto Gómez; la secretària gene­ral del depar­ta­ment d’Igual­tat i Femi­nis­mes, Geor­gina Oliva Peña; la secretària d’Igual­tats, Mireia Mata Sol­sona, i la direc­tora gene­ral de Migra­ci­ons, Refugi i Anti­ra­cisme, Eunice Romero Rivera.

Per part de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, hi han assis­tit la quarta tinenta d’Alcal­dia i regi­dora de Drets Soci­als, Justícia Glo­bal, Femi­nis­mes i LGBTI, Laura Pérez Castaño, i el regi­dor de Drets de la Ciu­ta­da­nia i Par­ti­ci­pació, Marc Serra Solé.

A més, hi han par­ti­ci­pat els vice­pre­si­dents de la FMC Lluís Mijo­ler Martínez i Marc Sol­sona Aixalà; la secretària gene­ral de l’ACM, Joana Ortega Ale­many, i el pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Micro­po­bles de Cata­lu­nya, Mario Urrea Mar­sal.

Argimon calcula que arribin 25.000 refugiats

ACN

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, calcula que, pel cap baix, podrien arribar a Catalunya uns 25.000 refugiats ucraïnesos.

En una entrevista a TV3, el conseller de Salut ha indicat que aquesta és la xifra de persones d’Ucraïna que resideixen de manera estable a Catalunya, per la qual cosa, es pot considerar que podria arribar una xifra similar per afinitats familiars o d’amistat. Ha recordat però, que com a ciutadans europeus es poden moure lliurement pel continent, per la qual cosa, el càlcul pot ser poc precís.

Argimon ha confessat que viu la guerra provocada per la invasió russa d’Ucraïna “amb desolació”, i ha augurat que “el que està patint ara la gent ucraïnesa i el que patirem tots durarà temps, perquè no té pinta que el conflicte hagi d’acabar ràpid”.

Pel que fa a l’onada de solidaritat que sorgeix de diversos punts d’Europa amb Ucraïna, Catalunya inclosa, Argimon ha explicat que el govern està en contacte amb el consolat i l’ambaixada del país perquè siguin ells el que indiquin el que necessiten i com ho necessiten. “Si no -ha advertit- ens podem trobar amb muntanyes de roba o de medicament que no saps si ara és el moment o no”, ha advertit.

D’altra banda, el conseller ha descartat que hi pugui haver un rebrot de Covid-19 per l’arribada de refugiats, per bé que la taxa de vacunació a Ucraïna no arriba al 40% de la població.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.