Política

Un desglaç a marxes forçades

El govern de Biden ha reprès el contacte amb Veneçuela sense reconèixer Maduro en plena crisi energètica per la guerra d’Ucraïna

Washington s’ha apropat a l’Aràbia Saudita i l’Iran pel seu petroli

Caracas pot produir uns 700.000 barrils de petroli al dia, una xifra lluny del que necessiten els Estats Units

Els Estats Units havien posat a la diana Nicolás Maduro asse­nya­lant el pre­si­dent de Veneçuela com el gran tirà de l’Amèrica Lla­tina, acu­sant-lo d’estar al cap­da­vant d’una xarxa ter­ro­rista, de cor­rupció i de nar­cotràfic. Ara les car­tes s’han cap­gi­rat i la pro­hi­bició del govern dels EUA a la impor­tació de petroli i gas rus­sos ha des­per­tat l’interès del país nord-ame­ricà en Veneçuela. Per pri­mera vegada des del 2019, la Casa Blanca ha reprès el con­tacte diplomàtic amb el Palau de Mira­flo­res, sense reconèixer Maduro com el pre­si­dent legítim del país.

L’incre­ment dels preus del cru pels càstigs impo­sats al Krem­lin ha fet que el pre­si­dent nord-ame­ricà, Joe Biden, mogui fitxa i accepti seure a la mateixa taula de nego­ci­a­ci­ons amb Veneçuela.

“Des de Was­hing­ton han entès que es neces­sita mini­mit­zar l’impacte econòmic i estan bus­cant altres fonts”, va expli­car Edu­ardo del Valle, con­sul­tor energètic espe­ci­a­lit­zat en inver­si­ons del sec­tor del cru, en decla­ra­ci­ons a El Punt Avui.

Es cal­cula que els EUA depe­nen només d’un 8% del cru rus i que “això es podria reem­plaçar fàcil­ment”. Però molts dub­ten si Veneçuela podria fer front a les deman­des de la Casa Blanca, prin­ci­pal­ment perquè la pro­ducció de petroli ha cai­gut en més del 70% en els últims vint anys i ha dei­xat el sec­tor “tocat i pràcti­ca­ment enfon­sat”.

“Veneçuela no té ni els recur­sos, ni la infra­es­truc­tura ni el per­so­nal per pro­duir el petroli que dema­nen els nord-ame­ri­cans a causa de la greu situ­ació econòmica i política que viu el país”, va indi­car Del Valle, que resi­deix a Miami (Flo­rida).

La nació lla­ti­no­a­me­ri­cana té la capa­ci­tat de pro­duir uns 700.000 bar­rils de petroli al dia, una xifra que queda molt lluny dels gai­rebé 1,4 mili­ons que neces­si­ten els EUA per asse­gu­rar el sub­mi­nis­tra­ment.

En aquest cas, avi­sen els experts, es neces­si­ta­ria una inversió a llarg ter­mini, d’entre tres i cinc anys, perquè Veneçuela pugui incre­men­tar la pro­ducció de petroli. “Aquesta no seria una solució ràpida per fre­nar la pujada dels preus de manera immi­nent en l’eco­no­mia glo­bal”, con­clou l’expert.

L’altre pro­blema és el paquet de san­ci­ons que encara manté la Casa Blanca a Veneçuela, entre les quals des­taca la pro­hi­bició de comer­ci­a­lit­zar amb refi­ne­ries nord-ame­ri­ca­nes. Ara, el govern de Biden està valo­rant la pos­si­bi­li­tat de sua­vit­zar els càstigs i per­me­tre la venda de petroli veneçolà al mer­cat inter­na­ci­o­nal. “Si s’aixe­quen les res­tric­ci­ons a Veneçuela, qui asse­gu­ra­ria que el cru no acaba a la Xina o a Rússia?”, es pre­gun­tava Juan Fernández, un exdi­rec­tiu de PDVSA, la prin­ci­pal empresa esta­tal veneçolana encar­re­gada d’explo­tar el petroli al país.

És la pre­gunta que molts es fan, però, de moment, no tro­ben la res­posta. Si s’eli­mi­nen les res­tric­ci­ons a Veneçuela, Nicolás Maduro no esta­ria obli­gat a fer nego­cis única­ment amb els EUA i podria ven­dre als altres països amb qui manté un impor­tant deute.

Més enllà de l’estratègia d’apro­pa­ment a Cara­cas, els EUA també volen nego­ciar amb l’Iran i l’Aràbia Sau­dita, en un moment en què els preus mun­di­als dels com­bus­ti­bles han arri­bat a nivells alar­mants. “Tenim un interès a escala mun­dial a man­te­nir un sub­mi­nis­tra­ment cons­tant d’energètics, fins i tot a través de ges­ti­ons diplomàtiques”, va expli­car el secre­tari d’Estat, Antony Blinken, per jus­ti­fi­car l’acos­ta­ment a països que han estat con­si­de­rats ene­mics dels Estats Units en els últims anys.

Però la jugada serà com­pli­cada, ja que l’Aràbia Sau­dita ha tret molt bene­fici econòmic en els dar­rers dos anys de la seva asso­ci­ació amb Rússia per man­te­nir el sub­mi­nis­tra­ment mun­dial de petroli i gas natu­ral a un nivell modest, i amb això, els preus alts. D’altra banda, Was­hing­ton hau­ria de cedir a una bate­ria impor­tant de peti­ci­ons de l’Iran, que té un pro­grama nuclear que ha supo­sat una amenaça cons­tant per als interes­sos de la segu­re­tat naci­o­nal del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.