Política

Andreu Flores torna a casa

Primer identificat a la fossa més gran oberta fins ara a Catalunya

“Tancarem un dol que no hem pogut fer mai”, raona una neta

La llibreta d’un metge d’un hospital de campanya feia sospitar el parador del soldat republicà

Abans de morir, l’any 2018, Josep Flo­res Xuri­guera va acce­dir a donar una mos­tra d’ADN per al pro­grama d’iden­ti­fi­cació genètica de la Gene­ra­li­tat per si un dia apa­rei­xien les res­tes del seu pare, cai­gut durant la Guerra Civil al front de l’Ebre quan ell amb prou fei­nes tenia mig any de vida. El 31 de gener pas­sat, Jèssica Flo­res va rebre una tru­cada del direc­tor gene­ral de Memòria Democràtica, Toni Font, per anun­ciar que havien loca­lit­zat el seu avi, Andreu Flo­res Flo­res, a la fossa del mas de Santa Mag­da­lena, a Móra d’Ebre (Ribera d’Ebre), la més gran mai exca­vada a Cata­lu­nya, amb res­tes de fins a 177 indi­vi­dus. “Pri­mer no m’ho podia creure, no ens ho esperàvem. Va ser molt emo­ci­o­nant. Només sabíem que havia des­a­pa­re­gut el 18 d’agost del 1938, però res més, ni com, ni on”, recorda la neta.

La recu­pe­ració d’una valu­osa lli­breta del doc­tor Miquel Gras Artero, que va apun­tar els noms d’una vin­tena de paci­ents a qui va inter­ve­nir a l’hos­pi­tal de cam­pa­nya del XV Cos de l’Exèrcit repu­blicà lli­gat a la fossa de Santa Mag­da­lena, feia sos­pi­tar que les res­tes de Flo­res eren a Móra d’Ebre. “A la lli­breta consta que va ser ferit al crani i que el van ope­rar. Era ini­ma­gi­na­ble que si algun dia se’n tro­ba­ven les des­pu­lles es pogués saber amb aquesta pre­cisió de detall què li va pas­sar”, comenta la Jèssica.

La infor­mació de la lli­breta, que va moti­var la inter­venció arqueològica, for­mava part de l’ estudi que el 2016 la con­se­lle­ria de Justícia va encar­re­gar a un equip de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, encapçalat pel catedràtic Josep Sànchez Cer­velló , sobre les fos­ses a l’Ebre i el Pri­o­rat. L’asso­ci­ació No Jubi­lem la Memòria del Pri­o­rat va digi­ta­lit­zar el docu­ment i el fill del doc­tor, Miquel Gras, en va entre­gar una còpia a la Gene­ra­li­tat. De la vin­tena de noms que conté, només el de Flo­res figura en el cens de per­so­nes des­a­pa­re­gu­des –que actu­al­ment dis­posa de 6.226 ins­crits.

Amb l’ober­tura de la fossa, exca­vada entre el desem­bre del 2020 i el juliol de l’any pas­sat, Justícia va com­pa­rar amb èxit l’ADN de les res­tes òssies amb el de Josep Flo­res. Es tracta del dis­setè iden­ti­fi­cat gràcies a l’encre­ua­ment dels per­fils genètics de fami­li­ars i de les mos­tres extre­tes de des­pu­lles recu­pe­ra­des. El pro­grama, ini­ciat el 2016, dis­posa de més de 2.600 mos­tres de fami­li­ars, però es cal­cula que els des­a­pa­re­guts podrien ser més de 20.000. Cata­lu­nya té docu­men­ta­des més de 600 fos­ses, de les quals se n’han obert 61. Els nets de Flo­res ani­men tot­hom qui busca un des­a­pa­re­gut a apun­tar-lo al cens, com ells van fer el 2009, i a donar mos­tres genètiques.

A Santa Mag­da­lena els arqueòlegs van prac­ti­car durant set mesos més d’una sei­xan­tena de punts d’inhu­mació, on també van aparèixer res­tes de nou ampu­ta­ci­ons i de mate­rial mèdic, fet que con­firma que el mas i l’ermita adja­cent, avui des­a­pa­re­guda, actu­a­ven d’hos­pi­tal de cam­pa­nya, almenys entre l’agost i el setem­bre del 1938. Poc després l’exèrcit fran­quista va reo­cu­par la zona.

La con­se­llera de Justícia, Lour­des Ciuró, entre­garà les res­tes del sol­dat a la família diu­menge de la set­mana vinent en un acte al cemen­tiri d’Arenys de Munt, on Andreu Flo­res Flo­res, nas­cut el 24 de gener del 1908 a Palo­ma­res-Cue­vas del Alman­zora (Alme­ria), podrà repo­sar final­ment al cos­tat del seu fill Josep. “Li dona­rem el lloc que es mereix, digne, no en una fossa de qual­se­vol manera –con­ti­nua la neta–. És una manera de res­ca­tar de l’oblit i de tan­car un dol que no hem pogut fer mai. Ens ser­virà per col·locar les coses al seu lloc. A les famílies cadascú té el seu lloc, hi siguin o no hi siguin. Ell, tot i que no hi ha sigut mai física­ment, també hi era pre­sent.”

17
persones
han estat identificades des del 2016 gràcies al programa d’identificació genètica de la Generalitat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.