Política

Maragall enrareix el 27-M

La irrupció de l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, en l'escena política els darrers dies ha acabat copant, directament o indirectament, la recta final de la precampanya del 27-M. El delegat de la Generalitat a Madrid, Raimon Martínez Fraile, va posar ahir Maragall a dalt de tot de la polèmica en qüestionar fins i tot la seva salut per les darreres declaracions.

Martínez Fraile, després que l'excap del govern català posés en dubte que el nou Estatut hagi valgut la pena, donés la raó a CiU en les relacions amb Espanya o critiqués obertament José Luis Rodríguez Zapatero, va dir que aquestes manifestacions eren pròpies d'una persona que està "una mica malalta". "Humanament m'és molt dur. No puc entendre que una persona digui aquestes coses si no és que es troba en una situació no gaire adequada físicament i psicològicament", va manifestar en una entrevista a Ràdio 4.

Tan bon punt es va assabentar de les paraules de Fraile, el president de la Generalitat, José Montilla, li va telefonar i va exigir-li una rectificació pública, perquè ell havia donat instruccions precises de màxim respecte per a Maragall, tot i discrepar-hi.

El delegat, que va ser home de confiança de Montilla al ministeri d'Indústria, va fer marxa enrere al·legant que no pretenia insultar ningú i va demanar disculpes. Fraile i Maragall han tingut històricament una relació difícil, que ve de l'etapa del líder socialista a l'Ajuntament de Barcelona, on Fraile havia estat tinent d'alcalde. Aquest va plegar del consistori per discrepàncies amb Maragall. El PSC, a través del seu secretari d'organització, José Zaragoza, es va desmarcar també de les paraules de Fraile i va recordar que la relació amb l'expresident de la Generalitat és "de carinyo i de respecte".

L'executiva de CDC, que es va reunir ahir al matí, va aprofitar l'últim capítol de la polèmica per veure-hi una desqualificació del projecte del tripartit, que era l'aposta personal de Maragall. Artur Mas va considerar les paraules de l'expresident, amb el seu enfrontament amb el PSC, també una prova que s'està produint "un enderroc parcial" del projecte socialista que, al seu entendre, també hauria fracassat.

L'executiva va dedicar estona a analitzar l'impacte que pot tenir Maragall en la campanya de les municipals, informa Lluís Bou. La majoria de dirigents van coincidir que Maragall s'ha convertit en un problema de primera magnitud per a la direcció del PSC, però Mas va afegir que la seva actitud també té una part negativa per al conjunt de partits, ja que afegeix descrèdit a la política catalana. Jordi Pujol també va coincidir amb aquesta doble opinió.

ERC, per la seva banda, s'entesta a situar en l'àmbit del PSC les paraules de Maragall per evitar que la polèmica tenyeixi l'acció de govern, d'aquí que hagi optat més aviat pel silenci. Tot i així, tal com es va posar de manifest a l'executiva, en clau electoral la direcció creu que en traurà rèdit. Hi va haver alguna veu crítica, que dóna per fet que polèmiques com la que hi ha damunt la taula no engresquen els ciutadans a anar a votar. ICV, a través de Dolors Camats, va assegurar que "el PSC té un problema, un desencontre intern greu" entre el partit i el seu president. Al PP català, Alberto Fernández va demanar respecte per al col·lectiu dels malalts mentals, col·lectiu que, segons ell, no es mereix que s'introdueixi la seva malaltia en el debat polític.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.