Política

Viratge de Brown

Londres canvia la política de Blair i demana a Washington que deixi anar cinc àrabs tancats a la presó militar que residien al Regne Unit

El govern britànic ha dema­nat als EUA la lli­ber­tat de cinc pre­so­ners de Guantánamo, ciu­ta­dans resi­dents, amb asil polític o amb permís d’estada al Regne Unit, que són de naci­o­na­li­tat estran­gera. La sol·lici­tud suposa un canvi de política del pri­mer minis­tre, Gor­don Brown, en relació a la del seu ante­ces­sor, Tony Blair.

Fins ara, Lon­dres man­te­nia que només podia inter­ce­dir pels ciu­ta­dans de naci­o­na­li­tat britànica. Les famílies d’alguns dels empre­so­nats han fet cam­pa­nya perquè el govern britànic inter­vingués en el cas, però fins ara no havien acon­se­guit cap resul­tat posi­tiu.

El govern nord-ame­ricà va res­pon­dre ahir que estu­diarà les sol·lici­tuds de lli­ber­tat i manté que els empre­so­nats “són peri­llo­sos”. L’advo­cat dels detin­guts, el nord-ame­ricà Clive Staf­ford Smith, va feli­ci­tar ahir Brown i va dir que “es nota que hi ha un nou govern” que “està fent el que ha de fer, que és pres­si­o­nar els nord-ame­ri­cans perquè alli­be­rin” els resi­dents britànics”. Els cinc sos­pi­to­sos por­ten cinc anys i mig tan­cats a Guantánamo detin­guts sense càrrecs.

Fami­li­ars con­tents
“Aquests ciu­ta­dans no són cap perill per a ningú; n’hi ha dos que són molt joves, i dos més que han tin­gut fills que no conei­xen perquè van néixer men­tre els pares ja eren empre­so­nats”, va expli­car l’advo­cat. “He par­lat amb alguns dels fami­li­ars dels cinc i tant ells com jo estem molt con­tents tot i que els detin­guts encara no són aquí amb nosal­tres”, va afe­gir.

El gener del 2005, nou ciu­ta­dans britànics van ser posats en lli­ber­tat; en arri­bar a Lon­dres van ser inter­ro­gats per la poli­cia abans de reu­nir-se amb les seves famílies i ini­ciar la vida post Guantánamo. Moaz­zam Begg, un dels expre­so­ners, explica que “el govern britànic s’havia com­promès amb ells [els resi­dents al Regne Unit no britànics]”. “Alguns tenen asil polític perquè el règim de Líbia va exe­cu­tar per­so­nes pro­pe­res, d’altres tenen espo­ses o fills britànics”, va dir.

El govern britànic diu que la volun­tat dels EUA de bui­dar o tan­car Guantánamo ha estat la raó ini­cial per dema­nar la lli­ber­tat d’aquests detin­guts. L’ambai­xa­dor nord-ame­ricà al Regne Unit, Robert Tuttle, asse­gura que el seu país “no té cap desig de ser l’empre­so­na­dor del món”. Els cinc detin­guts són el libi Omar Deg­hayes, el sau­dita Shaker Aamer, el jordà Jamil el-Banna, l’etíop Binyam Moha­med i l’algerià Abden­nour Sameur.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.