Política

Els tècnics aragonesos diuen ara que mai han estat d’acord amb la proposta pactada pels Jocs

Lamenten en un comunicat que no van fer mai cas de les seves propostes

Justifiquen que van donar per “esgotada” la negociació tècnica pensant que llavors començava la política

Els tres tècnics que, nomenats pel govern d’Aragó, van participar en la comissió encarregada de redactar una proposta de candidatura del Pirineu per als Jocs Olímpics d’Hivern del 2030 han assegurat que en cap de les sessions es van tenir en compte els seus plantejaments, que suposaven “un repartiment equilibrat de les disciplines i proves”. En un comunicat que han signat avui, tots tres (José Ángel Ferro, Ricardo Aparicio i Carlos Lannes) insisteixen que, encara que des d’alguns àmbits es digui el contrari, ells “mai” hi van estar d’acord.

Així, expliquen que en les primeres reunions, amb l’anàlisi de la distribució de les disciplines de muntanya, van defensar que Aragó acollís l’esquí de fons i el biatló, i que el descens femení i masculí es fessin a Cerler. La proposta, “avalada tècnicament” per la qualitat de les instal·lacions d’Aragó i la seva experiència organitzativa, “no va ser tinguda en compte ni a la primera, ni en cap de les reunions posteriors”, lamenten ara els tècnics aragonesos.

No obstant això, van valorar la importància de presentar la candidatura, “per la repercussió esportiva, social i econòmica per a Aragó” i asseguren que van mantenir en tot moment “un esperit constructiu i dialogant que permetés avançar”. El contrari, afegeixen, hagués suposat un “bloqueig tècnic” que hauria trencat qualsevol possibilitat d’acord posterior, tenint en compte a més que, en qualsevol cas, la proposta tècnica havia de ser validada finalment pels governs implicats.

Relaten també que en la segona reunió tècnica, i amb la presència del president de la Federació Espanyola d’Esports de Muntanya i Escalada (FEDME), es va avalar l’organització de l’esquí de muntanya a Aragó, quedant així inclosa la Vall de Tena en la proposta de candidatura. No obstant, els tècnics lamenten que les reunions posteriors van ser “un dilatar la situació” sense que arribés a prosperar cap proposta seva.

Els tècnics aragonesos suggereixen que es recorri als enregistraments de les reunions per comprovar que en tot moment van reivindicar el desenvolupament de les proves de l’esquí de muntanya a Formigal-Panticosa -proves que “en algun moment” van començar a atribuir-se a Catalunya- i que alguna de les d’esquí alpí (descens), surf de neu o freestyle les compartissin Cerler i Baqueira. Especifiquen, a més, que en la seva proposta inicial la part catalana fins i tot prescindia que pogués desenvolupar-se a Aragó qualsevol disciplina de gel. De fet, des de la Generalitat s’ha explicat que en les últimes dues reunions no van ni parlar de l’esquí i que van renunciar al patinatge precisament per desencallar l’acord .

Malgrat tot això, els tècnics aragonesos asseguren que la comissió va treballar “en tot moment” amb el convenciment que “l’última paraula” sobre la candidatura corresponia a l’àmbit polític. I afegeixen que, amb l’ànim que s’avancés després en aquesta part política i es poguessin atendre en aquesta fase algunes de les alternatives que els propis tècnics aragonesos havien plantejat, es va donar per “esgotada” la negociació tècnica amb el document que es va enviar als presidents d’Aragó i Catalunya. “Ara és el moment i l’escenari en el qual han de valorar-se políticament els acords corresponents”, insisteixen els tècnics, els quals asseguren que en tot moment han intentat que la candidatura s’impulsi “en peu d’igualtat” i amb “un repartiment just i equilibrat de les proves en quantitat i en qualitat”. Els tècnics donen tot el seu suport a la contraproposta elaborada pel govern d’Aragó i remesa al COE el 7 d’abril.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.