“Presentarem una querella per espionatge massiu”
L'independentisme porta el 'Catalangate' a la Unió Europea, les Nacions Unides i els tribunals de sis estats
“S’ha d’iniciar una investigació exhaustiva i oficial”, asseguren des de Citizen Lab
Representants de partits, entitats i associacions que surten a la llista dels afectats ofereixen a Brussel·les han anunciat que denunciaran l'espionatge a l'independentisme català a les Nacions Unides i al Consell d'Europa i que presentaran diverses querelles, individuals i col·lectives, per espionatge massiu davant diversos jutjats, entre els quals un de Barcelona, de diversos països com Bèlgica, Suïssa, Alemanya, França i Luxemburg. Així ho han anunciat en roda de premsa Carles Puigdemont (JxCat), Oriol Junqueras (ERC), Carles Riera (CUP), Xavier Antich (president d’Òmnium) i Elisenda Paluzie (presidenta de l’ANC) en una roda de premsa al Parlament Europeu, a Brussel·les, en què també hi han participat de forma virtual John-Scott Railton (Citizen Lab) i David Kaye (exrelator especial de l'ONU). Segons han explicat, les querelles es presentaran la setmana que ve i serà llavors quan s'explicarà concretament en què consistiran les querelles i a qui aniran dirigides. El que sí s'ha especificat és que es querellaran almenys contra l'empresa NSO, propietària de Pegasus.
"El govern espanyol no pot fer com si això no hagués passat i que després d'aquest escàndol les coses continuessin igual", ha assegurat l'expresident Carles Puigdemont, assegurant que aquest espionatge "tingui conseqüències polítiques", sense assenyalar ningú en concret. "Notificarem el cas a les Nacions Unides i al Consell d'Europa, i presentarem una querella per espionatge massiu", ha anunciat Puigdemont, que ha afirmat que"a Europa no hi ha espai per a l'espionatge il·legal de la dissidència".
El president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha anunciat que demanaran un debat d'urgència sobre l'espionatge massiu a la propera sessió plenària del Parlament Europeu. "Llancem una ofensiva internacional perquè aquests esdeveniments no quedin sense càstig", ha afirmat Junqueras en el seu torn de paraula. "La bandera de la negociació, l'Estat espanyol, no ha fet mèrit per a merèixer-la. I no li regalarem en cap cas", ha assegurat Junqueras.
L'exvicepresident ha assegurat que ERC serà "exigent" amb el govern de PSOE i Podem i que demanarà "explicacions". "Si ho van fer una part dels aparells de l'estat, amb consentiment o no, té l'obligació d'explicar-ho".
La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Elisenda Paluzie, ha denunciat que darrere de l'espionatge de Pegasus hi ha Espanya i ha afirmat que en alguns casos aquesta pràctica hauria tingut lloc des del 2015.
El president d'Òmnium, Xavier Antich, ha denunciat l'espionatge que ha patit l'entitat i el que representa, un atac a les idees, una vulneració de drets fonamentals. "És un atac d'un estat membre de la Unió Europea contra la dissidència civil i crea un precedent", ha denunciat. "No tot s'hi val. Fins a on està disposat a arribar l'Estat espanyol? Mai per molt joc brut que facin no podran acabar amb un moviment pacífic i democràtic com és l'independentisme. No és un afer intern de l'Estat espanyol".
El diputat de la CUP Carles Riera ha assenyalat directament l'Estat espanyol com el responsable del ciberespionatge massiu: "Responsabilitzem l'estat espanyol d'aquest atemptat a la democràcia i exigim i exigirem responsabilitats a tots els nivells".
John-Scott Railton, de Citizen Lab, ha iniciat la roda de premsa explicant la investigació que s'ha dut a terme i que va poder confirmar que 65 persones relacionades amb l'independentisme català van ser espiades pel programa Pegasus. Railton ha explicat que la manera com Pegasus intentava entrar en els mòbils era enviant un SMS enganyosos amb un enllaç. "És gairebé impossible protegir-se d'aquest programari espia", ha afirmat. També ha explicat que s'ha utilitzat un altre programari, Candiru, per entrar als mòbils de les víctimes. Railton ha assenyalat el govern espanyol com a responsable directe de l'espionatge. De fet, ha explicat que el CNI i el ministeri de l'Interior són clients de l'empresa NSO, propietària de Pegasus. "S'ha d'iniciar una investigació exhaustiva i oficial" per respondre a diverses preguntes, com per exemple, a qui s'ha proporcionat el material.
Per la seva banda, l'exrelator especial de l'ONU David Kaye ha alertat de la falta de reglament per limitar l'espionatge de Pegasus i ha assegurat que aquest programari interfereix els drets fonamentals.