‘Catalangate’
El govern veu “insuficient” la resposta de la Moncloa al ‘Catalangate’
Vilagrà avisa el govern espanyol que el suport d’ERC al Congrés no està garantit
La consellera de la presidència rep a la Generalitat el seu homòleg espanyol, Félix Bolaños, per explorar com reconduir el diàleg després del cas de ciberespionatge massiu a independentistes
La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha considerat aquest diumenge “insuficients” les mesures que ha anunciat el govern central per esclarir la denúncia d’espionatge.
En declaracions després de la reunió que ha mantingut aquest diumenge amb el ministre espanyol de la Presidència, Félix Bolaños, convocada per reconduir el diàleg entre els dos governs, Vilagrà ha avisat que si la Moncloa “no es mou” ja per donar respostes i assumir responsabilitats pel cas de cieberspionatge massiu a independentistes catalans, no hi haurà més suport parlamentari a l’Executiu.
Tots dos s’han reunit aquest diumenge al matí al Palau de la Generalitat durant una mica més de dues hores per tractar de rebaixar la tensió després de la denúncia d’espionatge a més de 60 dirigents independentistes en l’anomenat Catalangate. Després de la conversa, la consellera de la Presidència ha expressat que la reunió “no ha anat bé”. “Aquesta visita no serveix per normalitzar les relacions ni els garanteix el suport parlamentari. Les confiances estan trencades i en aquests moments volem resultats concrets que ara no tenim”, ha advertit. És per això que ha demanat dimissions dels responsables de l’espionatge.
En aquesta línia, ha lamentat que una setmana després de fer-se públic l’informe que ha revelat el Catalangate “ningú” no hagi assumit “responsabilitats polítiques” i hi hagi “moltes incògnites”. Ara bé, ha evitat concretar a qui exigeix la dimissió. “No n’hi ha prou, de cap manera, i continuem exigint explicacions”, ha dit Vilagrà. “A dia d’avui ens manquen respostes”, ha afegit.
Vilagrà ha anunciat que no viatjarà a Madrid per participar en la reunió sobre els Jocs d’Hivern, però sí que hi anirà la secretària general, Núria Cuenca.
De la seva banda, Bolaños, ha anunciat un “control intern” del CNI sobre el Catalangate i ha plantejat la constitució urgent de la Comissió de Secrets al Congrés amb tots els grups parlamentaris.
El ministre ha explicat que ja han traslladat a tots els grups la necessitat de constituir la comissió, on compareixeria la directora del CNI per donar explicacions del resultat de l’auditoria interna del centre.
També s’ha mostrat disposat a desclassificar documentació en seu judicial si és necessari. Així mateix, ha garantit la plena disposició a aportar tota la informació que demani el Defensor del Poble en la investigació que ha obert.
El titular espanyol de presidència ha assegurat que el govern espanyol té un “compromís absolut” i una “voluntat inequívoca” per “esclarir els ets”. En la mateixa línia, ha manifestat la “preocupació” de la Moncloa sobre l’espionatge.Bolaños ha qualificat la reunió amb Vilagrà de “cordial, sincera i correcta”.
En relació amb aquestes propostes, Vilagrà ha opinat que ni el “control intern” del CNI ni la Comissió de Secrets Oficials amb tots els grups donen “gaires garanties” perquè “sempre hi ha la possibilitat d’emparar-se en el secret oficial”. De fet, ha criticat que el ministre de Presidència hagi apostat per investigar-ho tot plegat de manera interna.
La trobada, que ha arrencat amb uns tres quarts d’hora de retard, uns deu minuts abans de les onze del matí, s’ha celebrat al despatx de Vilagrà. El mal moment en les relacions entre els governs català i espanyol s’ha pogut copsar en el clima de fredor dels gestos i l’escenografia de la reunió. De fet, la conversa no l’han mantingut als sofàs reservats per rebre les visites sinó en una taula de treball, encarats a una certa distància. En un mut abans de l’inici de la reunió, a tots dos se’ls ha vist amb un posat seriós.
Fonts del govern espanyol han explicat que aprofitant que la trobada té lloc l’endemà de Sant Jordi, el ministre ha regalat un llibre a la consellera: En defensa de la conversación. El poder de la conversación en la era digital, de Sherry Turkle.
Bolaños –estret col·laborador del president del govern espanyol, Pedro Sánchez- i Vilagrà –mà dreta del president de la Generalitat, Pere Aragonès- han explorat a la reunió com reconduir el diàleg entre els dos executius després d’uns dies de tensió arran de la denúncia d’espionatge a través del programa de ciberespionatge Pegasus.
Segons fonts del govern central, és “molt important” seguir mantenint la mateixa voluntat de diàleg que s’ha practicat fins ara amb el govern d’ençà que Sánchez és president.
Fonts de la Generalitat ja havien assenyalat a Efe que a la trobada Vilagrà reclamaria “explicacions clares” sobre el cas i insistiria que cal “assumir responsabilitats”.
La reunió entre Bolaños i Vilagrà, segons les mateixes fonts, “no substitueix” la conversa que Aragonès espera mantenir en els propers dies amb Sánchez.
Maletar de Junts
L’anunci de la trobada ha estat rebut amb malestar per JxCat. Fonts de la formació, que és sòcia de govern amb ERC, han indicat que “no donen per vàlida” la reunió, que qualifiquen de “cita menor”. Des de Junts recorden que aquesta setmana Aragonès va donar per congelades les “relacions polítiques” amb el govern central, a l’espera que doni explicacions i “depuri responsabilitats”. “Per Junts al govern, l’únic anunci que esperem del govern espanyol és l’obertura d’una investigació sobre l’espionatge”, va remarcar en un comunicat JxCat.
JxCat insisteix que mentre la Moncloa no anunciï una investigació sobre el cas, “tal com es va pactar entre els dos socis de govern dimarts passat, mantenim congelades les relacions i, per tant, les reunions polítiques bilaterals”.
Bolaños i Illa es troben a la seu del PSC després de la trobada a la Generalitat pel ‘Catalangate’
El ministre de Presidència del govern espanyol, Félix Bolaños, i el primer secretari del PSC i cap de l’oposició al Parlament, Salvador Illa, s’han vist aquest diumenge a la seu del partit socialista a Barcelona. Segons fonts del PSC, la reunió ha durat uns 35 minuts.
La trobada dels dos dirigents socialistes s’ha produït després de visita a la seva homòloga catalana, Laura Vilagrà, al Palau de la Generalitat de Bolaños pel Catalangate.