Hongria
Brussel·les dona el primer pas per congelar els fons a Hongria
La Comissió Europea notifica al govern de Viktor Orban l’activació del procediment que condiciona els desemborsaments al respecte dels principis de l’Estat de dret
Budapest té ara dos mesos per respondre a les “preocupacions” de la Comissió Europea
La Comissió Europea (CE) ha activat aquest dimecres el procediment que pot desembocar en la suspensió dels fons comunitaris assignats a Hongria si aquest país no posa remei a les deficiències de l’Estat de dret relacionades amb els processos de contractació pública, corrupció, frau, manca de transparència i retiment de comptes.
L’eurocomissari de Pressupost, Johannes Hahn, ha confirmat avui que l’executiu comunitari ha enviat a Budapest la “notificació formal” que activa per primer cop el mecanisme de la Unió Europea (UE) que condiciona els fons europeus al respecte de qüestions relacionades amb l’estat de dret que posin en risc el bon ús dels fons comunitaris.
El govern de Viktor Orbán ha de respondre ara a les “preocupacions de la Comissió Europea”, ha dit Hahn. “El nostre deure és protegir el pressupost europeu. La Comissió Europea continua examinant tots els estats amb aquest instrument”, ha subratllat l’eurocomissari de Pressupost.
En aquest sentit, fonts comunitàries ha assenyalat que el procediment s’activa després de constatar el “constant fracàs” per part del govern d’Orbán per resoldre una sèrie de “preocupacions greus” durant un període de més de deu anys.
Aquesta és la primera vegada que la Comissió utilitza aquest mecanisme, en vigor des de l’1 de gener del 2021, i que condiciona el desemborsament dels fons europeus al respecte dels principis de l’Estat de dret. El reglament va obtenir a mitjan febrer l’aval de la justícia europea, que va rebutjar els recursos d’Hongria i Polònia.
En aquest context, la CE ha iniciat el procés contra Hongria per les deficiències en el seu sistema de contractació pública, en especial la funció de les autoritats que apliquen el pressupost europeu, el seu control, auditoria i supervisió i la manca de transparència i retiment de comptes.
També ha identificat problemes per l’absència d’un marc adequat contra la corrupció i el frau, així com de sistemes efectius d’investigació i enjudiciament. Totes aquestes vulneracions estan identificades fa anys per les autoritats europees, però les seves recomanacions han estat “ignorades any rere any” per Orbán.
La carta de notificació enviada avui a Budapest obre un procediment que podria durar de cinc a nou mesos i culminar amb la suspensió de fons de recuperació o del pressupost comunitari per a Hongria.
Les autoritats hongareses disposen de dos mesos per respondre a les preocupacions de Brussel·les i proposar solucions als problemes identificats.
La CE tindrà un mes per avaluar aquestes propostes i, si considera que no resolen els problemes, pot donar una segona oportunitat a Budapest per plantejar altres remeis.
Si aquest diàleg no permet tancar l’expedient, l’executiu comunitari podrà en un última instància demanar que es congelin certs pagaments. La decisió serà aleshores del Consell Europeu (els Estats membres de la UE), que haurà d’aprovar la mesura per una majoria qualificada.
La Comissió prefereix per ara no estimar quins fons podrien quedar suspesos arribats a aquest punt. En qualsevol cas, una eventual congelació dels desemborsaments afectarà tant els fons previstos al pressupost actual de la UE (2021-2027) com aquells contemplats en el marc anterior (2014-2020) però que es facin en l’actualitat, un aspecte la legalitat del qual posava en dubte el govern hongarès.
Brussel·les ja va enviar al novembre una carta informal a Hongria i Polònia on demanava als dos països informació sobre la situació de l’Estat de dret, però de moment no ha activat formalment el procediment contra Varsòvia, on la principal preocupació és la independència judicial.