Política

Els defensors dels drets humans, contra Pegasus

Entitats no governamentals promuen un manifest on es demana que es posi punt i final a la utilització del programa espia

Denuncien que el món es troba en “una fase creixent de vigilància”

L’us de la tec­no­lo­gia espia Pega­sus suposa una vul­ne­ració fla­grant dels drets humans, i per aquest motiu una tren­tena d’orga­nit­za­ci­ons no gover­na­men­tals que tre­ba­llen en l’àmbit de la defensa de la ciu­ta­da­nia i els seus drets han sig­nat un mani­fest on es demana que es deixi de fer ser­vir aquest software inva­sor.

La ini­ci­a­tiva es va pre­sen­tar ahir al matí a Bar­ce­lona amb la presència d’Anaïs Fran­quesa, del col·lec­tiu Iri­dia, Luca Ger­va­soni, de la Fede.​cat, Robert Sabata, d’Advo­cats Euro­peus Demòcra­tes i Ceci­lia de Arnas, de l’Orga­nit­zació mun­dial con­tra la tor­tura i que va inter­ve­nir des de Bru­sel·les.

El docu­ment ha estat sig­nat per trenta-tres orga­nit­za­ci­ons de Cata­lu­nya, altres punts de l’estat i l’estran­ger que con­si­de­ren que el pro­grama, imple­men­tat pel grup isra­elià NSO, vul­nera el dret a la inti­mi­tat i al secret de les comu­ni­ca­ci­ons, amenaça la lli­ber­tat d’expressió i d’infor­mació perquè també ha espiat peri­o­dis­tes, i atempta igual­ment con­tra el secret pro­fes­si­o­nal i el dret de defensa perquè s’han espiat advo­cats, en aquest cas advo­cats que defen­sen líders polítics del movi­ment inde­pen­den­tista.

Des del col·lec­tiu Iri­dia, Anaïs Fran­quesa va denun­ciar que el cas d’espi­o­natge del movi­ment inde­pen­den­tista és “el més impor­tant” cone­gut a Europa i va lamen­tar que la lleig que ordena el fun­ci­o­na­ment del CNI no per­meti conèixer els detalls de la inves­ti­gació que, en base a aquesta norma, ha d’haver estat auto­rit­zada per un jutge del Tri­bu­nal Suprem. La reforma d’aquesta llei és, a cri­teri de Fran­ques, el pri­mer que cal refor­mar per aca­bar amb la ambigüitat. “És evi­dent que la llei del CNI incom­pleix els stàndars inter­na­ci­o­nal”, asse­gura Fran­quesa.

Des de La Fede.​cat, que agrupa les ONG del país, el seu pre­si­dent, Luca Ger­va­soni, va voler ofe­rir una mirada més àmplia, més enllà del fet català, per asse­gu­rar que el món es troba en “una fase crei­xent de vigilància” i va xifrar en 45 els països on hi ha constància que s’hagi fet espi­o­natge amb Pega­sus.

Ger­va­soni va defi­nir l’espi­o­natge telefònic com una “gravíssima vul­ne­ració dels drets humans” i var recla­mar el ces­sa­ment imme­diat d’aques­tes pràcti­ques. “Pere Ara­gonès i Pedro Sánchez hau­rien des sor­tir i com­pro­me­tre’s tots dos que no faran ser­vir el Pega­sus”, va dir Fran­quesa.

Des del món del dret, Robert Sabata va adver­tir que amb la uti­lit­zació de Pega­sus es fa un tipus d’inves­ti­gació pros­pec­tiva, on no s’inves­tiga res en con­cret, amb una sos­pita prèvia de delicte, sinó que s’escolta a veure què hi ha i quin us penal se’n pot fer.

L’objec­tiu dels sig­nants del mani­fest es por­tar-lo a les altes instàncies inter­na­ci­o­nals, ja sigui el Par­la­ment Euro­peu o les Naci­ons Uni­des.

En l’àmbit esta­tal es demana la cre­ació d’una comissió d’inves­ti­gació al Congrés de Dipu­tats que impulsi la reforma legals necessàries que impe­dei­xin nous casos com el cone­gut ara..

LES XIFERS

45
Països
tenen constància que hi ha hagut us de la tecnologia Pegasus per espiar els telèfons dels ciutadans.
33
Entitats de Catalunaya, Esuskadi, Espanya i altres països signen el manifest que vol posar fi a l’espionatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.