Política

La llei de l’audiovisual s’obre pas en ple xoc d’ERC i Junts

El dictamen s’aprova amb el sí d’ERC i inclou 15 milions per a continguts en català

Veta l’exempció d’IVA a TV3

Amb el vot a favor del PSOE, Podem, ERC i el PNB, la llei de l’audiovisual es va obrir pas en la comissió d’Economia del Congrés ahir enmig d’un xoc en el si de l’independentisme, ja que Junts i el PDeCAT es malfien de l’impuls al català. L’acord forjat per ERC i la vicepresidenta Nadia Calviño des del desembre del 2021 inclou un fons de 15 milions per a producció de continguts audiovisuals en català, gallec i basc, però finalment veta dues esmenes (d’ERC i de Junts) per resoldre el conflicte entre TV3 i el Ministeri d’Hisenda pel pagament de l’IVA dels últims anys i permetre a les televisions públiques autonòmiques deduir-se tot l’IVA independentment de les subvencions. Invocant l’article 134.6 de la Constitució, que li permet vetar tota esmena que suposi “augment dels crèdits o disminució dels ingressos pressupostaris”, el govern espanyol veta l’exempció d’IVA a TV3 adduint que costaria 796 milions.

En ple debat sobre si cal fer pagar a Pedro Sánchez per l’espionatge tombant lleis o no, el diputat d’ERC Joan Margall defensava “l’opció més difícil i costosa políticament”, que és “arremangar-se” perquè finalment l’estratègia “ha donat els seus fruits i ha millorat substancialment la llei” i perquè “ha passat de zero a la presència del català, el gallec i el basc” i ara “per llei es destina un fons econòmic al doblatge en català”. “Si això ha estat així ha estat gràcies a la feina de molta gent, però sobretot d’ERC”, reblava Margall abans de retreure a Pilar Calvo que Junts es retiri del pacte per reformar la llei de política lingüística “per pressions internes i quatre tuits”.

A Junts, però, encara cou que ERC presumís de blindar el català amb la llei Celaá i es considera l’acord “de mínims” quan l’Estat espanyol assigna 1.100 milions al Perte del castellà i reserva 30 milions (un 2,7%) a llengües cooficials. La diputada de Junts Pilar Calvo alerta que aquesta llei és la més important dels pròxims 15 anys per al català perquè “la supervivència de les llengües depèn de l’oferta audiovisual”, i critica l’acord del govern de Sánchez i ERC perquè és lluny de ser “acceptable” i “no respon a l’esperit de la directiva europea que té com a finalitat defensar la pluralitat lingüística”. Per Ferran Bel (PDeCAT), la llei “no és suficient” perquè, si bé incorpora una millora del finançament d’obres en llengües cooficials, ho limita al 0,52% de la inversió de cadenes privades.

Al ple del Congrés, dijous

La llei de l’audiovisual arribarà dijous al ple del Congrés, on s’espera l’aprovació final gràcies a ERC. En una nota, la Plataforma Audiovisual de Productores Independents mostra “estupor” pel fet que el PSOE introduís a última hora esmenes que amplien la consideració de productora “independent” per encabir-hi indirectament grans plataformes i que també puguin rebre ajudes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.