Política

Molts interrogants sense resposta

Oficialment, en aquests moments només ERC té candidat a les pròximes municipals a Girona, que serà de nou Quim Ayats, tot i que es pot donar per descomptat que com a alcaldable del PSC repetirà Sílvia Paneque

A un any de les eleccions, la majoria dels partits que van presentar-se el 2019 no tenen candidat

Els aproximadament 67.000 empadronats a Girona que d’aquí a un any podran votar en les eleccions municipals, a hores d’ara només disposen d’un candidat, que és el d’ERC, de nou Quim Ayats, ja elegit el mes de febrer. Gairebé es pot donar per fet, però, que Sílvia Paneque repetirà de candidata a l’alcaldia pels socialistes, per tercera vegada. Tant l’un com l’altra estan, a la pràctica, en plena precampanya des de fa unes setmanes. Ayats, que gràcies al pacte de govern amb Madrenas és actualment vicealcalde, ja havia estat regidor de Joventut entre el 2007 i el 2011, amb Anna Pagans d’alcaldessa, arran d’un pacte a tres bandes amb el PSC i ICV-EUiA. Paneque, per la seva banda, és regidora des del 2011. Quan Madrenas va accedir a l’alcaldia, el 2016, Junts i el PSC van arribar a un acord de govern en què Paneque va ser tinenta d’alcaldia. El pacte, però, es va trencar després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017 i els socialistes han romàs des d’aleshores a l’oposició. Al marge d’aquests dos noms, els gironins tenen des d’ahir una tercera certesa: Madrenas no serà la primera de la llista de Junts, la guanyadora del 2019, circumstància que obre l’interrogant de qui assumirà aquesta responsabilitat. Si ens cenyim només a les candidatures que el 2019 van aconseguir representació al ple, la pregunta s’afegeix a les de si Guanyem Girona apostarà un altre cop per Lluc Salellas i què passarà amb Ciutadans, després de les desavinences dels seus dos representants durant el present mandat. Anant més enllà, tampoc se sap qui encapçalarà les llistes de Girona en Comú, el PP i Vox, que van ser els altres partits que es va presentar, però que no van aconseguir regidors, el mateix que va passar amb el Bloc Sobiranista Català (BSC) i el Pacma, destinataris aleshores d’una quantitat de vots merament testimonial. El Partit Nacionalista de Catalunya (PNC), Valents i la formació de l’exconsellera Carme Chacón, Centrem, també es podrien presentar a Girona amb uns caps de llista que no s’han definit de manera oficial, encara. En clau local, en canvi, Girona x Girona, amb Quim Oliva al capdavant, ja ha avançat que bastiran una llista de cara al maig de l’any que ve.

Mentre que l’alcaldable de Junts ha de sortir de les primàries que s’acaben de convocar, el nom de qui obrirà la llista de Guanyem (la segona força més votada ara fa tres anys) es començarà a dilucidar a partir de dijous, data de 365 dies per guanyar Girona, l’acte amb què aquesta formació encetarà la precampanya. Si fem cas als seus estatuts, cap regidor seu pot ser-ho més de dos mandats seguits, i Salellas, que sona com a alcaldable, ho és des del 2015 (també Laia Pèlach i Pere Albertí), però sempre hi ha el recurs d’interpretar el reglamenta intern d’una manera menys estricta.

Si es manté la mecànica habitual, a la tardor tothom ja ha de tenir clar l’alcaldable i els noms forts de la llista per, seguidament, afrontar la recerca del vot. S’acosta, per tant, la temporada més frenètica als despatxos dels partits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona