Política

Lambán considera que el govern està donant una nova oportunitat a la candidatura

“Vull ser ben pensat i no posar-me en un altre tipus de tessitures i hipòtesi”, comenta el president d’Aragó

“La Generalitat hauria de deixar de culpar als altres del que els passa”, afegeix

El president d’Aragó, Javier Lambán, ha considerat aquest divendres que amb l’ajornament de la consulta sobre els Jocs d’hivern de 2030, prevista pel 24 de juliol, per part de la Generalitat, el govern català “està donant una oportunitat nova i afegida als acords” per a la presentació d’una candidatura conjunta. Lambán, però, considera que “la Generalitat hauria de deixar de culpar als altres del que els passa”. Pel president de l’Aragó, si amb la candidatura conjunta s’aconseguís que la Generalitat comencés a assumir que la culpa no sempre la tenen els altres, “estaríem donant un pas de gegant per normalitzar la política espanyola i les relacions de Catalunya amb Espanya”.

“Vull ser ben pensat i no posar-me en un altre tipus de tessitures i hipòtesi”, ha assegurat Lambán en declaracions als mitjans durant la visita realitzada a la Universitat Sant Jordi, el mateix dia en què la Generalitat ha anunciat aquest ajornament per “respecte” als votants davant la falta d’acord sobre la possible candidatura olímpica, que ha atribuït “al boicot” d’Aragó, i en què a l’Edifici Pignatelli, seu de l’Executiu aragonès, s’escenificava el tancament de files al voltant de la postura del president.

D’una banda, el conseller d’Esport, Felipe Faci, s’ha reunit de forma telemàtica, just l’endemà passat d’una reunió presencial, amb alguns alcaldes del Pirineus i poc després Marta Gastón, la consellera d’Economia i presidenta del grup Aramón, el grup de la neu que aglutina quatre estacions aragoneses, es reunia amb els representants dels dos centres hivernals privats, Astún i Candanchú, on es troba l’únic estadi de biatló d’Espanya.

Ambdues reunions es produeixen després que el dimecres el president del COE, Alejandro Blanco, deixés oberta la porta al fet que se sumessin de forma individual a la candidatura olímpica ajuntaments i estacions d’esquí al marge del Govern d’Aragó, el president del qual ha negat que existeixi divisió al Pirineu.

“Algú està tenint la temptació des de fora d’Aragó de dividir la gent del Pirineu dient-los que valen més unes engrunes que res i jo crec que conformar-se amb engrunes és sempre perdre de manera irremissible”, ha etzibat Lambán.

El president d’Aragó, que ahir no va voler contestar a les preguntes de la premsa sobre l’assumpte i es va limitar a fer una declaració institucional, aquest divendres, “presumint de bona voluntat”, ha ironitzat amb l’”elasticitat sorprenent” que tenen els terminis per a la configuració de la candidatura olímpica.

I també ha contestat que encara que no ha parlat “directament” amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha demanat la seva intervenció perquè posi “ordre” en la candidatura després d’haver perdut la confiança en Blanco

“Nosaltres mantenim un to constructiu i positiu, hem fet diverses propostes, fins ara amb poc èxit, i les seguirem fent” perquè sigui una candidatura “en peus d’igualtat i amb un repartiment equilibrat de proves”, tal com es van comprometre a Saragossa tant el president del govern com el del COE, ha recordat. I ha afegit que se li podrà acusar “de qualsevol cosa”, però no d’”introduir sorpreses en els compromisos inicials”, al mateix temps que ha assenyalat que la nova proposta en què treballa el Govern d’Aragó consisteix en un repartiment “equilibrat”.

“Es tracta de fer paquets i agrupar per nivells i qualitat les diferents proves, les més importants, mitjanes i menys importants i que en cada lot hi hagi dues opcions i que Catalunya i Aragó triïn una de les opcions perquè les dues comunitats tinguin proves molt importants, importants i menys importants”, ha dit.

Al seu parer, si s’assumís això, estaria “el 70 % del camí recorregut”.

I ha afegit: “És la metodologia de treball que hem proposat i espero que s’accepti”. Ha subratllat, a més, que de vegades li resulta “desolador” que alguna cosa tan justa i raonable com això “necessiti tanta explicació i esforç de comunicació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona