Política

Rescaten quatre rutes del Front Nacional de Catalunya

La Fundació Reeixida ha presentat la campanya de difusió sobre els independentistes que van col·laborar amb la resistència francesa ajudant persones que fugien dels nazis i el feixisme

La Fundació Reeixida va presentar ahir el projecte les Rutes de la Llibertat que passaven per la Garrotxa, l’Alt Empordà i la Cerdanya, i que els independentistes catalans que col·laboraven amb la resistència francesa van organitzar per salvar persones que fugien dels nazis i el feixisme. Aquests lluitadors per la llibertat ajudaven a travessar la frontera jueus, integrants del govern polonès, aviadors nord-americans i britànics, un ministre belga, el senador francès Tizier, Maurice Clavel i el ministre francès de la Guerra Monteil, els fills del qual havien estat afusellats pels nazis, entre d’altres.

La proposta, que es va presentar al Museu de l’Exili de la Jonquera i que es tornarà a presentar oficialment l’1 de juny al Museu d’Història de Catalunya, vol complementar les rutes que ja existeixen dels camins de la llibertat d’evasió com són les rutes dels maquis i les dels comunistes i anarquistes. “Aquestes són rutes independentistes que també han d’estar marcades”, segons va explicar Oriol Falguera, president de la Fundació Reeixida, dedicada a la divulgació de la cultura catalana i a la memòria històrica.

Les rutes documentades han estat batejades amb el nom dels independentistes que les van fer servir. La primera ruta, que porta el nom de Gregori Font Cativiela-Octavi Viladrosa i Josa, surt de Banyuls de la Marenda (Rosselló) passa per Colera i Llançà i arriba a Barcelona. “Gregori Font s’havia escapat del camp de concentració d’Agde (Occitània) juntament amb més militants de Nosaltres Sols! i seria el primer militant independentista que entraria per engegar el procés d’unitat independentista l’any 1939. La ruta es podria fer pel coll de Rumpisó o pel coll de Banyuls, i els municipis implicats serien Banyuls, Portbou, Colera, Rabós, Vilamaniscle i Llançà.

La segona ruta, l’anomenada de Manuel Valls de Gomis-Jaume Cornudella Olivé - Ruta Jean Olibó consistia en tres vies i era, per tant, un compendi de les anteriors. Des de Perpinyà se sortia en cotxe en direcció a l’inici de la caminada (a la Cerdanya, al Vallespir o a la Marenda) segons calgués anar cap a la Cerdanya (Ruta Manel Valls de Gomis), el Vallespir (Sant Llorenç de Cerdans) Ruta Jaume Cornudella, o l’Albera (coll de Banyuls (Ruta Jean Olibó), que mitjançant una vegada es travessava la frontera s’arribava a Barcelona.

La tercera ruta, la de Joan Sardà Verdier - Jaume Martínez Vendrell, comença a Sant Llorenç de Cerdans fins a Olot, i acaba a Barcelona. Els municipis implicats són: Costoja, Sant Llorenç de Cerdans, Albanyà, Montagut, Castellfollit de la Roca, Sant Joan les Fonts i Olot.

I per acabar, la quarta ruta, d’Enric Pagès i Montagut - Ruta Manuel Viusà i Camps. Travessaven la Cerdanya per Enveig cap a Puigcerdà. Per aquestes rutes, els independentistes catalans van salvar milers de vides de perseguits pel nazisme i el feixisme. Una vegada arribaven a Barcelona, eren enviats al consolat britànic o al polonès (situat llavors al carrer Fontanilla, 10) per poder passar a Lisboa i d’allà arribar a Anglaterra amb els documents falsos que els havien proveït els integrants del Front Nacional de Catalunya (FNC). A més del president de la Fundació Reeixida, en la presentació també hi van participar el llicenciat en història contemporània Fermí Rubiralta, la filla d’un dels integrants de l’organització, Joana Viusà, i el director del centre, Enric Pujol.

LA FRASE

Hem traçat les rutes amb l’App Wikiloc, geolocalitzant-les amb GPS perquè estiguin a l’abast de tothom”
Oriol Falguera
PRESIDENT de la fundació reeixida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.