Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Hongria planteja noves exigències per a acceptar el veto al petroli rus

Von der Leyen rebaixa les expectatives perquè la UE acordi avui vetar el cru rus

El primer ministre d’Hongria, Víktor Orbán, ha exigit aquest dilluns una nova excepció per al seu país com a condició per a acceptar el veto al petroli rus com a part del paquet de sancions contra Moscou que negocien els Vint-i-set.

“La proposta que hem rebut no és bona. Estem disposats a acceptar el sisè paquet si hi ha solucions per a la seguretat de subministrament energètic d’Hongria (...). Primer necessitem solucions i després les sancions”, ha dit Orbán en entrar a la cimera de líders de la UE que se celebra aquest dilluns i dimarts a Brussel·les.

Els països de la UE treballen amb un esborrany de sancions en el qual, pel que fa al petroli, es bloquejarien les importacions de cru per via marítima a final d’any, que representen dos terços del total.

Més endavant, amb una data encara per precisar, es cancel·larien també els enviaments de cru per oleoducte que aprovisionen a Hongria, Eslovàquia i República Txeca, connectats a la canonada Druzhba, la més llarga del món i que transporta cru fins a Ucraïna, Bielorússia, Polònia, Hongria, Eslovàquia, República Txeca, Àustria i Alemanya.

Fonts comunitàries asseguraven després dels contactes previs a la cimera que els lideris intentaran aconseguir un acord “polític” per a aprovar el paquet amb aquesta configuració i que els detalls es materialitzarien en els pròxims dies.

No obstant això, Orbán, el principal aliat a la UE de Vladímir Putin, es va mostrar molt menys optimista. “No hi ha compromís en aquest moment en absolut. No hi ha acord en absolut”, ha dit el primer ministre hongarès, que ha carregat contra el “comportament irresponsable de la Comissió Europea” per haver presentat la seva proposta de sancions sense negociar abans amb els estats membres.

Tot i això, el líder hongarès ha obert la porta al fet que es pugui arribar a un acord sobre les sancions si Hongria obté una nova excepció.

“Deixar fora els oleoductes no està malament, és un bon enfocament. Però necessitem la garantia que, en cas d’accident de l’oleoducte que passa per Hongria, hem de tenir el dret d’aconseguir petroli rus d’una altra manera”, ha reclamat.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha rebaixat avui les expectatives que els líders de la Unió Europea (UE) assoleixin entre avui i demà un acord per a sancionar al petroli rus davant la falta de consens sobre què fer amb els països que només ho reben via oleoducte, com Hongria.

“Les meves expectatives que això sigui resolt en les pròximes 48 hores són baixes, però confio que després hi haurà una possibilitat”, ha dit la cap de l’Executiu comunitari en declaracions als mitjans a la seva arribada a la cimera de caps d’Estat i de Govern que se celebra aquest dilluns i dimarts a Brussel·les.

Zelenski urgeix la UE a aprovar el sisè paquet de sancions contra Rússia

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha instat la UE a aprovar el sisè paquet de sancions contra Rússia i ha dit que les sancions contra aquest país han de ser tan efectives per a fer que comenci a buscar la pau.

“Rússia vol veure en aquestes reunions no a un Consell Europeu unit com veiem ara, no a una Unió Europea unida, sinó a 27 estats separats, 27 trossos que no es poden ajuntar. Aquest és el seu desig”, ha dit Zelenski, durant una videoconferència davant la cimera dels líders europeus centrada en Ucraïna que se celebra a Brussel·les.

Zelenski ha reclamat endurir les sancions contra Rússia. “Per a nosaltres és crucial. I ens ajudarà molt. Això farà que Rússia comenci a buscar la pau. I només aquesta pot ser la nostra demanda comuna. Pau”.

Zelenski ha subratllat, però, que “no pot haver-hi compromisos a costa de la nostra integritat territorial, de la nostra sobirania”. El president d’Ucraïna ha agraït a tots els que promouen el sisè paquet de sancions i tracten de fer-ho efectiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA