Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Rússia talla el gas al principal grup energètic danès

Gazprom confirma que deixarà de proveir a la danesa Ørsted per negar-se a pagar-li en rubles

La gasista russa també tallarà l’aixeta a Shell Energy Europe, que subministra gas a Alemanya

El gegant gasista rus Gazprom ha confirmat aquest dimarts que demà dimecres tallarà el subministrament a Ørsted, el principal grup energètic de Dinamarca, i a Shell Energy Europe, que subministra gas a Alemanya, perquè s’han negat a pagar el combustible en rubles. Rússia ja ha tallat el gas als Països Baixos, Polònia, Bulgària i Finlàndia pel mateix motiu.

La companyia danesa ha anunciat avui que Gazprom li ha comunicat que deixarà de subministrar-li gas a partir de demà pel seu rebuig a pagar en la moneda russa. Ørsted va informar ahir de la seva decisió de no utilitzar aquesta divisa, tal com exigeix Rússia als seus clients europeus en resposta a les sancions que li han imposat per la guerra d’Ucraïna.

“L’empresa danesa Ørsted ha informat a Gazprom Export que no té intenció de realitzar pagaments pel gas subministrat en rubles d’acord amb el decret presidencial del 31 de març”, ha assenyalat la companyia russa al seu compte de Telegram. Després de no haver rebut avui en el termini estipulat el pagament dels lliuraments de gas a l’abril, Gazprom ha notificat a l’empresa danesa “la suspensió del subministrament a partir de l’1 de juny”.

Ørsted ha defensat que, d’acord amb el contracte signat amb Gazprom, no té l’“obligació” de pagar el subministrament en rubles, tal com demana Rússia, i “continuarà pagant en euros”.

L’energètica danesa ha ressaltat que no hi ha cap gasoducte de Rússia a Dinamarca, motiu pel qual Rússia no podrà tallar directament el subministrament, que li arriba d’Alemanya. Ørsted creu que podrà accedir al gas al mercat europeu.

La Direcció General d’Energia de Dinamarca ha assegurat que encara tenen gas i no preveuen que la situació canviï. No obstant, ha indicat que “Dinamarca té plans a punt per si empitjora”.

El ministeri danès de Clima i Energia va informar ahir que el gas emmagatzemat en l’actualitat al país és suficient per cobrir la demanda de tots els clients durant els propers cinc mesos.

Gazprom també ha informat avui que Shell Energy Europe li ha notificat que no té intenció de pagar-li en rubles el gas que subministra a Alemanya.

“Al final del dia hàbil del 31 de maig, Gazprom Export no ha rebut cap pagament pels lliuraments de gas de Shell Energy Europe a l’abril” i, per tant, ha informat a aquesta empresa de la “suspensió dels subministraments a partir de l’1 de juny”.

El contracte de proveïment de gas amb la gasista russa és d’un màxim de 1.200 milions de metros cúbics anuals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona