Política

Àfrica demana la fi de les sancions que impedeixen a Rússia exportar blat

El president de la Unió Africana es reuneix amb Putin al balneari de Sotxi

Reclama el pas segur per mar de gra i fertilitzants cap al continent negre

El president de torn de la Unió Africana (UA), Macky Sall, va demanar ahir als països occidentals que aixequin les sancions que impedeixen l’exportació de blat i fertilitzants russos, després de reunir-se amb el cap del Kremlin, Vladímir Putin, per abordar els efectes de la guerra d’Ucraïna sobre el continent negre.

Sall, que és també el president del Senegal, va agrair a Putin la seva “amable acollida” i la “conversa amigable” que hi va tenir al balneari de Sotxi, a la riba del mar Negre, juntament amb el cap de la Comissió de la UA, el txadià Moussa Faki Mahamat. Els representants de la UA van destacar també la necessitat d’una “solució política al conflicte entre Rússia i Ucraïna i als greus costos humans i econòmics que està suposant per a la regió i el món”.

“Demanem la suspensió de les sancions contra els cereals i altres productes bàsics clau. És necessari garantir-ne el pas segur per mar per mitigar els devastadors efectes econòmics i socials d’una creixent crisi alimentària i energètica que obstaculitza encara més la recuperació mundial de la pandèmia de la covid-19”, va afirmar Mahamat en el seu compte de Twitter.

També va subratllar les “històriques i sòlides relacions fraternals” entre Rússia i Àfrica i va expressar “el fervent desig del continent” d’arribar a una solució negociada “en interès de la pau i l’estabilitat mundials”.

Sall i Mahamat van viatjar dijous a Rússia convidats per Putin per tractar el bloqueig dels cereals i els fertilitzants. La UA ha acceptat també la sol·licitud del president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, d’enviar un missatge a l’organització panafricana per videoconferència, en una data i en uns termes que s’han de pactar.

Regió vulnerable

Tant l’ONU com diverses ONG han advertit que la guerra d’Ucraïna està empitjorant la situació alimentària mundial i que afecta, en particular, regions vulnerables com ara Àfrica. Segons l’organització de l’ONU per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), sis països de l’Àfrica Occidental importen de Rússia o Ucraïna almenys el 30% del blat (Burkina Faso i el Togo) i, fins i tot, més del 50% (el Senegal, Libèria, el Benín i Mauritània).

El març passat, Sall va parlar per telèfon amb Putin i li va demanar un “alto el foc durador” en la contesa ucraïnesa.

La UA ja havia demanat el 24 de febrer, quan va començar la guerra, la declaració d’un alto el foc “immediat” i “sense demores” i l’inici de negociacions polítiques. L’11 d’abril, Zelenski va telefonar a Sall per abordar la necessitat d’un diàleg per aconseguir una “sortida negociada” que posi fi a la invasió russa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona