Política

Ucraïna allunya la represa del diàleg amb Moscou

Carrega contra la crida de Macron a no “humiliar” Rússia i espera a rebre més armes

Anuncia avenços al Donbass

Les autoritats ucraïneses van allunyar ahir la possibilitat de reprendre les converses amb Rússia, 100 dies després de l’inici de la invasió i quan Moscou concentra tot el pes de la seva ofensiva a la regió del Donbass. El negociador ucraïnès Mikhailo Podoliak va tancar la porta a asseure’s amb l’altra part fins que el seu país no rebi totes les armes que espera per repel·lir els atacs i fins que les forces russes no es repleguin al màxim cap a la frontera amb Ucraïna. En la mateixa línia, un altre membre de l’equip negociador, David Arakhàmia, va assegurar ahir que Kíiv mirarà de reforçar les seves posicions sobre el terreny amb l’ajuda de nous subministraments d’armes occidentals abans de reprendre converses amb Moscou.

El govern ucraïnès marca, així, la seva posició després que el president francès, Emmanuel Macron, hagués ofert una mediació per a la represa del diàleg amb el Kremlin per posar fi a la guerra. Macron va insistir en la necessitat de no “humiliar” Rússia, de manera que es pugui trobar una solució diplomàtica quan acabin els combats. En una entrevista amb la premsa regional francesa, l’inquilí de l’Elisi va assegurar que el president rus, Vladímir Putin, havia comès un “error històric i fonamental per al seu poble i per a ell mateix” ordenant la invasió d’Ucraïna, i que ara està “aïllat”. Les paraules de Macron no van caure gens bé a Kíiv. El ministre d’Afers Estrangers ucraïnès, Dmitró Kuleba, li va replicar des del seu compte de Twitter: “Les crides a evitar la humiliació de Rússia només poden humiliar França i aquells països que s’hi afegeixin perquè és Rússia la que s’humilia a si mateixa. Faríem bé de concentrar-nos tots plegats a posar Rússia al seu lloc. Això portaria la pau i salvaria vides.” Mentrestant, al front, les forces ucraïneses continuaven lluitant ahir per salvar Severodonetsk, la ciutat més important de la regió de Lugansk, al Donbass, ocupada parcialment pels russos. Kíiv assegura haver recuperat terreny durant els darrers dies, si bé Moscou replica que els ucraïnesos s’estan retirant de la que és l’última gran ciutat sota el seu control en aquest districte de l’est del país, després d’haver registrat baixes importants.

Segons el Ministeri de Defensa rus, les forces ucraïneses es repleguen en direcció a Lissitxansk, una ciutat també industrial a l’altra riba del riu Síverski Donets. Per la seva banda, el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va acusar les tropes russes d’haver incendiat l’església i el monestir de Sviatohirsk Lavra, a l’est.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona