Política

Comissió Europea

La Comissió Europea reclama que els governs no s’apropiïn del poder judicial

La comissària europea ha expressat la seva preocupació per “el fàcil” que és utilitzar eines d’espionatge a la Unió Europea

La vicepresidenta de la Comissió Europea (CE) i responsable de valors i transparència, Vera Jourová, ha demanat aquest dimarts als governs dels estats membres, amb independència de la seva ideologia política, no apropiar-se del poder judicial, ni minvar els drets al debat ni de l’Administració de l’Estat.

En la seva compareixença davant la Comissió de Justícia del Congrés dels Diputats celebrada aquest dimarts, Jourová ha incidit en la necessitat que els governs europeus apliquin els “mateixos estàndards” i “el mateix sistema de contrapesos i controls” per a combatre la corrupció, amb independència de la seva ideologia política.

Estàndards, ha dit, que estan “per sobre de la política” i que han d’assegurar que, després d’unes eleccions, el nou govern no s’ensenyoreixi “ni del judicial, ni dels mitjans de comunicació”, ni que estrenyi “l’àmbit de la llibertat de debat i d’expressió de la ciutadania”.

La vicepresidenta de la CE ha considerat que tampoc els governs siguin “conservadors, socialistes o liberals” han d’“eliminar les llibertats acadèmiques ni minvar els drets de l’administració de l’Estat”.

En relació amb la independència del poder judicial i en concret amb la situació de bloqueig que es dona a Espanya davant la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Jourová ha dit que “ens agradaria veure”, “salvaguardes importants i sòlides” tant perquè els jutges no siguin penalitzats per les decisions que adoptin, com per a sancionar a aquells que abusen del seu poder.

En aquest sentit, ha advertit que s’ha de vigilar que el sistema judicial en els estats membres sigui “independent i impecable”.

Davant les preguntes plantejades pels grups parlamentaris sobre el cas d’espionatge a polítics espanyols amb el sistema Pegasus, la vicepresidenta ha declarat que la labor de la Comissió Europea es limita a verificar si aquesta eina ha estat utilitzada conforme a la llei i sota l’autorització d’un tribunal, qüestió, ha dit, que li va ser confirmada pel defensor del poble en la reunió que van mantenir ahir.

La comissària europea ha expressat, no obstant això, la seva preocupació per “el fàcil” que és fer servir eines d’espionatge a la Unió Europea i ha recordat la necessitat de trobar una forma “millor” de protegir el sistema.

Interpel·lada sobre la situació de Carles Puigdemont pel diputat de Junts per Catalunya Josep Pagès, la vicepresidenta ha manifestat que el treball de la Comissió Europea queda delimitat a comprovar que el sistema judicial funciona correctament i que la petició de detenció de Puigdemont es va realitzar conforme a la justícia.

Ha recalcat, no obstant això, que en relació amb sentències individuals “hem de deixar” que cada estat membre i cada tribunal adopta la decisió que estimi convenient. “No és la meva comesa intervenir en casos individuals”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.