Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Johnson visita Kíiv per sorpresa

El primer ministre del Regne Unit es reuneix amb Zelenski un dia després que ho fessin Macron, Scholz, Draghi i Iohannis

És el segon viatge del ‘premier’ britànic a Ucraïna d’ençà que va començar la guerra

El primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, ha visitat aquest divendres Kíiv per sorpresa i s’ha reunit amb el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski. Aquesta és la segona vegada que Johnson viatja a Ucraïna d’ençà que va esclatar la guerra amb Rússia. 

Johnson ha publicat aquesta tarda a les xarxes socials una fotografia on apareix amb Zelenski, acompanyada del missatge: “President, Volodimir, és bo tornar a Kíiv”.

La visita, que no havia estat anunciada prèviament, es produeix l’endemà que els presidents de França, Emmanuel Macron, de Romania, Klaus Iohannis, i els caps de govern d’Alemanya, Olaf Scholz i Itàlia, Mario Draghi, es trobessin també a Kíiv amb Zelenski.

De fet, el premier britànic ha cancel·lat a última hora la seva participació en una trobada del Partit Conservador a Doncaster, on tenia previst oferir un discurs davant diputats i regidors tories del nord d’Anglaterra.

Durant la trobada, Johnson ha ofert a Zelenski posar en marxa una “operació d’entrenament” per a les tropes ucraïneses amb el “potencial” de preparar “fins a 10.000 soldats” cada quatre mesos, segons ha detallat el gabinet del primer ministre britànic en un comunicat.

El programa que proposa el Regne Unit “podria canviar de manera fonamental l’equació de la guerra” i assegurar que l’Exèrcit ucraïnès “tinguin la resiliència que necessiten per sortir victorioses”. Londres ha contribuït a formar prop de 22.000 soldats ucraïnesos des de 2015.

“La meva visita d’avui, que es produeix en el moment més profund d’aquesta guerra, és per enviar un missatge senzill i clar als ucraïnesos: El Regne Unit està amb vosaltres i ho continuarem estant fins que us aconseguiu imposar”, ha dit.

Johnson, que va ser el primer líder del G7 que es va desplaçar a Kíiv després de la invasió russa, a l’abril, ha destacat que “dos mesos després de la meva primera visita, la fermesa, determinació i resiliència ucraïneses són més sòlides que mai. Sé que aquesta determinació indestructible viurà molt més enllà que les vanes ambicions del president rus”, Vladímir Putin. El polític anglès també havia estat a Ucraïna al febrer, poques setmanes abans dels primers atacs russos.

El Regne Unit ja ha anunciat amb anterioritat ajudes econòmiques i suport militar i humanitari per a Ucraïna per valor de més de 1.300 milions de lliures (uns 1.515 milions d’euros), inclosos més de 5.000 míssils antitanc i sistemes d’artilleria de llarg abast.


Suport “ferm i compromès” del Regne Unit
El mateix Zelenski ha subratllat, en un missatge a Telegram, que a “molts dies d’aquesta guerra ha quedat demostrat que el suport del Regne Unit a Ucraïna és ferm i compromès”. “Estic content de veure una altra vegada el gran amic del nostre país, Boris Johnson, a Kíiv”, ha assegurat. El president ucraïnès ha valorat que Johnson i ell tenen “una mateixa visió del camí cap a la victòria d’Ucraïna. Estic agraït per aquest poderós suport”.

Zelenski ha explicat que la conversa amb Johnson ha estat “com sempre, el més sincera i substantiva i possible”. En concret, han parlat de la “necessitat d’incrementar el subministrament d’armament pesant i sistemes de defensa antiaèria, assistència econòmica, la pressió de les sancions sobre l’agressor i garanties de seguretat per al nostre país”.

“Ens estem preparant per reconstruir Ucraïna després de la nostra victòria. No tenim cap dubte que guanyarem”, ha proclamat.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa promet “col·laboració i lleialtat mútua” entre Estat i Generalitat

barcelona
política

Puigdemont avisa que Catalunya no pot ser el “flotador” del PSOE

barcelona
FIGUERES

Concentració antimonàrquica davant la Fundació Gala-Dalí

FIGUERES
COREA DEL NORD

El règim de Kim Jong-un efectua noves proves d’armes al mar Groc

BARCELONA
REGNE UNIT

Londres rebutja la proposta de Brussel·les per a la mobilitat dels joves

BARCELONA

Duel contingut entre Israel i l’Iran

BARCELONA

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya es tanca amb el PNB i EH Bildu disputant-se l’hegemonia

Barcelona