Política

en directe

La Guerra d’Ucraïna, dia 117

Rússia intensifica els atacs a la regió de Khàrkiv

Les tropes de Moscou continuen amb els intents d’envoltar Sievierodonetsk, que segons Kíiv encara resisteix

L’Exèrcit rus busca el control total del Donbass

Les tropes invasores russes han intensificat els seus atacs a la regió de Khàrkiv, a l’est d’Ucraïna i continuen amb els intents d’envoltar l’estratègica població de Sievierodonetsk, a la regió de Lugansk.

L’Estat Major de l’Exèrcit ucraïnès ha informat aquest dilluns que els russos han “disparat intensament contra els assentaments de Kozatxa Lopan, Mali Prokhodi, Dementiivka, Petrivka, Verkhni Saltiv i Rubizhne”, tots ells a la regió de Khàrkiv, i també a les rodalies de la seva capital.

Les forces ucraïneses centren els seus esforços en evitar que “els enemics avancin cap a la frontera” amb Rússia, a prop de la ciutat de Khàrkiv, que és la segona més gran del país. Al sud de la mateixa regió, a Sumi, els russos també han disparat foc d’artilleria i han realitzat atacs aeris.

No obstant això, els bombardejos més intensos són a les regions de Lugansk i Donetsk, on operen milícies prorusses.

Segons el cap de l’administració militar ucraïnesa a la zona, Serhiy Haidai., les tropes russes han desplegat “totes les seves reserves” als enclavaments de Sievierodonetsk, a Lugansk, i Bakhmut, a la veïna Donetsk, per intentar aconseguir el seu control total, “però sense èxit”. “No tenen èxit. Estan morint en massa”, ha escrit Haidai a Telegram.

A Lugansk, alguns centenars de civils i soldats –unes cinc-centes persones, segons les autoritats ucraïneses- s’han refugiat dels continus atacs russos a les instal·lacions de la planta química d’Azot, un dels pocs punts que encara es troba sota control de Kíiv a la regió.

Haidai, però, ha rebutjat les comparar aquesta situació amb la que es va patir a la planta siderúrgica d’Azovstal, a Mariúpol. “La comparació amb Azovstal no és convenient, la situacions són del tot diferents. Malgrat la destrucció de tots els ponts que porten a Sievierodonetsk, es conserva la comunicació amb la ciutat, hi ha formes d’evacuació i transport de tot el que cal”, ha subratllat Haidai.

Rússia ha centrat els seus esforços de les últimes setmanes en aconseguir el control total de Donetsk i Lugansk, al Donbass, una zona limítrof amb la seva frontera. La conquesta d’aquest territori permetria a l’Exèrcit rus establir un corredor que unís l’est d’Ucraïna amb les zones que ja controla al sud del país, i que s’estenen fins a la península de Crimea, que Rússia ja es va annexionar el 2014.

  • 15:45

    Ucraïna exporta per terra 1,5 milions de tones de cereals al mes


    Ucraïna exporta, malgrat la guerra i de mantenir els seus ports bloquejats, 1,5 milions de tones de cereals al mes i ho fa per via terrestre, a través del ferrocarril i les carreteres que no estan malmeses pel conflicte, ha informar aquest dilluns Olha Trofimtseva, ambaixadora del ministeri d’Afers exteriors ucraïnès.

    “En els últims mesos, hem exportat una mitjana de 1,5 milions de tones de cereals per terra, per ferrocarril i per carretera”, ha assegurat la diplomàtica, que és també coordinadora del Consell d’Exportadors i Inversors, segons l’agència local Ukrinform.

    Trofimtseva ha assenyalat que la infraestructura i la logística europees no estaven preparades per la quantitat de cereals exportats per Ucraïna per terra. En aquest context, ha lloat els esforços de Polònia, Alemanya i altres països per construir centres de trànsit a les fronteres i accelerar el pas de trens amb gra ucraïnès entre països cap a ports on poden carregar-se a vaixells.

    Uns 7 milions de tones de blat, 14 milions de tones de gra de blat de moro, 3 milions de tones d’oli de gira-sol i 3 milions de tones de farina de gira-sol no han pogut arribar als mercats internacionals pel bloqueig rus als ports ucraïnesos, segons el govern de Kíiv.

    Això ja ha derivat en un augment rècord dels preus del gra al mercat mundial i, segons diversos organismes, podria provocar una crisi alimentària mundial i una inflació creixent.

    El ministre d’Exteriors d’Ucraïna, Dmytro Kuleba, va avançar el passat 31 de maig que Ucraïna treballava en una operació internacional dirigida per l’ONU amb flotes associades per crear rutes comercials segures per a les exportacions d’aliments d’Ucraïna.

  • 14:21

    Ucraïna ataca plataformes petrolíferes russes a la mar Negra


    Almenys tres persones han resultat ferides i set han desaparegut aquest dilluns en un atac perpetrat presumptament per l’Exèrcit ucraïnès contra plataformes petrolíferes russes a la Mar Negra, segons ha afirmat el governador de Crimea, Serguei Aksionov.

    “Avui al matí l’enemic ha atacar les plataformes de Txernomorneftegaz. Estic en contacte amb els col·legues del ministeri de Defensa i el Servei Federal de Seguretat de Rússia. Treballem en el rescat dels empleats”, ha afirmat en un vídeo publicat al seu canal de Telegram.

    Segons el líder prorrús de la península, annexionada per Rússia el 2014, de les 12 persones que hi havia a la plataforma en el moment de l’atac han rescatat “cinc persones, tres de les quals estan ferides”. “Continua la cerca de la resta”, ha afegit. Aksionov va indicar que el ministeri de Defensa rus realitza el rescat amb l’ajuda de llanxes de patrulla i l’aviació.

    L’atac ha estat confirmat pel diputat ucraïnès Alexei Gontxarenko, que ha precisat que s’ha tractat d’un atac amb coets. “L’atac de míssils a les plataformes ha reduït la producció russa de gas a la Mar Negra”, ha indicat.

    L’empresa Txernomorneftegaz, nacionalitzada el 2014 per les autoritats prorrusses de Crimea, explota jaciments a les plataforma marines de les mars Negra i d’Azov. Les plataformes nacionalitzades, en les quals presumptament l’Exèrcit rus ha instal·lat sistemes de radars, es localitzen a 100 quilòmetres de la ciutat portuària d’Odessa i 150 de Crimea.

  • 12:25

    Rússia afirma haver destruït una estació de comandament de drons a la regió d’Odessa


    El ministeri de Defensa rus ha anunciat aquest dilluns la destrucció d’una estació de comandament ucraïnesa d’avions no tripulats a l’aeròdrom d’Arcis, a la regió d’Odessa.

    Un portaveu del departament, Ígor Konaxenkov, ha detallat que l’atac ha estat realitzat amb un míssil de creuer supersònic Ònix i que ha destruït dos drons Bayraktar TB, de fabricació turca.

    El portaveu ha afegit que com a resultat dels atacs amb coets i artilleria contra les Forces Armades d’Ucraïna la passada jornada “han estat aniquilats 450 nacionalistes i han estat destruïts 13 tancs i altres carros blindats, així com 16 vehicles especials”. A més, segons el comandament rus, la seva defensa antiaèria ha abatut un MiG-29 ucraïnès a la regió de Dnipro i nou drons enemics a Donetsk i Lugansk.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona