Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

Les tropes russes avancen cap a Lissitxansk, últim bastió de Kíiv a Luhansk

Zelenski reconeix que la situació de les tropes ucraïneses a la zona “és realment greu”

Les tropes russes van augmentar avui la pressió sobre Lissitxansk, l’última plaça forta ucraïnesa a la regió de Lugansk després que prenguessin el control de la major part de la veïna Sievierodonetsk, on ja només hi ha resistència en la planta industrial Azot.

“Els russos s’acosten a Lissitxansk després d’haver avançat en les localitats pròximes” i la ciutat “està sent bombardejada per l’aviació” russa, ha admès aquest dimecres en el seu compte de Telegram el governador de la regió de Luhansk, Serhiy Gaidai.

Des de la separatista autoproclamada república popular de Luhansk (RPL) han assegurat que les seves milícies i l’exèrcit rus han aconseguit encerclar uns 1.300 militars ucraïnesos i mercenaris al sud de Lissitxansk. “El cèrcol ja està tancat i uns 1.200 soldats ucraïnesos i uns cent mercenaris poden ser capturats”, ha dit a l’agència oficial russa TASS l’assessor del ministeri de l’Interior de la RPL, Vitali Kiseliov.

Per la seva banda, el líder de Txetxènia, Ramzán Kadírov, ha destacat avui els èxits de les forces russes en aquest sector del front: “molt aviat sentiran la notícia que Lissitxansk està encerclada”, ha escrit.

Segons l’estatunidenc Institut per a l’Estudi de la Guerra (ISW, per les seves sigles en anglès), els pròxims dies les tropes russes podrien obtenir els suburbis d’aquesta ciutat.

No obstant això, l’ISW adverteix que per a capturar la ciutat les forces russes hauran probablement de lliurar llargues batalles similars als combats illa de cases per illa de cases que es van veure en Sievierodonetsk i Mariúpol.

“Amb ajuda de desplaçaments tàctics l’exèrcit ucraïnès enforteix la defensa a la regió de Luhansk. Allí la situació és realment greu”, ha reconegut el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, en el seu missatge diari a la població.

La caiguda de Lissitxansk suposaria l’expulsió de les tropes ucraïneses de tota la regió de Luhansk, la qual cosa no sols li permetria al Kremlin declarar el compliment d’un dels seus objectius de la seva campanya militar, sinó buidar també el camí per a la seva ofensiva contra Sloviansk i Kramatorsk, en la veïna regió de Donetsk.

Precisament en aquestes ciutats i els seus voltants, l’Exèrcit ucraïnès manté des de fa anys el gruix de les seves forces que combaten en l’est del país.

Les autoritats ucraïneses ressalten que la resistència a l’est del país a l’avanç de les tropes russes, superiors en número i capacitat de foc, és clau per a guanyar temps i poder rebre d’Occident l’armament pesant necessari per a equiparar forces i fins i tot passar a la contraofensiva.

Juntament amb l’ofensiva a Lissitxansk, Rússia ha continuat castigant amb l’ús d’aviació i coets altres ciutats ucraïneses.

Així, el comandament militar rus ha informat que aquest dimarts en “un atac amb armes d’alta precisió de les Forces Aeroespacials Russes, han estat aniquilats fins a 500 militars de la Brigada Mecanitzada 59 de les Forces Armades d’Ucraïna”.

Mentrestant, el Ministeri de Defensa de Bielorússia ha anunciat avui el començament d’uns exercicis de mobilització militar a la regió de Gómel, fronterera amb Ucraïna, que es prolongaran fins al pròxim 1 de juliol. “És poc probable que en el curt termini les Forces Armades de Bielorússia participin en l’agressió contra Ucraïna, encara que això no pot descartar-se del tot”, ha afirmat el general Alexandr Pavliuk, comandant de l’agrupació militar ucraïnesa que defensa Kíiv, que ha recordat que Rússia va utilitzar el territori bielorús per a llançar la seva agressió contra Ucraïna, en particular la seva ofensiva sobre la capital, per la qual cosa, “de fet, Bielorússia es va convertir en part del conflicte”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona