Política

conflicte bèl·lic a l’est d’europa

El G7 ofereix Zelenski “suport il·limitat”, mentre els EUA afinen les sancions

El comunicat que s’ha filtrat no deixa lloc a dubtes sobre el propòsit comú d’aïllar Moscou

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha obtingut aquest dilluns el compromís d’un “suport il·limitat” del club de les set grans potències i democràcies occidentals, un grup en el qual els Estats Units licita per endurir i concretar les sancions contra Rússia.

La intervenció del líder ucraïnès davant els mandataris del G7 ha estat virtual i a porta tancada. No s’han difós més que unes breus imatges, sense so, de l’arrencada d’una sessió que havia de ser el plat fort d’una cimera entre poderosos dominada per la guerra d’Ucraïna.

Però tant el comunicat final de la presidència de torn del grup, Alemanya, com els continguts filtrats per fonts diplomàtiques –comunitàries, alemanyes i d’altres participants– no deixen lloc a dubtes sobre el propòsit comú d’aïllar Moscou.

En un llenguatge que recordava la famosa frase del “whatever it takes” (el que faci falta) de l’italià Mario Draghi, en els seus temps al capdavant del Banc Central Europeu (BCE), el comunicat del G7 garantia a Kíiv el seu suport “as long as it takes” (durant el temps que faci falta).

Draghi va aplicar en 2012 aquesta frase al rescat de l’euro i, efectivament, va preservar la moneda única del pitjor; ara es tracta d’aconseguir el que suposadament Zelenski hauria demanat als líders de les set potències, entre els quals hi ha ara l’italià com a primer ministre del seu país: acabar la guerra abans de l’hivern.

“Hem decidit ampliar les sancions per a restringir encara més l’accés de Rússia a tecnologies i indústries clau i altres recursos”, apunta la declaració emesa per la presidència alemanya del G7.

Les set grans potències constrenyen a Rússia a no bloquejar les exportacions del blat ucraïnès i a possibilitar la seva sortida a través de “corredors lliures”. Exigeixen a més Moscou que organitzi el “retorn immediat” dels ucraïnesos deportats per la força del seu territori per les tropes russes.

“Continuarem explorant nous camins per a aïllar a Rússia”, adverteix el G7, en entrar en el capítol de les noves sancions. Unes mesures que, prossegueix el text, seran “examinades” per les autoritats dels països respectius per a procedir a la seva implementació.

“Continuarem explorant noves vies per a aïllar a Rússia de la participació en el mercat global i combatre l’evasió” de sancions, agreguen els membres del G7, que insisteixen: “estem decidits a retallar els ingressos de Rússia, inclosos els procedents de l’or”.

El propòsit és “restringir més l’accés de Rússia a matèries industrials clau, serveis i tecnologies produïdes per les nostres economies, especialment les que fan costat al sector armamentístic industrial i al tecnològic”.

I es responsabilitza a Moscou no sols dels crims de guerra comesos en la seva “brutal agressió” o l’exercici il·legítim de la seva autoritat sobre territori d’Ucraïna, sinó també de l’increment de la “inseguretat alimentària global” pel seu bloqueig del gra ucraïnès.

L’ajuda que demana Kíiv

Zelenski ha demanar als líders del G7 sistemes de defensa antiaeris, ajuda a la reconstrucció del seu país i una estratègia contra el bloqueig rus a les exportacions del seu blat, segons fonts diplomàtiques.

Poc després l’assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Jake Sullivan, ha confirmat que el nou paquet d’ajuda militar per a Ucraïna inclou sistemes antiaeris “avançats” i ha precisat que Washington proporcionarà a Kíiv sistemes de defensa antiaèria de mitjà i llarg abast, així com municions per a artilleria i sistemes de radars.

El líder ucraïnès ha llançat el seu advertiment sobre la necessitat de posar fi a la guerra abans de la fi hivern. El G7 li ha garantit que correspon al seu país determinar com encamina el procés de reconstrucció nacional i el camí a la seva estabilització; és a dir, sense constrenyiments a negociar amb Moscou.

Llocs a concretar, la Casa Blanca ha anunciat ja un augment dels aranzels sobre més de 570 categories de productes russos valorats en 2.300 milions de dòlars, a més del veto a les importacions d’or de Rússia.

El propòsit de Biden és estendre aquestes decisions al conjunt del G7, i destinar els ingressos obtinguts a l’ajuda a Ucraïna.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona