En directe
L’OTAN inicia la cimera per transformar l’Aliança
El secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, assegura que serà una trobada “històrica i transformadora”
Els líders aliats defineixen a Madrid l’estratègia de defensa comuna de la propera dècada
La cimera de dos dies que definirà les estratègies de l’OTAN per a la propera dècada i en la que es formalitzarà l’adhesió de Suècia i Finlàndia a l’Aliança Atlàntica ha arrencat oficialment aquest dimecres al matí a Madrid.
“Prendrem importants decisions per reforçar l’OTAN en un món més perillós i competitiu, on règims autoritaris com Rússia i Xina desafien obertament l’ordre internacional basat en normes”, ha dit el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, en la seva intervenció a l’inici del plenari.
Stoltenberg ha subratllat que l’aliança mantindrà el seu “suport sense precedents a l’autodefensa d’Ucraïna” per garantir que aquest país preval davant la invasió russa.
L’amfitrió de la trobada, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha donat la benvinguda als 30 líders aliats i ha afirmat que estaran “a l’altura de les expectatives dipositades”.
Abans de l’inici del plenari, que transcorre a porta tancada i en el qual està previst que hi participi per videoconferència el president d’Ucraïna, Volodimir Zelenski, els representants dels Estats membres s’han fet una foto de família.
Cimera “històrica i transformadora”
Un parell d’hores abans, Stoltenberg ha assegurat en una atenció els mitjans a l’arribada al pavelló d’Ifema que la reunió dels aliats serà “històrica i transformadora per a la nostra aliança, enmig de la crisi de seguretat més greu des de la Segona Guerra Mundial”.
En aquest sentit, ha avançat que en la trobada de Madrid s’aprovarà una nova estratègia de defensa per afrontar el futur de la guerra a Ucraïna i la pròxima dècada, en “un món més competitiu i perillós, per protegir tots els aliats i prop de mil milions de ciutadans”. “Serà la revisió més gran de la nostra defensa col·lectiva des de la Guerra Freda”, ha insistit.
Stoltenberg ha recordat que l’anterior Concepte Estratègic de l’OTAN es va aprovar el 2010 i el que s’adoptarà a la cimera reflectirà que el món és “totalment diferent” al d’aleshores.
Per començar, l’anterior document reconeixia Rússia com a soci estratègic. “Aquest no serà el cas ara”, ha expressat Stoltenberg, que ha avançat que el nou document situarà Rússia com “una amenaça directa a la nostra seguretat”.
El nou Concepte Estratègic de l’OTAN esmentarà per primera vegada a la Xina com un “desafiament als valors, interessos i seguretat aliada”. El polític noruec ha puntualitzat que la Xina “no és un adversari”, però ha indicat que cal tenir en compte les “conseqüències” per a la seguretat aliada quan el país asiàtic inverteix en noves capacitats militars o intenta controlar infraestructures crítiques.
Pel que fa a l’ingrés de Suècia i Finlàndia, Stoltenberg ha augurat que, un cop aixecat el veto de Turquia, el procés serà “ràpid”, però no ha gosat posar una data per a l’adhesió formal dels dos països.
Poc després d’Stoltenberg ha arribat al pavelló firal el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, acompanyat del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares.
Entre les vuit i les deu del matí ha arribat la resta de líders de l’Aliança. L’últim en fer-ho ha estat el president dels Estats Units, Joe Biden, que s’ha reunit amb Stoltenberg als marges de la cimera.
Al marge de la reunió del Consell també se celebra el Fòrum Públic de l’OTAN, coorganitzada per quatre instituts destacats de la societat civil internacional: el Real Instituto Elcano, la German Marshall Fund, el Munich Security Conference i l’Atlantic Council.
Al Fòrum hi participaran experts i líders de tot el món per aportar noves perspectives a la cimera i enriquir el debat sobre el futur de l’aliança militar.