Política

Junts demana “garanties sòlides” a Aragonès per tornar a la negociació amb l’Estat

El president recorda a Batet que tots els presidents han “aprofitat les oportunitats” de dialogar amb Madrid, mentre la CUP acusa al govern de no “fer-se valdre” davant l’Estat

Repta Illa a proposar temes per reunir la taula de partits

El president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, ha ofert el partit per negociar amb Madrid, si bé ha posat tres condicions: que hi hagi “garanties sòlides”, mecanismes d’avaluació, i sense vetos pels seus interlocutors a la taula de diàleg. “Si és així, hi serem”, ha conclòs Batet sobre les premisses que ha reclamat per tal de tornar a la negociació amb l’Estat. Durant la sessió de control al Govern, aquest dimecres al matí al Parlament, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha agraït el to de Batet, i ha subratllat que s’han de poder fixar les “condicions” entre els socis de Govern, conjuntament, per afrontar el diàleg amb l’Estat i tenir “més força”.

En aquest sentit, Aragonès ha citat l’informe ’Cilevics’ del Consell d’Europa, que fa un any va estipular unes recomanacions en referència al conflicte polític a Catalunya. El president podria aprofitar el document per portar-lo a la taula de diàleg -encara sense data per reunir-se.

D’altra banda, Batet ha recordat que, des del projecte de l’Estatut, en 12 anys cap govern espanyol no ha posat damunt la taula cap proposta política ni tampoc ha aturat la repressió contra Catalunya i l’independentisme. Tot i això, el president parlamentari de Junts ha ofert el partit per a negociar amb l’Estat. Ara bé, hi ha reiterat les condicions: que hi hagi “garanties sòlides”, mecanismes d’avaluació per obtenir resultats, i “sense vetos” als interlocutors. “Si és així, hi serem”.

Aragonès li ha recordat que, tot i la manca de propostes de l’Estat, tots els Governs de la Generalitat i els seus presidents han “aprofitat les oportunitats” quan Madrid ha dit que “volia escoltar”. I ha recordat que així ho va fer l’expresident Carles Puigdemont -sense mencionar-lo- l’octubre de 2017. El president ha conclòs que el Govern ha treballa en aquesta línia i que espera que la negociació amb l’Estat tingui “més força”.

Per la seva banda, la CUP ha acusat el Govern de no “fer-se valdre” davant l’Estat. La presidenta del grup parlamentari, Dolors Sabater, ha criticat l’executiu per “no tenir projecte propi” ni agenda independentista un any després de l’inici de la legislatura: “On és el cop de puny damunt la taula?”, ha preguntat durant la sessió de control. A la rèplica, Pere Aragonès ha demanat a la CUP que torni a col·laborar i “aposti per la governabilitat”. Així mateix, el president ha reclamat als anticapitalistes que exerceixin la seva influència rebuda a les eleccions de l’any passat.

Taula de partits catalans

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reptat aquest dimecres el president del PSC-Units, Salvador Illa, a “fixar una proposta de temes” per reunir la taula de partits catalans, després que el líder de l’oposició li hagi tornat a reclamar que “obri un diàleg” intern a Catalunya.

En la sessió de control, Illa ha tornat a incidir en la seva demanda que es convoqui la taula de grups parlamentaris catalans, que es va reunir en diverses ocasions a proposta del PSC durant el mandat de Quim Torra, però que encara no s’ha convocat durant el govern d’Aragonès.

Una petició que el líder socialista acostuma a fer a cada ple i que ha reiterat novament aquest dimecres, quan ha instat Aragonès a “treballar conjuntament a tot arreu, també a Catalunya”, per abordar qüestions que afecten els catalans, com la falta d’aigua potable a la comarca de les Garrigues, sobre el que ha demanat la “implicació personal” del president per solucionar-ho.

Així, Illa ha reiterat la seva invitació a Aragonès de reunir la taula de partits a Catalunya: “Torno a demanar el que va ser un compromís que vam assolir, que s’obri un diàleg entre catalans. Diàleg a tot arreu, en tots els formats. També entre catalans”.

Un guant que ha recollit el president català, qui s’ha referit a aquest “diàleg” entre partits catalans reclamat per Illa i ha reptat al líder del PSC-Units a “fixar una proposta de temes” per poder convocar la taula.

I a continuació, ja en relació al diàleg amb el govern de Pedro Sánchez i el paper del PSC, Aragonès ha afegit: “I sobretot, si podem resoldre el conflicte polític amb el seu suport, serà un pas endavant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona