hong kong
Lee jura com a nou cap del govern de Hong Kong en presència de Xi
L’expolicia substitueix Carrie Lam en el càrrec
El nou cap del govern de Hong Kong, l’expolicia John Lee, ha jurat avui al matí el càrrec en presència del president xinès, Xi Jinping, que es troba de visita a la ciutat amb motiu del 25è aniversari del traspàs de sobirania a la Xina per part del Regne Unit. Després de prendre possessió del càrrec juntament amb els membres del seu gabinet en el Centre de Convencions de Hong Kong, Lee, que va ser escollit per substituir Carrie Lam en el càrrec el maig passat per un comitè d’afins a Pequín i va ser l’encarregat de supervisar la repressió contra el moviment prodemocràcia de Hong Kong durant les protestes massives de 2019, ha defensat el model xinès “d’un país, dos sistemes”. Lee ha assegurat que aqust model és la millor garantia per a l’estabilitat i la prosperitat de Hong Kong, segons recull la premsa local.
El principi d’“un país, dos sistemes” permet a Hong Kong mantenir oficialment les llibertats inexistents a la Xina continental durant 50 anys –és a dir, fins al 2047–, tot i que en els últims anys aquestes llibertats s’han vist retallades i s’han succeït els processos judicials contra els impulsors de les massives protestes en demanda de llibertat i democràcia de 2019, contra figures opositores i mitjans de comunicació crítiques amb Pequín.
Tot i que les protestes es van diluir amb l’inici de la pandèmia de la Covid-19, la Xina les va desactivar a mitjans del 2020 en imposar una polèmica llei de seguretat que va acabar amb els activistes més destacats del moviment prodemocràtic exiliats o a la presó.
Durant el seu discurs d’avui, Lee ha assegurat que aquesta legislació ha dut la ciutat del “caos a la prosperitat” i que els “pròxims cinc anys seran vitals perquè Hong Kong prosperi en tots els aspectes”.
Xi ha pres la paraula després de Lee per assegurar que el model d’“un país, dos sistemes” té el suport tant dels residents de la part continental de la Xina com pels de Hong Kong i que “no hi ha necessitat de canviar un sistema que funciona”. El mandatari ha instat el govern de la ciutat a ser més eficaç i a integrar-se millor amb les estratègies de desenvolupament xineses.
Lee heretarà alguns problemes de la seva predecessora, Carrie Lam, una de les dirigents menys populars en la història de la ciutat durant el seu mandat, que va començar el 2017.
L’economia de l’antiga colònia britànica s’ha afrontat en els darrers anys, a més de l’agitació política interna, als conflictes geopolítics entre la Xina continental i Occident, així com per la pandèmia de la covid.
Alguns crítics dubten que Lee, tenint en compte la seva inexperiència en política econòmica –és un expolicia–, sigui capaç de reflotar l’economia de la ciutat, que es va contraure un 2,9% en el primer trimestre de l’any, quan la ciutat va patir el seu pitjor rebrot de coronavirus.