Política

Borràs s’arrisca i compta el vot delegat de Puig

La presidenta tira endavant la primera fase de l’acord d’ERC, Junts i la CUP, malgrat la sentència del TC

Nova reunió de la mesa avui per assumir la redacció de l’acta del ple i la publicació en el ‘BOPC’

Cs ho denuncia al TC

Els membres de la mesa de Junts, ERC i la CUP van desafiar ahir el Constitucional i van acceptar la delegació de vot del diputat a l’exili Lluís Puig. Caldrà veure quin recorregut té aquest vot, perquè fàcilment hi recorreran en contra i serà eliminat al final del procés per la justícia, però, de moment, el diputat Lluís Puig va poder delegar ahir el seu vot en la portaveu de Junts, Mònica Salas, i així ho va recollir la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de viva veu en les dues votacions que van tenir lloc ahir al migdia en el ple del Parlament.

La validesa jurídica del vot s’obtindrà quan el diari de sessions reflecteixi el debat i la votació amb el resultat de 134 vots i posteriorment quedi publicat el contingut dels acords en el BOPC. Per aquest motiu, els membres de la mesa es tornaran a reunir avui al final del ple per assumir la responsabilitat d’aquests dos últims tràmits.

Tanmateix, ahir els lletrats ja van alertar que en aquesta primera fase executada ahir els membres de la mesa ja poden haver comès un acte de desobediència tenint en compte la sentència del TC i la jurisprudència que va marcar l’anulació de la delegació de vot de Puigdemont i Comín el 2018, fet que també recull aquesta darrera sentència del TC. A més a més, la situació del diputat Puig no inclou els supòsits que estableix el reglament de la cambra per permetre delegar el vot.

Els membres independentistes justifiquen la vigència de la delegació de vot perquè el TC, interpreten, només ha anul·lat la concessió feta el març i no pas la que gaudeix actualment Puig des de l’octubre.

La sessió plenària d’ahir va començar a les 9 h del matí amb la demanda de Vox, Cs i el PP que la mesa reconsiderés la delegació de vot de Lluís Puig acceptada el dia abans. En una convocatòria extraordinària de mesa i junta de portaveus, Junts, ERC i la CUP van denegar la reconsideració i es van refermar en la delegació del vot i amb aquesta decisió va donar inici el ple amb la sessió de control al president Aragonès. A les 12.30 h del migdia, però, es va produir la primera votació per validar un decret llei d’integració de centres educatius. Abans de la votació, Borràs va expressar que “d’acord amb l’acord adoptat per la majoria de la mesa, el vot de Puig serà afegit al còmput de votació sobre la base del sentit de vot que fixa la portaveu del seu grup parlamentari, que és qui té feta la delegació de vot”, en al·lusió a Mònica Salas.

I així va ser com Borràs va comptabilitzar verbalment el vot delegat de Puig, anunciant que el decret sortia aprovat amb 134 vots a favor mentre en el marcador electrònic només sortia reflectit la xifra de 133 per evitar posar en risc els treballadors de la cambra.

Un dels objectius dels independentistes era evitar l’episodi del diputat de la CUP Pau Juvillà, en què els treballadors van acatar la retirada de l’escó dictada per la justícia, que el va inhabilitar per un delicte de desobediència per haver-se negat a retirar llaços grocs de la façana de l’ajuntament de Lleida.

Amb la seva intervenció, la presidenta Borràs també va evitar preguntar directament a la diputada Monica Salas pel sentit de la delegació del vot de Puig per no posar en massa risc la portaveu del seu partit. Al cap d’una hora es va produir una segona votació i si a l’inici del ple el diputat de Ciutadans Nacho Martín Blanco va demanar directament que se suspengués el ple per poder conèixer l’opinió dels lletrats, aquest cop va demanar als membres que actuen de secretaris de mesa i que han de vetllar pel correcte funcionament de les votacions que valoressin la delegació de vot, una petició que Borràs va tallar d’arrel i va reprendre el ple.

A la tarda, Vox va anunciar que es querellarà per desobediència contra els membres de la mesa i Ciutadans va registrar un escrit davant el Constitucional en el qual demanen que es dedueixi testimoni, perquè el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya pugui procedir, si escau, a exigir responsabilitats per prevaricació i desobediència contra Borràs i altres membres.

La gestió de la delegació de vot de Lluís Puig, que finalment pot esdevenir més simbòlica que res, però d’un gran risc judicial per als membres de la mesa, continua aquesta tarda, quan els tres grups decideixen tirar endavant la segona fase del procediment, és a dir, un acord de ple en què els cinc membres independentistes assumeixen la responsabilitat de la redacció de l’acta i ordenen la publicació dels acords amb el vot delegat de Puig en el BOPC.

Aragonès sobre Borràs

La sessió de control ha posat el focus en la situació de la presidenta del Parlament, però aquest cop no tant pel seu desafiament al TC sinó pel judici que ha d’afrontar pròximament per haver adjudicat a dit i trossejat 18 contractes menors quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes.Pere Aragonès ha esgrimit la separació de poders per no pronunciar-se sobre si Borràs ha de dimitir, però ha suggerit que per preservar “la defensa i el prestigi de les institucions, en el moment concret en què s’hagin de prendre decisions”, ell està convençut que “tothom prendrà la que més convingui a la vocació de servei públic”.

LES FRASES

Amb l’acord adoptat per la majoria de la mesa, el vot de Puig serà afegit al còmput de votació
Laura Borràs
presidenta del parlament
Defensem els drets de Puig, perfecte, però també cal defensar les lleis socials que ens tomba el TC
Laia Estrada
diputada de la cup


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona