Perilla l’ajuda humanitària al nord-oest de Síria pel vet rus
En depenen més de quatre milions de persones a la província d’Idlib
Human Rights Watch demana a la resta de la comunitat internacional que busqui fórmules alternatives
El futur dels lliuraments d’ajuda humanitària des de Turquia a l’últim bastió opositor del nord-oest de Síria ha quedat avui a l’aire, després que Rússia vetés al Consell de Seguretat de l’ONU la seva renovació per dotze mesos més.
De l’assistència que entra per la cruïlla fronterera de Bab al Hawa, sota supervisió de les Nacions Unides, en depenen més de quatre milions de persones a la província d’Idlib i zones properes, que ara poden perdre l’accés a productes bàsics com menjar i medicaments.
En solitari, Moscou va bloquejar l’aprovació d’una resolució que hauria prorrogat aquest mecanisme un any més, un text que havia estat preparat per Noruega i Irlanda després de llargues jornades de negociacions.
L’esborrany va obtenir tretze vots a favor, una abstenció (de la Xina) i l’únic vot contra Rússia.
Mentrestant, la delegació russa ha plantejat avui l’opció de prorrogar el mecanisme per només sis mesos i tornar a analitzar la qüestió el gener que ve, però la seva proposta es va quedar molt lluny d’obtenir el mínim de nou vots necessaris. El text rus va tenir només el suport de la Xina, mentre que els Estats Units, França i el Regne Unit van votar en contra i la resta de països es van abstenir.
Tant l’ONU com les ONG que operen a la zona han insistit en la importància que la renovació del permís per subministrar ajuda pel pas de Bab al Hawa, que connecta Turquia amb la província siriana d’Idlib, sigui per un any per tenir-ne alguna certesa i poder organitzar adequadament la seva feina.
A més, a molts països els preocupa el fet que una renovació de només sis mesos podria tallar el subministrament d’ajuda justament en el pitjor de l’hivern. “El cínic veto rus (...) mostra que el menyspreu que els líders russos tenen per la vida humana s’està acostant a un màxim històric”, va lamentar en un comunicat l’ONG Human Rights Watch, que va demanar a la resta de la comunitat internacional buscar fórmules alternatives per assegurar que l’ajuda continuï fluint.