Política

Conflicte bèl·lic a l’est d’Europa

Lavrov abandona la reunió del G20 per les crítiques d’Occident

La presència del ministre d’Exteriors rus genera tensió a la trobada i divideix els països en dos blocs

Borrell afirma que el canceller rus “no ha vingut a dialogar”

El ministre d’Exteriors rus, Sergei Lavrov, ha abandonat abans d’hora la reunió ministerial del G20 que se celebra aquest divendres a l’illa de Bali.

Lavrov, que ha assistit a la trobada malgrat les objeccions dels líders de les principals democràcies del món, ha marxat de la sala després de les crítiques que han llençat els representants dels països occidentals sobre la invasió d’Ucraïna.

El secretari d’estat dels Estats Units, Antony Blinken, s’ha adreçat directament a Lavrov per retreure-li el bloqueig de les exportacions de cereals. “Ucraïna no és el teu país, i el gra que produeix no és el teu gra. Per què esteu bloquejant els ports? Hauríeu de deixar sortir el gra”, ha preguntat Blinken.

Lavrov ha abandonat la reunió després de la seva intervenció i ha no s’ha quedat a escoltar la titular d’Exteriors alemanya, Annalena Baerbock, que ha censurat l’actitud del Kremlin i la seva manca de voluntat per negociar. Baerbock ha lamentat la resposta de Rússia i ha subratllat que el gest del ministre rus “posa de manifest que ara mateix no hi ha un sol mil·límetre de voluntat de diàleg per part de Rússia”.

L’alt representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell, també ha retret al representant rus el seu comportament. “No ha estat molt respectuós”, ha comentat.

Segons Borrell, “està clar que Lavrov no venia a dialogar, només ens ha deixat anar la seva propaganda”. “Ens ha fet el discurs, s’ha aixecat i ha marxat; ni tan sols s’ha quedat a escoltar el següent orador, que era la ministra alemanya”, ha comentat a l’agència Efe després de la trobada a Nusa Dusa.

El diplomàtic espanyol ha considerat que aquesta “no és una manera molt constructiva de participar en una reunió del G20”. “Tots els altres havíem decidit estar allà per escoltar-lo i rebatre les seves tesis, però no hi ha hagut l’oportunitat”, ha lamentat.

Borrell ha tret credibilitat a l’oferta realitzada avui per Lavrov de negociar amb Ucraïna i Turquia les vies per permetre l’exportació del cereal ucraïnès a través de la mar Negra. “Se li ha escoltat moltes vegades des de fa setmanes; l’ONU negocia fa setmanes i fins ara no hem aconseguit res”, ha indicat. A més, ha recriminat a Rússia que bombardegi magatzems de gra a Ucraïna.

El canceller rus ha lamentat les “crítiques frenètiques” que han fet els països occidentals sobre Rússia i ha constatat que la voluntat de diàleg és inexistent. “Si la Unió Europea i els Estats Units tenen planejat ajudar Ucraïna a guanyar la guerra, segurament no tenim res a discutir”, ha declarat davant els mitjans després d’abandonar la reunió.

La presència del representat de Rússia ha creat tensió a la reunió del G20 i els països s’han dividit en dos blocs, però Indonèsia ha aconseguit que tots hi participin sense boicotejar l’esdeveniment.

“Tots han participat i tots hi han estat presents”, ha destacat la ministra d’Exteriors indonèsia, Retno Marsudi, en la roda de premsa al final de la reunió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona