Borràs reclama que no hi hagi “còmplices” de la seva “condemna política”
Diu que la “desproporció” de les penes “evidencia” la persecució i posa el seu futur en mans de la mesa
Junts interpel·la ERC i la CUP, que insisteixen que s’aparti
“La persecució política es manté i s’evidencia amb la desproporció de les penes que se’m demanen.” La presidenta del Parlament, Laura Borràs, es feia creus ahir de la duresa de l’escrit de la fiscalia, que demana per a Borràs sis anys de presó i fins a 21 anys d’inhabilitació especial per a càrrec públic –“soc professora universitària”, recordava–, que és “el doble” del que es va demanar per als presos polítics condemnats per sedició per l’1-O. El que trobava més “dolorós” i “feridor”, això sí, era que des de la resta de grups independentistes “s’obviï” el context de repressió actual quan li reclamen un pas al costat, si bé admetia que el seu futur serà aviat a les mans dels seus membres a la mesa del Parlament i de la “decisió política” que prenguin en considerar si apliquen, i com, l’article 25.4 del reglament que insta a la suspensió “immediata” d’un diputat a qui s’obri judici oral per delictes “vinculats amb la corrupció”. “Que no hi hagi còmplices de la meva condemna política”, reclamava Borràs, que instava els diputats “a fer de polítics, i no de jutges”. “No podem parlar d’exigir la desjudicialització de la política a base de posar catifes vermelles a la repressió”, la secundava, al seu costat, el secretari general de Junts, Jordi Turull, que des de la seu del partit feia una crida a ERC i la CUP a “no anar més enllà del que ha anat la fiscalia”. Turull vol tornar a parlar amb ells en els propers dies per “fer valdre” els principis de la presumpció d’innocència i de “no fer el joc” a les clavegueres de l’Estat.
Borràs, en tot cas, també posava en relleu que al final ni tan sols la fiscalia ha trobat consistents dos dels quatre delictes dels quals l’acusava el jutge –malversació de cabals públics i frau a l’administració–, que recordava que són els que solen associar-se amb la corrupció, si bé evitava utilitzar aquest argument per demanar que no s’apliqui el reglament del Parlament, i insistia que és innocent també de les dues acusacions que li mantenen, de prevaricació i falsedat documental. En tot cas, deixava clar que no pensa dimitir perquè va fer la feina “molt ben feta” i lluitarà “fins a l’extenuació” per demostrar que és innocent.
Canvi als estatuts
Borràs va tornar a criticar que l’article 25.4 es va aprovar “sense supervisió jurídica” i que no respecta la presumpció d’innocència ni el dret a la tutela judicial, si bé té coll avall que la resta de grups no s’avindran ara a retocar-lo. Per predicar amb l’exemple, però, sí que ahir es va obrir la porta a modificar l’article similar que hi ha als estatuts de Junts, que també preveu la suspensió automàtica dels afiliats quan s’obre un judici per corrupció, en compliment del que marca la llei de partits. La ponència política que es votarà en el seu congrés aquest cap de setmana ha transaccionat així una esmena que permet una excepció quan es tracta de casos de “lawfare”, és a dir, de persecució judicial per motius ideològics, un aspecte que serà la comissió de garanties del partit qui determini si es dona.
Ahir, en tot cas, ni ERC ni la CUP van variar el discurs dels últims dies. Al matí, abans que es conegués la petició de pena, la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, va insistir a la SER que Borràs hauria de “valorar” fer un pas al costat perquè la seva causa judicial “no pot malmetre” la imatge del Parlament, uns termes similars als que expressava en una piulada la líder dels comuns, Jéssica Albiach. Des del Congrés, la diputada de la CUP Mireia Vehí admetia, ja conegut l’escrit, que era “dur”, però insistia que el millor que podria fer Borràs és “apartar-se” perquè la justícia no serà justa. “No es pot hipotecar un moviment per qüestions relatives a la corrupció”, insistia. També el ministre de Cultura, Miquel Iceta, hi va posar cullerada dient que si això li passés a ell ja se “n’hauria anat”. En canvi, Borràs va rebre el suport de l’expresident Artur Mas, que ja va signar un manifest a favor. “La meva posició és molt clara”, concloïa.